, , ,

Η μητρική αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο για τα μωρά

Τίποτα δεν παραβγαίνει σε μια μεγάλη μητρική αγκαλιά. Είναι η πιο γλυκιά θύμηση που κουβαλάμε από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μέχρι την

Τίποτα δεν παραβγαίνει σε μια μεγάλη μητρική αγκαλιά. Είναι η πιο γλυκιά θύμηση που κουβαλάμε από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μέχρι την τελευταία. Και τώρα οι επιστήμονες, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τη θεραπευτική της ιδιότητα! Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι η αγκαλιά της μαμάς θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σε πρόσφατη μελέτη τους.

Όπως μας λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, οι συχνές αγκαλιές της μαμάς και οι μεγάλες «δόσεις» προσοχής και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να αλλάξουν την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του τόσο ώστε να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του!

Advertisment

Σε έρευνα που έκαναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα μικρά που δέχονταν περισσότερα αγγίγματα από τις ποντικίνες είχαν σε υψηλότερα επίπεδα την ουσία ιντερλευκίνη-10. Αυτό πρακτικά σήμανε ότι τα ποντίκια μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό για μια δόση μορφίνης, όταν μεγάλωσαν. Τα ποντίκια χρησιμοποιήθηκαν επειδή είναι επιρρεπή στον εθισμό στα ναρκωτικά, όπως και οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε το ίδιο σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο, καθώς και πολλά κοινά γονίδια που το ελέγχουν.

Η ιντερλευκίνη-10, που βρέθηκε σε τετραπλάσια επίπεδα στα ποντίκια που ήταν χαϊδεμένα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, λειτουργεί ενάντια σε κάθε φλεγμονή του εγκεφάλου αλλά και σε κάθε ενεργοποίηση του κέντρου της επιβράβευσης, όταν αυτό εκτεθεί σε μορφίνη ή άλλη εθιστική ουσία.

Αλλά η αγκαλιά της μητέρας αποτελεί και το καλύτερο «γιατρικό» για τα πρόωρα μωρά καθώς, σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων, η επαφή με το σώμα της μητέρας βοηθά τα βρέφη να ανακάμψουν πιο γρήγορα.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 61 βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα, από την 28η έως και την 31η εβδομάδα. Τα μισά από αυτά λάμβαναν την φροντίδα της μητέρας τους και τα υπόλοιπα παρέμεναν στη θερμοκοιτίδα.

Τα πρόωρα βρέφη περνούν αρκετές εβδομάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συχνά υποβάλλονται σε επίπονες ιατρικές διαδικασίες, γεγονός που τόσο οι γονείς όσο και οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν ως την πιο στρεσογόνα κατάσταση μέσα στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

Καταγράφοντας τις αντιδράσεις των μωρών, τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μωρά που λάμβαναν τη φροντίδα και την αγκαλιά της μητέρας τους ξεπέρασαν τον πόνο σε περίπου ενάμιση λεπτό ενώ τα βρέφη που ήταν σε θερμοκοιτίδες υπέφεραν από πόνους για περισσότερο από τρία λεπτά. Η διαφορά αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ενός πρόωρου μωρού, σχολιάζουν οι ειδικοί.

«Η αντίδραση στον πόνο φαίνεται να περιορίζεται όταν τα παιδιά είναι στην αγκαλιά της μητέρας τους, κάτι που έχει αποδειχτεί και σε τρεις προηγούμενες έρευνες, στις οποίες όμως τα βρέφη που μελετήθηκαν ήταν μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Celeste Johnston από τη σχολή νοσηλευτικής του πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό BioMed Central Pediatrics.

www.imommy.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση