Έρευνα αποκαλύπτει ότι σε όλα σχεδόν τα παιδικά χέρια βρίσκονται ίχνη νικοτίνης

Σχεδόν σε όλα τα παιδικά χέρια βρίσκονται ίχνη νικοτίνης άσχετα αν στο περιβάλλον που ζουν τα παιδιά, υπάρχουν καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες!

Έρευνα αποκαλύπτει ότι σε όλα σχεδόν τα παιδικά χέρια βρίσκονται ίχνη νικοτίνης

Μια έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, κατέδειξε ότι σχεδόν σε όλα τα παιδικά χέρια βρίσκονται ίχνη νικοτίνης άσχετα αν στο περιβάλλον που ζουν τα παιδιά, υπάρχουν καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που πήραν από 504 παιδιά έως 11 ετών και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 97% από αυτά, είχαν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάνω από το 95% αυτών των παιδιών ζούσαν σε οικογένειες που τα μέλη της δεν κάπνιζαν.

Advertisment

Σε τι οφειλόταν, λοιπόν, η νικοτίνη στα χέρια τους; Είναι προφανές ότι οφειλόταν είτε σε επισκέπτες καπνιστές είτε στην επαφή των παιδιών με αντικείμενα που βρίσκονταν εκτός σπιτιού και στα οποία είχε επικαθίσει η νικοτίνη είτε και στα δύο.

Είναι γνωστό ότι, τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να αγγίζουν τα πάντα για να τα επεξεργαστούν, ρούχα, παιχνίδια, χαλιά, έπιπλα και οτιδήποτε βρεθεί στο οπτικό τους πεδίο και στη συνέχεια βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, τα μάτια και γενικά, στο πρόσωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά είναι ευάλωτα σε αυτό που αποκαλούμε παθητικό κάπνισμα από “τρίτο χέρι”, καθώς έρχονται σε επαφή με τα υπολείμματα των χημικών ουσιών του τσιγάρου, που κατακάθονται επάνω στις επιφάνειες των αντικειμένων και τη σκόνη.

«Αυτή η μελέτη κάλυψε ένα σημαντικό κενό. Έχουμε κάνει πολλή έρευνα σχετικά με το παθητικό κάπνισμα σε ιδιωτικά σπίτια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και καζίνο, αλλά δεν είχαμε πρόσβαση σε κλινικούς πληθυσμούς», δήλωσε ο Δρ.Georg Matt καθηγητής Ψυχολογίας στο SDSU και διευθυντής του Thirdhand Smoke Resource Center.

Advertisment

Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό εύρημα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι η ποσότητα της νικοτίνης στα χέρια των παιδιών διέφερε ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας αλλά και τη φυλή στην οποία ανήκαν τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι, όσο πιο χαμηλό ήταν το οικογενειακό εισόδημα, τόσο πιο εμφανή ήταν τα ίχνη της νικοτίνης στα παιδικά χέρια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευθούν τα παιδιά από τις βλαπτικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στο σπίτι, το αυτοκίνητο ή άλλους χώρους. Η παιδίατρος μάλιστα, και κλινική ερευνήτρια στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, Δρ. Melinda Mahabee-Gittens, επικεφαλής της συλλογής δεδομένων για τη μελέτη είπε: «Θα πρέπει να συμπεριληφθεί το παθητικό κάπνισμα ως μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος των γονέων».

Σε σχέση με την Covid, o Δρ.Georg Matt δήλωσε: «Με την Covid, όλοι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Εάν ζείτε σε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ή κάπνιζαν παλιά, θα εκτεθείτε περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα από ό,τι πριν» και πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της ποιότητας των εσωτερικών περιβαλλόντων».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση