Η πνευματική ενασχόληση, ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας

Αναθεώρηση έρευνας από τη δρ Lindsey Marcellin Η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες, η θρησκεία και η προσευχή μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία

Η αντικειμενική σκέψη είναι το βλέμμα από Ψηλά. Ένα βλέμμα ελεύθερο

Αναθεώρηση έρευνας από τη δρ Lindsey Marcellin

Η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες, η θρησκεία και η προσευχή μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας. Αυτό δεν είναι μόνο η άποψη όσων ασχολούνται με τα παραπάνω, αλλά υπάρχουν και αποδείξεις επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Advertisment

Πολλές πληροφορίες ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2014 και στο οποίο συμμετείχαν άνθρωποι που παρέχουν πνευματική στήριξη. Σύμφωνα με ορισμένες από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η πνευματική στήριξη αποτελεί μια ισχυρή παρέμβαση είτε αφορά άτομα με σοβαρές ασθένειες ή άτομα που είναι καλά και θέλουν να παραμείνουν έτσι.

Εύρεση ενός σκοπού στη ζωή

Η Laura Dunn, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και διευθύντρια Ψυχοογκολογίας στο Κέντρο για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι η συζήτηση με έναν ιερέα ή κάποιον άλλο θρησκευτικό εκπρόσωπο ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες στο στρατό, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία ή άλλους θεσμούς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν τις κατεστραμμένες σχέσεις και τη θλίψη τους.

Advertisment

Η έρευνα της δρος Dunn, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο, έδειξε ότι μόνο 3 συνεδρίες των 45 λεπτών με κάποιον ιερέα είναι ωφέλιμες για ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται σε όσους είναι άρρωστοι.

Η δρ Dunn αναφέρει τα εξής: «Σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια προβλημάτων υγείας ή έντονου στρες, προκύπτουν ουσιαστικές πνευματικές ανάγκες και ένας ιερέας μπορεί να τις προσδιορίσει. Μπορεί να πρόκειται για ανάγκη εύρεσης νοήματος και κατεύθυνσης στη ζωή, για αναθεώρηση της αυτοεκτίμησης ή για ανάγκη συμφιλίωσης. Η αλήθεια είναι ότι έμεινα έκπληκτη με τον αριθμό και την ένταση της ψυχολογικής και πνευματικής προόδου των ασθενών».

Αποτροπή της κατάθλιψης

Ο William McCann, ψυχοθεραπευτής με εξειδίκευση στα οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist, δήλωσε ότι η απομόνωση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά η πνευματική ενασχόληση και η θρησκεία ενθαρρύνουν την κοινωνική συναναστροφή.

Ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σε μια ομάδα ή πνευματική κοινότητα παρέχει κοινωνική υποστήριξη η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για μαθήματα γιόγκα, μια εκκλησιαστική ή διαδικτυακή ομάδα.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η πνευματική ενασχόληση προσφέρει μια αίσθηση ελπίδας η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση της απόγνωσης που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Ο Αιδεσιμότατος Kevin Massey, αντιπρόεδρος της αποστολής στο Λουθηρανικό Γενικό Νοσοκομείο, αναφέρει τα εξής: «Υπάρχει μια κοινή τάση στους ανθρώπους να παραμένουν «κολλημένοι» σε μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά η αναπόληση μιας περιόδου στη ζωή τους κατά την οποία ήταν πιο ευτυχισμένοι ή πιο δυνατοί μπορεί να τους κάνει να ξεκολλήσουν. Ακόμα κι αν βρίσκονται μέσα στην καταιγίδα, η άγκυρα είναι δεμένη κάπου».

Αντιμετώπιση του στρες

Ως μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους, η πνευματική ενασχόληση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τους φροντιστές άλλων ανθρώπων. Η Karen Steinhauser, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ αναφέρει: «Η φροντίδα των άλλων ατόμων παρουσιάζει πολλές δυσκολίες – σωματικό στρες, συναισθηματική και οικονομική πίεση και αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία. Η συζήτηση όμως με έναν ιερέα επιτρέπει στους ανθρώπους να προβληματιστούν σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν».

Σε μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, διαπιστώθηκε ότι οι ιερείς που συνομίλησαν με τους φροντιστές από το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια 3 συνεδριών τους βοήθησαν να επιλύσουν προβλήματα στις σχέσεις ή στη φροντίδα που παρείχαν και ακόμη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της συγχώρεσης. Η μελέτη έδειξε ότι ωφελήθηκαν όλοι, ανεξαρτήτως από το αν ήταν άτομα θρησκευόμενα ή όχι.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η Kelly Turner, ογκολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds», ισχυρίζεται ότι ο διαλογισμός, η προσευχή ή ακόμα και μια βόλτα στη φύση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν έχει σχέση το που πιστεύουν οι άνθρωποι, αλλά το γεγονός της καθημερινής ενασχόλησης κάνει τη διαφορά. Όταν βρίσκεστε σε βαθιά προσευχή ή διαλογισμό, η αντίδραση «πάλης ή φυγής» σταματά και αντιθέτως ξεκινά η διαδικασία ανάπαυσης κι επισκευής των βλαβών του οργανισμού. Αυτό επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει ολόκληρο το σώμα σας και να λειτουργήσει απίστευτα θεραπευτικά είτε είστε στρεσαρισμένοι, είτε έχετε μια πραγματική ασθένεια ή προσπαθείτε να αποφύγετε κάποια ασθένεια ή στρες».

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Brain, Behavior, and Immunity» το 2012 διαπιστώθηκε ότι ένα πρόγραμμα διαλογισμού διάρκειας 8 εβδομάδων πράγματι ενίσχυσε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενίσχυση της ικανότητας σκέψης

Η Gail Gross, οικογενειακή σύμβουλος στο Χιούστον, αναφέρει: «Όταν αφηνόμαστε στον Θεό ή σε κάποια ανώτερη δύναμη αποκτάμε ένα αίσθημα ελέγχου, κι αυτό έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία μας συμπεριλαμβανομένων και των γνωστικών μας ικανοτήτων. Όταν χαλαρώνετε και η προσοχή σας δεν αποσπάται από αρνητικές σκέψεις, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μειώνονται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχετε καλύτερη μνήμη και η σκέψη σας να γίνεται πιο καθαρή».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έμφραγμα: Γνωστό φάρμακο για την καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Πώς αγκαλιάζοντας αυτό στο οποίο αντιστεκόμουν με θεράπευσε από τη χρόνια ασθένεια
Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση