, ,

Η Γνώση θα σου λύσει τα πόδια για να τρέξεις το δρόμο των ονείρων σου. Συνέντευξη με τον Αντώνη Καλογήρου

Ο Αντώνης Καλογήρου, επιτυχημένος εκδότης και εισηγητής κορυφαίων σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, όπως το “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ”, που διεξάγονται για περισσότερα από 25 χρόνια, μιλά

Ο Αντώνης Καλογήρου, επιτυχημένος εκδότης και εισηγητής κορυφαίων σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, όπως το “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ”, που διεξάγονται για περισσότερα από 25 χρόνια, μιλά στην Εναλλακτική Δράση για τους νόμους και τους κανόνες, μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας αλλά και για τα εμπόδια που θα συναντήσουμε, στο δρόμο μας προς την επίτευξη.

Να επισημάνουμε ότι στο εκδοτικό έργο του, συμπεριλαμβάνονται μερικά, από τα μεγαλύτερα Μπεστ Σέλερς και αγαπημένα μας βιβλία όπως “Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ” του Eckhart Tolle, “ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ” της Louise Hay,  “ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ” του Neal Donald Walsch και πολλά άλλα, που μπορείτε να δείτε, στην ιστοσελίδα του www.apofasizo.gr

Advertisment

ΕΔ Κύριε Καλογήρου, πιστεύετε ότι είμαστε οι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας;

ΑΚ Απόλυτα! Συνειδητά ή όχι. Και βέβαια, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει συνείδηση ότι είναι ο δημιουργός της πραγματικότητάς του, για αυτό και στην καθημερινότητά μας, ακούμε συχνά ότι φταίει η κυβέρνηση, ότι φταίει η κρίση, οι γονείς μου που δεν με σπούδασαν, η γυναίκα μου που έκανε ή δεν έκανε αυτό ή εκείνο, τα παιδιά μου που δεν είναι καλά. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Δεν φταίνε όμως οι άλλοι. Εμείς είμαστε που δημιουργούμε την πραγματικότητά μας και όχι οι άλλοι. Η όλη διαδικασία βέβαια, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα, σε τι φταίω εγώ που έγινε ένας σεισμός και γκρεμίστηκε το σπίτι μου, σε τι φταίω εγώ αν….. κι εκεί γίνεται το μεγάλο μπέρδεμα. Συγχέουμε το φταίω με το είμαι υπεύθυνος.

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι τεράστια. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω ένα φλιτζάνι με καφέ δίπλα μου και την ώρα που μιλάμε, καθώς παθιάζομαι, δεν προσέχω, το ρίχνω κάτω και το σπάω. Είμαι υπεύθυνος που έσπασε αλλά δεν φταίω. Δεν το είδα. Αν όμως το δω και από τα νεύρα μου, το πάρω και το σπάσω, τότε φταίω που το έσπασα. Η διαφορά είναι τεράστια. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή. [text_styles type=”mark” link=”https://themefuse.com/” target=”_blank”]Όταν έχω άγνοια των κανόνων της ζωής και των κανόνων μέσα από τους οποίους λειτουργούν οι άνθρωποι δεν φταίω για τις ανοησίες που κάνω. Δεν φταίω για τις λάθος επιλογές, για τις λάθος συμπεριφορές, αφού δεν ξέρω.. Κάνω το καλύτερο που νομίζω. Φταίω, όταν έχω τη γνώση αλλά δεν την κάνω πράξη. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι υπεύθυνος για την άγνοιά μου[/text_styles], ότι δεν είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου, ότι δεν είμαι υπεύθυνος ότι η επιλογή μου ,ας πούμε, να απατήσω τη σύζυγό μου ενώ είμαι παντρεμένος, θα έχει συνέπειες στο γάμο μου και στη σχέση μου. Σαφέστατα θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες, όλα έχουν συνέπειες. Ουδέτερη πράξη στο σύμπαν δεν υπάρχει. Ποτέ. Είναι ή συν ή πλην.

Advertisment

ΕΔ Κύριε Καλογήρου, συμφωνείτε ότι ο άνθρωπος ως δημιουργός της πραγματικότητάς του μπορεί να υλοποιήσει και τα όνειρά του;

ΑΚ Σαφέστατα! Αυτό είναι και το μήνυμα που εδώ και πάνω από 25 χρόνια μεταφέρω στον κόσμο, μέσα από τα σεμινάριά μου με τίτλο «Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ» και το αποδεικνύω ότι, ο άνθρωπος γεννιέται, με τη δυναμική μέσα του, να πετύχει τα όνειρά του.
Αν δεν το κάνει στην πορεία, οι λόγοι είναι άλλοι. Είναι που μπορεί να κάνει λανθασμένες επιλογές, είναι η άγνοιά του που τον οδηγεί σε λανθασμένες πράξεις, με αποτέλεσμα, να μην υλοποιεί τα όνειρά του. όχι όμως πως δεν μπορεί, όχι ότι δεν έχει τις ικανότητες.

ΕΔ Είναι λοιπόν η άγνοια που μας εμποδίζει να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας;

ΑΚ Ευτυχώς, σε αυτό τον τόπο, στην Ελλάδα μας, από την αρχαιότητα, είχαν φτάσει στο σημείο να λένε «Έλλην είναι ο έχων την ελληνική παιδεία». Όλα ήταν θέμα γνώσης και παιδείας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους, να το καταλάβουμε όλοι μας. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη αρρώστια της εποχής μας είναι ο ξερολισμός. Ένα παράδειγμα, είναι οι ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις , που είναι και ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας και ακούω κάποιους που λένε «καλά, θα πάω εγώ, να μου μάθουν πώς να κάνω μια σχέση;» Ναι, αγαπητέ μου, γιατί δεν ξέρεις να κάνεις μια σχέση. Και δεν ξέρεις, γιατί δεν σου το έμαθε κανείς, γιατί δεν είχαν μια σωστή σχέση οι γονείς σου, γιατί δεν έχουν οι γείτονές σου, γιατί δεν έχουν επίσης, οι γονείς των φίλων σου. Δεν έμαθες λοιπόν, έμαθες λάθος πράγματα και για αυτό, δεν μπορείς να κάνεις κι εσύ, μια σωστή σχέση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα οικονομικά και με τη δουλειά κλπ. Κάποτε πρέπει να αποδεχτείς ότι χρειάζεται να μάθεις.

ΕΔ Αδιαμφισβήτητα, όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν την επιτυχία και την ευτυχία στη ζωή τους. Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να τα πετύχουν; Υπάρχουν μήπως, ρεαλιστικά και μη ρεαλιστικά όνειρα;

ΑΚ Όχι. Ο Αινστάιν είπε κάποτε ότι, ο άνθρωπος ονειρεύεται μόνο αυτά που μπορεί να κάνει.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε διαφορετικά όνειρα. Άλλα όνειρα έχω εγώ για τη ζωή μου, άλλα εσύ, άλλα ο άλλος, διότι έχουμε διαφορετικά ταλέντα, διαφορετικές ικανότητες. Κι ο καθένας ονειρεύεται αυτά που μπορεί να κάνει. Επομένως, όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Το θέμα όμως είναι αλλού και θα ξαναγυρίσω στο θέμα της άγνοιας. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό και από τους αναγνώστες σας. Υπάρχει ένας φυσικός νόμος που έχει αποδειχτεί επιστημονικά, σύμφωνα με τον οποίο, ο άνθρωπος αποφεύγει ασυνείδητα οτιδήποτε πρόκειται να τον πονέσει ή τον πονάει και επιδιώκει την ηδονή, οτιδήποτε δηλαδή, θα του φέρει χαρά και ευχαρίστηση. Ο κακός χειρισμός αυτού του νόμου λόγω άγνοιας, μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα και σκοτώνει τα όνειρά μας στη ζωή. Παράδειγμα συγκεκριμένο: Ένας 15χρονος νεαρός πρέπει να καθίσει για να διαβάσει, διότι έχει εξετάσεις. Έξω στο δρόμο, η παρέα του, παίζει ποδόσφαιρο. Επιθυμώντας την ηδονή, εκείνη την ώρα, θέλει να παρατήσει το διάβασμα και να πάει να παίξει κι εκείνος. Αλλά, αυτή είναι μια πρόσκαιρη ηδονή που θα του φέρει μακροπρόθεσμο πόνο, γιατί θα μείνει αγράμματος. Δεν ξέρει να χειριστεί το νόμο, ο οποίος λέει, ας πονέσω λίγο τώρα, προκειμένου να έχω αυτό που θέλω αύριο, δηλαδή, να πληρώσω το τίμημα, να κάτσω μέσα, να μην παίξω ποδόσφαιρο, για να γίνω αύριο, ένας επιτυχημένος γιατρός ή οτιδήποτε άλλο ονειρεύομαι. Αν ενδώσει στην έλξη της ηδονής, απλά, δεν θα καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις ερωτικές σχέσεις που σας έλεγα προηγουμένως. Ας περάσω καλά τώρα με την τάδε και μετά θα δω πώς θα τα βρω με τη γυναίκα μου. Δεν είναι έτσι όμως. Για μια πρόσκαιρη ηδονή, εισπράττεις μόνιμο πόνο, με το να μένεις μόνος μετά. Αυτό είναι κακός χειρισμός, από άγνοια. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μάθουμε κάποιους νόμους που διέπουν την ανθρώπινη φύση και να γίνουμε χειριστές τους, για το καλό μας. Για την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα.

ΕΑ θα μπορούσατε να μας δώσετε και άλλα παραδείγματα σχετικά με τα εμπόδια που σαμποτάρουν την πραγματοποίηση των ονείρων μας;

ΑΚ Θα σας αναφέρω καταρχάς ένα στοιχείο, που μας το έχουν μάθει λάθος και συχνά γίνεται εμπόδιο. Το περίφημο τίμημα. Το σύμπαν είναι ένα τεράστιο Super Market που έχει μέσα από καρφίτσες μέχρι αεροπλάνα και από ευτυχία, χαρά, αφθονία και δημιουργία μέχρι μιζέρια, γκρίνια, πόνο και ό,τι άλλο θέλετε, καλά και κακά.
Στην πόρτα όμως, βρίσκεται ο ταμίας ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, με το χέρι απλωμένο. Πάρε ό,τι θέλεις, σου λέει, αλλά θα το πληρώσεις. Όσο πιο σημαντικό είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το τίμημα. Κανόνας. Συμπαντικός κανόνας. Όσο πιο ασήμαντο, τόσο πιο φτηνό. Σχεδόν τσάμπα πολλές φορές. Δεν δίνεις τίποτα αλλά δεν παίρνεις και τίποτα. Είναι ένας από τους λόγους που λείπει η αγάπη από τον κόσμο. Διότι δεν είναι πρόθυμοι πολλοί, να πληρώσουν το τίμημα της αγάπης.

[text_styles type=”mark” link=”https://themefuse.com/” target=”_blank”]Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, για να υλοποιήσω τα όνειρά μου, χρειάζεται να πληρώσω το τίμημα, να προσπαθήσω, να κουραστώ, να δουλέψω, να διαβάσω, να κάνω με άλλα λόγια, ό,τι χρειάζεται, για να γίνω ικανός, να αγκαλιάσω το όνειρό μου.[/text_styles] Δεν γίνεται αλλιώς. Οι περισσότεροι λοιπόν μας έμαθαν ότι είναι έξυπνοι, όσοι παίρνουν χωρίς να δίνουν, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που αποτυγχάνουν. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να πάρουν χωρίς να δώσουν και στο τέλος καταστρέφονται. Θα μάθουν να δίνουν. Το τίμημα της αγάπης είναι το δίνω, αν δεν μάθω να δίνω, δεν θα έχω αγάπη στη ζωή μου, ποτέ. Και για αυτό, το τίμημα είναι ακριβό, γιατί είναι υπέροχο και το απόκτημα.

ΕΔ Άρα, γνώση των νόμων και πληρωμή του τιμήματος είναι τα συστατικά της επιτυχίας;

ΑΚ Ακριβώς!

ΕΔ Τυχαίο, ως παράγοντας, υπάρχει;

ΑΚ Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι, όταν δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν ένα φαινόμενο, το ονόμαζαν ή τύχη ή θαύμα. Του έδιναν αυτό το χαρακτηρισμό και ηρεμούσαν. Στη σύγχρονη εποχή της Κβαντικής Φυσικής, δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για τύχη. Όλα λειτουργούν βάσει νόμων και κανόνων. Αν υπήρχε ο παράγοντας τύχη, σε ένα σύμπαν με δισεκατομμύρια γαλαξίες, ηλιακά συστήματα και πλανήτες, θα είχε επικρατήσει το χάος.

ΕΔ Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, για να δούμε τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται;

ΑΚ Υπάρχει ένας εχθρός που τρομοκρατεί και εμποδίζει τον οποιοδήποτε άνθρωπο, να πραγματώσει τα όνειρά του. Ένας και μοναδικός είναι. Ένα. Δεν μας εμποδίζει τίποτα άλλο. Κι αυτός είναι ο φόβος. Φόβος για την επιτυχία, φόβος για την αποτυχία, φόβος μη χάσω την αγάπη, την αποδοχή, μη μείνω μόνος, φόβος, φόβος, φόβος….
Ο καθένας κουβαλάει τους δικούς του φόβους. Αυτοί οι φόβοι σε φρενάρουν. Τίποτα άλλο.

Τι σημαίνει αυτό όμως; [text_styles type=”mark” link=”https://themefuse.com/” target=”_blank”]Το ζητούμενο δεν είναι να μην φοβάμαι, όχι! Αυτό είναι αφύσικο! Όλοι οι άνθρωποι φοβούνται και θα φοβούνται μια ζωή, αλλά χρειάζεται να μάθω να παίρνω το φόβο μου αγκαλιά και να μπαίνω σε δράση. Και αυτό μαθαίνεται. Και τότε απελευθερώνομαι από τα δεσμά.[/text_styles] Μοιάζει με τον κατάδικο που έχει δεμένη την αλυσίδα με τη μπάλα και δυναμώνει τα χέρια του τόσο πολύ, που μπορεί πια να πάρει τη μπάλα του αγκαλιά και τότε, καταφέρνει να τρέξει, κι ας είναι ακόμα ο φόβος (η μπάλα) αγκαλιά. Κάτι ανάλογο είναι που πρέπει να μάθουμε. Να μην μας ακινητοποιεί ο φόβος. Και αυτό, με μια άλλη λέξη λέγεται αυτοπεποίθηση. Με μια άλλη λέξη λέγεται αγάπη προς τον εαυτό μου. [text_styles type=”mark” link=”https://themefuse.com/” target=”_blank”]Δεν μπορώ να πετύχω αν δεν αγαπώ τον εαυτό μου. Δεν γίνεται κι ας έχω τη γνώση κι ας έχω την πρόθεση να πληρώσω το τίμημα. Διότι μέσα στην πορεία θα συναντήσω εμπόδια. Μόνο η αγάπη προς τον εαυτό, θα μου δώσει τη δύναμη και το κουράγιο να τα υπερπηδήσω.[/text_styles] Βλέπετε, λοιπόν ότι, υπάρχουν και άλλα πράγματα, ένα πακέτο πραγμάτων, που βέβαια, μέσω της γνώσης, τα ανακαλύπτεις ένα- ένα και ξέρεις πια, πως να τα χειριστείς. Όπως είπε ο Καζαντζάκης «Ο δάσκαλος δεν σε μαθαίνει κάτι που δεν ξέρεις, σε αναγκάζει να δεις κάτι που ξέρεις και δεν θέλεις να το βλέπεις».

ΕΔ Κύριε Καλογήρου, σαν επίλογο, τι θα μπορούσατε να μας πείτε συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω;

ΑΚ Θα ξεκινήσω, από κάτι που είπε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ « Η επένδυση με το μεγαλύτερο επιτόκιο είναι η επένδυση στη γνώση» και θέλω σε αυτό το σημείο, να θίξω μια παγίδα στην οποία έχουμε πέσει κάποτε, όλοι μας. Πολλές φορές, προτιμάμε ένα ωραίο πουκάμισο, από δύο αξιόλογα βιβλία. Προτιμάμε ένα ωραίο παντελόνι, από ένα σχολείο, ένα φροντιστήριο, από κάτι που θα μας δώσει γνώση. Προτιμάμε να πάμε μια εκδρομή ή να αλλάξουμε τον καναπέ του σπιτιού, από το να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο, που μπορεί να μας προσφέρει, την πληροφορία εκείνη που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι. Ας το καταλάβουμε επιτέλους! Είχε δίκιο ο Ρούσβελτ. Επενδύοντας στο μυαλό μου, θα έχω τα μεγαλύτερα κέρδη που μπορεί να υπάρξουν αύριο. Δεν γίνεται αλλιώς. Ο λαός μας έχει μια εκπληκτική παροιμία. Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο. Και την ξέρουμε όλοι. Και φυσικά αγράμματο δεν εννοεί εκείνον που δεν τελείωσε ένα Πανεπιστήμιο αλλά εκείνον που δεν έχει την καλλιέργεια και την πληροφόρηση, όπως έχουν για παράδειγμα, κάποιοι γέροντες σοφοί στα χωριά μας, που μέσα από τη φύση έχουν πάρει γνώσεις απέραντες! Αυτοί δεν είναι αγράμματοι. Είναι πιο μορφωμένοι από μένα, με τη γνώση που έχουν πάρει από τη φύση. Οι Ανατολικοί λαοί έχουν φτιάξει τις πολεμικές τέχνες, μιμούμενοι τα ζώα, δηλαδή τη φύση. Η στάση της γάτας, του σκύλου κλπ. Τα βλέπουμε. Πηγές γνώσης υπάρχουν άπειρες. Ασχολήσου με τη γνώση. Είναι το μόνο που θα σε βγάλει από το τέλμα και θα σου λύσει τα πόδια για να τρέξεις το δρόμο των ονείρων σου.

Θέλω να παρακαλέσω, όλους εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο, μέσα από την καρδιά μου, να πιστέψετε, όσο κι αν το μυαλό σας ,σας λέει ότι δεν είναι έτσι. Ακούστε την καρδιά σας και πιστέψτε ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

bruce lipton_hero (2)
HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση