,

Τα «ψηφιακά ναρκωτικά» είναι η νέα μόδα ανάμεσα στους νέους – Ποιες οι επιδράσεις

Νέα έρευνα ρίχνει φως στο ελάχιστα γνωστό φαινόμενο των binaural beats, όπου οι ήχοι υποτίθεται ότι προκαλούν ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Τα «ψηφιακά ναρκωτικά» είναι η νέα μόδα ανάμεσα στους νέους - Ποιες οι επιδράσεις

Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη μορφή ναρκωτικών που όμως λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο διαδίκτυο. Όταν ακούμε δύο ήχους – έναν σε κάθε αυτί – που διαφέρουν ελαφρώς ως προς τη συχνότητα, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται έναν παλμό στη διαφορά των συχνοτήτων. Αυτό ονομάζεται binaural beat, αμφιωτικός παλμός. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι ακούτε έναν ήχο στο αριστερό σας αυτί που έχει συχνότητα 132 Hertz (Hz). Και στο δεξί σας αυτί, ακούτε έναν ήχο με συχνότητα 121 Hz. Ο εγκέφαλός σας, όμως, σταδιακά μπαίνει σε συγχρονισμό με τη διαφορά των 11 Hz. Αντί να ακούμε δύο διαφορετικούς ήχους, τελικά ακούμε έναν ήχο στα 11 Hz (επιπλέον των δύο τόνων που δίνονται σε κάθε αυτί).

Advertisment

Οι αμφιωτικοί παλμοί θεωρούνται ακουστικές ψευδαισθήσεις. Για να λειτουργήσει ένας αμφιωτικός παλμός, οι δύο τόνοι πρέπει να έχουν συχνότητες μικρότερες από 1000 Hz, και η διαφορά μεταξύ των δύο τόνων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 30 Hz. Οι τόνοι πρέπει επίσης να ακούγονται ξεχωριστά, ένας από κάθε αυτί.

Οι αμφιωτικοί παλμοί έχουν διερευνηθεί στη μουσική και χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να βοηθήσουν στη ρύθμιση οργάνων, όπως το πιάνο. Πιο πρόσφατα, έχουν συνδεθεί με πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα έως τώρα στον τομέα αυτό, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Drug and Alcohol Review κατέγραψε πώς και γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς. Τα στοιχεία προέρχονται από την Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά 2021, η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 30.000 ατόμων σε 22 χώρες. Οι ερωτηθέντες χρησιμοποιούσαν κυρίως τους αμφιωτικούς παλμούς για να χαλαρώσουν ή να αποκοιμηθούν (72%) και για να αλλάξουν τη διάθεσή τους (35%), ενώ το 12% ανέφερε ότι προσπαθούσε να έχει αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των ψυχεδελικών ναρκωτικών.

Advertisment

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Monica Barratt του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δήλωσε ότι το τελευταίο κίνητρο αναφερόταν συχνότερα μεταξύ εκείνων που έκαναν χρήση κλασικών ψυχεδελικών ουσιών. «Όπως και οι προσλαμβανόμενες ουσίες, έτσι και ορισμένοι χρήστες αμφιωτικών παλμών κυνηγούσαν μια ναρκωτική επίδραση», δήλωσε η ίδια.

«Αλλά αυτή δεν είναι καθόλου η μόνη τους χρήση. Πολλοί άνθρωποι τα έβλεπαν ως πηγή βοήθειας, όπως για θεραπεία ύπνου ή ανακούφιση από τον πόνο». Τα ηχητικά κομμάτια συχνά ονομάζονται ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται — από mindfulness και διαλογισμό μέχρι κομμάτια με ονόματα από προσλαμβανόμενα ναρκωτικά όπως το MDMA και η κάνναβη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι χρήστες αμφιωτικών παλμών ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι και να αναφέρουν πρόσφατη χρήση όλων των απαγορευμένων ναρκωτικών, σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες επεδίωκαν να συνδεθούν με τον εαυτό τους ή με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους μέσω της εμπειρίας.

Η χρήση αυτών των παλμών για να βιώσουν αλλοιωμένες καταστάσεις αναφέρθηκε από το 5% του συνολικού δείγματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το είχε δοκιμάσει, ενώ στις χώρες του Μεξικού και της Βραζιλίας η αναφερόμενη χρήση ήταν επίσης πάνω από το μέσο όρο με 14% και 11,5% αντίστοιχα.

Ιστότοποι, όπως το YouTube και το Vimeo, ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος ακρόασης, ακολουθούμενος από το Spotify και άλλες εφαρμογές μουσικής. Η Barratt δήλωσε ότι αυτοί οι ήχοι ήταν προσβάσιμοι για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η δημοτικότητά τους άρχισε να αυξάνεται μόλις πρόσφατα. «Είναι πολύ νέο, απλά δεν γνωρίζουμε πολλά για τη χρήση των αμφιωτικών παλμών ως ψηφιακά ναρκωτικά», δήλωσε.

Το φαινόμενο των binaural beats αμφισβητεί τον γενικό ορισμό του τι εστί ναρκωτικό. «Αρχίζουμε να βλέπουμε τις ψηφιακές εμπειρίες να ορίζονται ως ναρκωτικά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως συμπληρωματικές πρακτικές παράλληλα με τη χρήση ναρκωτικών», δήλωσε η επιστήμονας.

«Ίσως ένα ναρκωτικό δεν χρειάζεται να είναι μια ουσία που καταναλώνουμε, θα μπορούσε να έχει να κάνει με το πώς μια δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλό μας». Παρά το γεγονός ότι οι ακροατές των αμφιωτικών παλμών είναι νεότεροι, η Barratt δήλωσε ότι δεν αποτελούν απαραίτητα πύλη εισόδου στη χρήση προσλαμβανόμενων ναρκωτικών.

«Στην έρευνα, διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούνε έκαναν ήδη χρήση προσλαμβανόμενων ουσιών», δήλωσε. «Αλλά αυτό δεν αποκλείει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, ιδίως για την τεκμηρίωση και την άρνηση πιθανών βλαβών». Από την άλλη πλευρά, ίσως οι αμφιωτικοί παλμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδος θεραπείας, παράλληλα με την παραδοσιακή θεραπεία.

«Τα στοιχεία αυξάνονται, αλλά είναι ακόμη ασαφή, γι’ αυτό και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τυχόν παρενέργειες», δήλωσε. Παρόλο που η παγκόσμια έρευνα για τα ναρκωτικά είναι ένα μη αντιπροσωπευτικό δείγμα, η αυτοαναφερόμενη χρήση αυτών των ήχων ως ψηφιακών φαρμάκων από τους ερωτηθέντες θέτει τις βάσεις για πιο στοχευμένη έρευνα.

Πηγή:

scitechdaily.com/binaural-beats-audio-files-are-being-used-as-digital-drugs/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση