,

Η χρήση προϊόντων σε κονσέρβα αυξάνει κατά 1000% την έκθεση σε τοξικές ουσίες

Άρθρο της δημοσιογράφου McCarthy Η καθημερινή κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων διατροφής, αυξάνει πάνω από 1.000% το ποσοστό δισφαινόλης Α (BPA) στα ούρα σε σύγκριση με

Άρθρο της δημοσιογράφου McCarthy

Η καθημερινή κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων διατροφής, αυξάνει πάνω από 1.000% το ποσοστό δισφαινόλης Α (BPA) στα ούρα σε σύγκριση με την κατανάλωση φρέσκου φαγητού. Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα BPA στον άνθρωπο μετά από την κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων.

Advertisment

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

Το 2009, η North American Metal Packaging Alliance, μια εταιρεία που απευθύνεται στους κατασκευαστές κονσερβών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση όσον αφορά την ουσία BPA, η οποία επιτρέπει την αποστείρωση των κονσερβοποιημένων τροφίμων σε υψηλή θερμοκρασία εμποδίζοντας έτσι τη μικροβιακή μόλυνση.

Η Jenny Carwile, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει τα εξής: «Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα BPA με δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία. Το επόμενο βήμα ήταν να ανακαλύψουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτή την ουσία. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση ποτών που έχουν αποθηκευτεί σε συγκεκριμένο πλαστικό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της BPA στον οργανισμό. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η ευρεία χρήση τους».

Advertisment

Η BPA είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία που συνδέεται με κινδύνους για την υγεία οι οποίοι κυμαίνονται από πεπτικά προβλήματα μέχρι προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η ουσία αυτή βρίσκεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια προϊόντα στις ΗΠΑ(2) τα οποία χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Επειδή είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος, τα παιδιά και οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη BPA.

O John C. Warner από το ινστιτούτο Babcock Institute for Green Chemistry (WBI) (3) στο Γουίλμινγκτον αναφέρει τα εξής: «Όσον αφορά την ύπαρξη BPA στο περιβάλλον, η μεγαλύτερη έκθεση, κατά τη γνώμη μου, προέρχεται από τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τα δάχτυλα, η ΒΡΑ μπορεί να μεταφερθεί στο στόμα, τα τρόφιμα και πιθανόν απορροφάται από το δέρμα».

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι μία άλλη μεγάλη πηγή έκθεσης. Με απλά λόγια, οποιοδήποτε τρόφιμο προέρχεται από κονσέρβα περιέχει BPA.

Άλλες πηγές περιλαμβάνουν σωλήνες νερού από PVC, χαρτονομίσματα, οδοντιατρικά υλικά και πλαστικά.

Άλλα πλαστικά – ακόμα κι όσα δεν περιέχουν BPA – μπορεί επίσης να αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες. Η ανάλυση περισσότερων από 450 πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης, από πλαστικές σακούλες μέχρι μπουκάλια νερού, έδειξε ότι περίπου το 95% των ειδών που εξετάστηκαν περιείχαν χημικές ουσίες που πυροδοτούν οιστρογονική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων για τα οποία επισημαίνονταν ότι δεν περιέχουν BPA (C & EN, 14 Μαρτίου, σελίδα 48)(4).

Ακόμη και τα καινούρια προϊόντα που περιέχουν την ουσια BPS, η οποία αντικατάστησε την ΒΡΑ, περιέχουν κάποια οιστρογόνα με επιδράσεις παρόμοιες με αυτές της ΒΡΑ και ως εκ τούτου οι άνθρωποι απορροφούν 19 φορές περισσότερη BPS μέσω του δέρματος.

Σταματήστε τη χρήση κονσερβών και άλλων προϊόντων που περιέχουν BPA

• Αγοράστε ολοκληρωμένες τροφές και τοποθετήστε τις σε χάρτινες σακούλες.

• Μην τοποθετείτε πλαστικά σε φούρνο μικροκυμάτων ακόμα κι αν έχουν την ένδειξη ότι είναι ασφαλής η χρήση τους στον φούρνο μικροκυμάτων! Η θερμότητα αυξάνει τα επίπεδα της BPA στα πλαστικά και κατ’ επέκταση τους κινδύνους για την υγεία. Αντ’ αυτού, βάλτε στον φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία, αν είναι απαραίτητο να τον χρησιμοποιήσετε.

• Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε γαλλικό τύπο καφετιέρας με πρέσα. Οι συνηθισμένες καφετιέρες μπορεί να περιέχουν ίχνη BPA και άλλες τοξίνες στον κάδο που κρατά το φίλτρο του καφέ και τον καφέ. Αυτές οι ουσίες αυξάνονται όταν θερμαίνονται.

• Ξεφορτωθείτε τις κονσέρβες. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε δοχεία χωρίς BPA.

• Τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από την BPA. Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπιμπερό ή πλαστικά μπουκάλια χωρίς BPA. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προμηθευτείτε κουτιά από ανοξείδωτο χάλυβα για το μεσημεριανό τους γεύμα.

• Οι περισσότερες αποδείξεις ταμειακών μηχανών περιέχουν BPA(6). Δεδομένου ότι η χημική ουσία βρίσκεται σε «ελεύθερη» μορφή, σημαίνει ότι υπάρχει πάνω τα χέρια σας και στο σώμα σας σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τα άλλα προϊόντα. Όταν παίρνετε αποδείξεις από καταστήματα φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά πριν ακουμπήσετε τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον υπεύθυνο του καταστήματος αν χρησιμοποιεί χαρτί αποδείξεων χωρίς BPA. Υπάρχει και το θερμικό χαρτί όπου οι πληροφορίες τυπώνονται πάνω στην απόδειξη με μελάνι.

Η Shanna Swan, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι η έκθεση στη BPA από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιο εκτεταμένη σε σύγκριση με τα πλαστικά μπουκάλια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν πρόκειται για κουτιά με βρεφικό γάλα.

Ο Hugh Taylor, γιατρός, καθηγητής κι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ βοηθά στον αγώνα κατά της επιβάρυνσης από την ουσία BPA. Οι έρευνές του έδειξαν ότι η ουσία αλλάζει τον τρόπο που τα γονίδια αντιδρούν στα οιστρογόνα και αυτό ίσως προκαλέσει καρκίνο πολύ αργότερα στη ζωή των εμβρύων.

Ο ίδιος συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία. Ακόμη και η παραμικρή έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

Οι μελέτες του Taylor σίγουρα ρίχνουν φως στην υπόθεση. Έχουν δείξει ότι η χημική ουσία μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του DNA, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως επιγενετική αλλαγή.

Η έκθεση στον ενδοκρινικό διαταράκτη BPA ο οποίος χρησιμοποιείται για την επένδυση των μεταλλικών δοχείων τροφίμων και ποτών, έχει αποδειχτεί ότι παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική διαδικασία στα ζώα και συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη και την παχυσαρκία στον άνθρωπο. Η BPA βρίσκεται επίσης σε φιάλες από πολυανθρακικό πλαστικό (που προσδιορίζονται από τον αριθμό ανακύκλωσης 7) και σε οδοντιατρικά υλικά.

Τα δείγματα ούρων που ελήφθησαν από τους 75 εθελοντές κατά τη διάρκεια της δοκιμής έδειξαν ότι η κατανάλωση μιας μερίδας σούπας από κονσέρβα ημερησίως οδήγησε στην αύξηση της BPA σε ποσοστό 1.221% σε σύγκριση με τα επίπεδα που μετρήθηκαν μετά την κατανάλωση φρέσκιας σούπας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης BPA στα ούρα μπορεί να είναι προσωρινή και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ποσοτικά η διάρκειά της.

O Michels, κύριος συντάκτης της μελέτης, δήλωσε τα παρακάτω: «Η αύξηση του ποσοστού BPA που παρατηρήθηκε στα ούρα μετά από την κατανάλωση μίας μόνο μερίδας σούπας ήταν απροσδόκητα υψηλή και προκαλεί ανησυχία για όσους τρώνε τακτικά τρόφιμα ή πίνουν ποτά από κονσέρβες καθημερινά. Ίσως οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάργησης της ουσίας BPA από την εσωτερική επένδυση των κουτιών».

Πηγές:

1)https://jama.jamanetwork.com/journal.aspx

2)https://newsok.com/researchers-find-more-americans-may-be-exposed-to-chemical-bpa/article/3482256

3)https://www.warnerbabcock.com/

4)https://cen.acs.org/signin.html?resource=/content/cen/articles/89/web/2011/03/Plastics-Release-Estrogenic-Chemicals

5)https://www.niehs.nih.gov/news/newsletter/2009/march/bpa.cfm

6)https://www.sciencenews.org/blog/science-public/concerned-about-bpa-check-your-receipts

Πρωτότυπο άρθρο: preventdisease.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση