Η χλωρίνη είναι ένα ισχυρός ερεθιστικός παράγοντας για τα άτομα που υποφέρουν από έκζεμα, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται ακόμη στις πισίνες. Εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από την κοινή αυτή δερματοπάθεια δεν μπορούν να απολαύσουν με ευχάριστο και υγιή τρόπο την παραμονή τους σε μια πισίνα.
Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το χλώριο που χρησιμοποιείται στις πισίνες αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος κατά έξι φορές στα παιδιά, ενώ στοιχεία το έχουν συσχετίσει και με αύξηση διαφόρων ειδών αλλεργιών.
Advertisment
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι διάφορες κοινές χημικές ουσίες που μεταφέρονται με τον αέρα, όπως η χλωρίνη στις πισίνες και άλλα στοιχεία σε προϊόντα καθαρισμού, ενδεχομένως να ευθύνονται για την πενταπλάσια αύξηση των κληρονομικών αλλεργιών που παρατηρείται τα τελευταία 50 χρόνια. Η έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογέννητου, καθιστώντας το ευαίσθητο σε παθήσεις όπως το έκζεμα, το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.
Τα βρέφη διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος, καθώς οι πνεύμονές τους ακόμη αναπτύσσονται και έχουν την τάση να καταπίνουν περισσότερο νερό όταν κολυμπούν.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 50 κορυφαίους αθλητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine έδειξε ότι σχεδόν όλοι οι κολυμβητές της ομάδας είχαν φλεγμονή του πνευμονικού ιστού. Τις μεγαλύτερες αλλαγές παρουσίασαν μάλιστα οι αθλητές που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο στην πισίνα.
Advertisment
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των πισίνων αναμειγνύονται με απορρίμματα των κολυμβητών, όπως τα νεκρά δερματικά κύτταρα, βακτήρια, ούρα, ιδρώτα και λάδια σώματος, σχηματίζοντας νέες ουσίες, που ονομάζονται χλωραμίνες. Αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για τον ερεθισμό των ματιών και της μύτης καθώς και για άλλα δερματικά προβλήματα που παρουσιάζονται όταν κολυμπούμε σε πισίνες.
Από την άλλη, η χρήση ενός ισχυρού απολυμαντικού είναι αναμφίβολα απαραίτητη, προκειμένου να διατηρούνται οι πισίνες καθαρές και υγιεινές. Υπάρχει όμως λύση, αναφέρουν οι επιστήμονες. Μπορούμε να πετάξουμε τα παραδοσιακά χημικά καθαρισμού, όπως το χλώριο και το βρώμιο και να τα αντικαταστήσουμε με αέριο όζον (ozone filtration).
Με το αέριο όζον αυτά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν μπορούν να αποφευχθούν. Πρόκειται για μια μέθοδο εξίσου, αν όχι και περισσότερο, αποτελεσματική και πολύ πιο φιλική προς το δέρμα. Επίσης, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πιο οικονομική καθώς προκαλεί λιγότερη ζημιά στην υποδομή της πισίνας σε σχέση με το χλώριο.