,

Επαναστατική μελέτη αποκαλύπτει τη νοητική επικοινωνία στους ανθρώπους

Σε μια μελέτη που για πρώτη φορά θεσπίζει τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπινων εγκεφάλων, μια διεθνής ομάδα ερευνητών απέδειξε ότι είναι

Σε μια μελέτη που για πρώτη φορά θεσπίζει τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπινων εγκεφάλων, μια διεθνής ομάδα ερευνητών απέδειξε ότι είναι δυνατή η μη επεμβατική μετάδοση μιας σκέψης από ένα άτομο σε ένα άλλο που βρίσκεται 5.000 μίλια μακριά, χωρίς κανείς από τους 2 να μιλήσει ή να γράψει.

Πράγματι, σε ένα άρθρο σχετικά με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS ONE, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό που παρουσίασε η μελέτη πρέπει μάλλον να ονομαστεί μετάδοση από νου σε νου σε αντίθεση με τον ορισμό από εγκέφαλο σε εγκέφαλο, διότι τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός της επικοινωνίας περιλαμβάνεται στη συνειδητή δραστηριότητα.

Advertisment

Όσον αφορά την άμεση επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο, η μελέτη έδειξε ότι η διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων και οι μηχανικοί ρομποτικής χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους νευροτεχνολογίας για να στείλουν μηνύματα μέσω του διαδικτύου στον εγκέφαλο 2 ανθρώπων που βρίσκονταν μεταξύ τους σε απόσταση 5.000 μιλίων – ο ένας στην Ινδία και ο άλλος στη Γαλλία.

Η ομάδα περιελάμβανε μέλη από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (HMC) στη Βοστώνη, την εταιρεία Starlab στη Βαρκελώνη και την εταιρεία Axilum Robotics στο Στρασβούργο.

Επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο μέσω διαδικτύου χωρίς ομιλία ή πληκτρολόγηση

Ο Alvaro Pascual-Leone, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, διευθυντής του Κέντρου Berenson-Allen στον τομέα Μη Επεμβατικής Διέγερσης του Εγκεφάλου στην Ιατρική Σχολή του Beth Israel Deaconess και καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εξηγεί ότι ήθελαν να ανακαλύψουν αν ήταν δυνατή η αποστολή μηνυμάτων ανάμεσα σε 2 άτομα με την ανάγνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και μάλιστα από μεγάλη απόσταση χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες μεθόδους επικοινωνίας:

Advertisment

«Μια τέτοια μέθοδος είναι το Internet, οπότε το ζήτημα ήταν αν θα είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα πείραμα που θα μπορούσε να παρακάμψει την ομιλία ή την πληκτρολόγηση και να τεκμηριώσει την άμεση επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο ανάμεσα σε άτομα που βρίσκονται το ένα στην Ινδία και το άλλο στη Γαλλία».

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι αυτό είναι εφικτό.

Η ομάδα επέλεξε να μεταδώσει μηνύματα από την Ινδία στη Γαλλία με τη χρήση 2 τεχνολογιών που αφορούν τη λειτουργία του εγκεφάλου συνδεδεμένων με μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή μέσω του Internet: ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και απεικονιστικά καθοδηγούμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS).

Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει μια συνειδητή σκέψη για να μετακινήσει το χέρι ή το πόδι του και ότι η σκέψη αυτή μπορεί να μεταφερθεί μέσω του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος σε έναν υπολογιστή ο οποίος το μεταφέρει στη συνέχεια σε ένα ρομποτικό βραχίονα που κινεί το άκρο ή ελέγχει το αναπηρικό καροτσάκι.

Σε αυτή τη νέα μελέτη έγινε ένα βήμα παραπάνω με την προσθήκη ενός δεύτερου εγκεφάλου στο άλλο άκρο του συστήματος επικοινωνίας.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 4 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 28 και 50 ετών οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μια σειρά από πειράματα. Ο ένας αποτελούσε τον αποστολέα και βρισκόταν στην Ινδία και οι άλλοι 3 ήταν δέκτες των μηνυμάτων και βρίσκονταν στη Γαλλία.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα πήρε τις σκέψεις του αποστολέα (τον χαιρετισμό «hola» που σημαίνει «γεια» στα Καταλανικά και Ισπανικά ή «ciao» που σημαίνει «αντίο» στα Ιταλικά) οι οποίες στη συνέχεια εκχωρήθηκαν στη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή κι εστάλησαν ως δυαδικός κώδικας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Ινδία προς τη Γαλλία. Στη Γαλλία, μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή μετέτρεπε τις σκέψεις σε σήματα που διέρχονταν από τα κρανία των δεκτών ως μη επεμβατικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο με τη βοήθεια μιας ρομποτικής διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης.

Οι δέκτες αντιλήφθηκαν τα ερεθίσματα του εγκεφάλου ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όρασή τους. Οι λάμψεις εμφανίζονταν σε αριθμητικές ακολουθίες και οι δέκτες μπορούσαν στη συνέχεια να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα.

Μπορεί να επιτευχθεί επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο χωρίς τη χρήση γλώσσας ή νευμάτων;

Η ομάδα πραγματοποίησε παρόμοια πειράματα στην Ισπανία και τη Γαλλία. Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ποσοστό σφάλματος μόλις 15%, με το 5% να προέρχεται από την πλευρά του αποστολέα και το 10% από την πλευρά του παραλήπτη.

Ο καθηγητής Pascual-Leone αναφέρει ότι χάρη στην προηγμένη ακρίβεια της νευροτεχνολογίας, δηλαδή το ασύρματο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα από την πλευρά της αποστολής και τη ρομποτική διακρανιακή μαγνητική διέγερση από την πλευρά της λήψης, κατάφεραν άμεσα και με μη επεμβατικό τρόπο να μεταδώσουν σκέψεις από το ένα άτομο στο άλλο χωρίς τη μεσολάβηση ομιλίας ή γραφής και προσθέτει τα εξής:

«Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα αξιοσημείωτο βήμα στην ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά η δυνατότητα να συμβεί από μια απόσταση χιλιάδων μιλίων είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη επικοινωνίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο».

Η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση του κατά πόσον είναι δυνατή η επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο χωρίς τη χρήση γλώσσας ή νευμάτων.

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) είναι μια σχετικά καινούρια μέθοδος που διεγείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου χωρίς να προκαλεί πόνο. Το 2011, οι ερευνητές περιέγραψαν σε 2 μελέτες ότι η δραστηριότητα διαφορετικών τύπων εγκεφαλικών κυττάρων του εγκεφάλου αλλάζει με τη χρήση διαφορετικών ειδών TMS.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Τα συναισθήματα μας κινούν" | 4 τρόποι να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα αξιοποιώντας τα συναισθήματά σας
Κατανόηση και αντιμετώπιση του Burnout: Πώς να επαναφέρετε την ισορροπία στη ζωή σας
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Επιστρέψατε από τις διακοπές; 7 τρόποι για να μην σας κυριεύσει το άγχος στη δουλειά με το «καλημέρα»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση