Πώς να εμποδίσετε και να καταπολεμήσετε φυσικά τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβάστε παρακάτω με ποιούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια φυσικά. Η

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβάστε παρακάτω με ποιούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια φυσικά. Η θετική σκέψη αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για μια ζωή υγιή και απαλλαγμένη από ασθένειες. Πέρα όμως από τη δύναμη της θετικής σκέψης, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτή την εξουθενωτική ασθένεια. Δείτε τους ακόλουθους 5 τρόπους:

1. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή

Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρείται αποτελεσματική στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παρ’ όλο που η Εθνική Ένωση Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας των ΗΠΑ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κάποια διατροφή που να μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να βρεθεί μια συγκεκριμένη και αποτελεσματική δίαιτα. Ωστόσο, οι ακόλουθες συμβουλές θεωρούνται χρήσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Advertisment

• αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη
• μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
• μην καταναλώνετε ροφήματα διαίτης
• τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, οι γυναίκες που πάσχουν από ΣΚΠ πρέπει να πίνουν χυμό από κράνμπερι. Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συνηθισμένο πρόβλημα για τις γυναίκες με ΣΚΠ και ο χυμός αυτός είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο.

Επίσης, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και να καταπολεμήσει την οστεοπόρωση, η οποία είναι άλλη μια συχνή επιπλοκή της ασθένειας. Σε μια μελέτη (1)που πραγματοποιήθηκε φέτος διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο ΣΚΠ και είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους παρουσίασαν βραδύτερη εξέλιξη της ασθένειας.

Advertisment

2. Δοκιμάστε να κάνετε υδροθεραπεία

Το νερό είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι αποτελεί μια ισχυρή πηγή θεραπείας. Μελέτες έχουν δείξει (2) ότι η υδροθεραπεία μπορεί να έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ΣΚΠ, διότι επιτρέπει στους ασθενείς να ενισχύουν τους μυς τους σε ένα περιβάλλον με μικρή αντίσταση. Οι ασθενείς προστατεύονται λόγω της άνωσης του νερού, το οποίο τους παρέχει όχι μόνο την αίσθηση της άνεσης αλλά και έναν χώρο για να ενδυναμώσουν το σώμα τους.

3. Δοκιμάστε βελονισμό

Τα άτομα με ΣΚΠ υποφέρουν συχνά από πόνους, μυϊκούς σπασμούς και απώλεια του έλεγχου της ουροδόχου κύστης. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ασθένεια. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η ασθένεια αυτή είναι το αποτέλεσμα των αποκλεισμένων καναλιών ενέργειας του σώματος. Ο βελονισμός πιστεύεται ότι αλλάζει τη ροή της ενέργειας στο σώμα συμβάλλοντας στην άμβλυνση των αρνητικών συμπτωμάτων που είναι το αποτέλεσμα της μπλοκαρισμένης ενέργειας.

4. Δοκιμάστε έλαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου ή λινολεϊκό οξύ είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τη χρήση του στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Σε μια μελέτη (3) διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.

Το έλαιο νυχτολούλουδου δεν είναι το μόνο συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. Σε μελέτες (4) που έγιναν σε αρουραίους βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη, ένα συστατικό του κουρκουμά που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κάρι, έχει επίσης θετικές επιδράσεις. Ασιατικές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα σκλήρυνσης κατά πλάκας στον κόσμο.

5. Κάντε ασκήσεις γιόγκα

Εφόσον φροντίσετε να αποφύγετε στάσεις γιόγκα από τις οποίες θα μπορούσατε να κινδυνεύσετε με πτώση, η γιόγκα έχει πολλά οφέλη, όπως τα παρακάτω:

• Λιγότερη κούραση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ΣΚΠ αναφέρουν λιγότερη κούραση ύστερα από ασκήσεις γιόγκα.
• Καλύτερη ισορροπία. Η γιόγκα βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και ενισχύει την ισορροπία και τη σταθερότητα.
• Ανακούφιση από τη μυϊκή δυσκαμψία. Οι μύες τεντώνονται και επιμηκύνονται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων γιόγκα, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση από τη μυϊκή δυσκαμψία.

Πριν αποφασίσετε να πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα ή να δοκιμάσετε οποιεσδήποτε φυσικές θεραπείες, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αυτός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιές φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

1) https://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1815002

2) https://www.hydroworx.com/research-education/additional-resources/longform.aspx?id=162&categoryId=152

3) https://www.neurology.org/content/34/11/1441

4) https://preventdisease.com/news/articles/curry_multiple_sclerosis.shtml

Πηγή πρωτότυπου άρθρου στα Αγγλικά: preventdisease.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση