,

Διατροφή και πνευματικότητα

Άρθρο της δικηγόρου, νομικής συμβούλου και πνευματικής δασκάλας Αγάθης Χριστοδουλίδη Καθώς αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται πάρα πολύ, επικρατεί ακόμη μεγάλη σύγχυση

Άρθρο της δικηγόρου, νομικής συμβούλου και πνευματικής δασκάλας Αγάθης Χριστοδουλίδη

Καθώς αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται πάρα πολύ, επικρατεί ακόμη μεγάλη σύγχυση γύρω από αυτό. Πριν από λίγες μέρες ήμασταν καλεσμένοι σε ένα σχολείο στην Νορβηγία, μπροστά από μια αίθουσα γεμάτη παιδιά, τα δικά μας παιδιά, το μέλλον μας. Καθώς οι ερωτήσεις τους ήταν πολύ έξυπνες και διορατικές αυτό που με κέρδισε και που μου ζητήθηκε να απαντήσω ήταν αναφορικά με την διατροφή και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Advertisment

Η ερώτηση ήταν κατά πόσο οι διατροφικές μας συνήθειες είναι σχετικές με τον τρόπο ζωής μας και εάν η πνευματικότητα είναι συνδεδεμένη με την διατροφή μας.
Η απάντηση μου, πολύ απλή. Πρέπει απλά να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας, να εμπιστευόμαστε το σώμα μας. Η ζωή και η διατροφή μας δεν είναι γραμμένα εγχειρίδια τα οποία πρέπει όλοι να ακολουθούμε. Είναι μοναδικά και προσαρμόσιμα στον καθένα από εμάς.

Η αλήθεια είναι ότι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι συνδεδεμένη με το επίπεδο συνειδητότητας μας. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε την πραγματική μας Ουσία τόσο πιο διαυγείς είμαστε και μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής μας. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον Εσωτερικό μας Εαυτό τόσο πιο εύκολο είναι να δώσουμε στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται καταναλώνοντας λιγότερο φαγητό ή αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες.

Κατά τη διάρκεια της δικής μου εμπειρίας έχω προσέξει ότι η διατροφή μου αλλάζει ανάλογα με την εναρμόνιση και εξισορρόπηση του συναισθηματικού, νοητικού και φυσικού μου σώματος και σιγά σιγά η επιθυμία για διάφορα είδη φαγητού φεύγει. Η αλλαγή αυτή έρχεται εφόσον είμαστε δεκτικοί σε νέες πληροφορίες, διαβάζοντας διάφορα βιβλία και μέσω διαλογισμού.

Advertisment

Ο διαλογισμός είναι ένα ουσιώδες κομμάτι της συνειδητότητας καθώς όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο περισσότερο γνωρίζουμε τι χρειάζεται το σώμα μας και τι δεν χρειάζεται. Έτσι η ερώτηση μου σήμερα για εσάς είναι: Πόσο καλή είναι η επικοινωνία σας με τον εαυτό σας; Μπορείτε να φιλτράρετε τα σωστά μηνύματα που σας δίνει το σώμα σας ή είστε σκλάβοι των επιθυμιών σας και της γεύσης, του συναισθηματικού και νοητικού σας σώματος;
Η διατροφή μου σήμερα αποτελείται από χορτοφαγικά γεύματα χωρίς ζωικά προϊόντα. Πολλά άτομα με ρωτούν πως μπορώ να τρέφομαι με αυτό το τρόπο. Εάν είναι δύσκολο. Εάν μου έχω έλλειψη βιταμινών. Από που παίρνω την πρωτεΐνη μου.

Η αλήθεια είναι ότι το να είσαι χορτοφάγος είναι κάτι πολύ εύκολο και πολύ απλό. Το σώμα μου είναι πολύ πιο δυνατό από ότι ήταν πριν να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες και η διατροφή μου είναι πολύ πιο ισορροπημένη, γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Εγώ; Γεμάτη ενέργεια!

Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο σχετικά με την διατροφή. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι πολλά από τα φαγητά τα οποία, μέχρι σήμερα, πιστεύαμε ότι είναι απαραίτητα στη ζωή μας δεν είναι απλά μη-απαραίτητα αλλά κάποιες φορές προκαλούν ζημιά στον οργανισμό μας. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για τους διατροφικούς μύθους που κυβερνούν τις ζωές μας και τα οποία είναι υποστηριζόμενα από επιστημονικές μελέτες. Κάποια από τα ντοκιμαντέρ είναι το Forks Over Knives, το Fat Sick and Nearly Dead και το Hungry for Change. Αυτά είναι κάποια παραδείγματα τα οποία αποκαλύπτουν ενδιαφέρον πτυχές του τρόπου με τον οποίο τρέφουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το σώμα μας.

Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ και μελέτες τα οποία επικεντρώνονται στα προβλήματα του προκαλούν τα ζωικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα στον οργανισμό. Συζητούν τον τρόπο με τον οποίο τα ζωικά προϊόντα καταλήγουν στο τραπέζι μας και πως τα εκτροφεία ζώων μεταχειρίζονται τα ζώα. Γενικότερα αποκαλύπτουν πολλές και ενδιαφέρον πληροφορίες οι οποίες είχαν για πολλά χρόνια θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους.

Η δύναμη μας σήμερα είναι να είμαστε ενημερωμένοι και οι πληροφορίες βρίσκονται ελεύθερα γύρω μας για να τις βρούμε, απλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί και δεκτικοί στο να ακούσουμε κάτι διαφορετικό, κάτι άλλο.

Απλά μελετήστε τις πληροφορίες και δείτε τι ταιριάζει σε εσάς, τι έχει νόημα για εσάς. Μετά από αυτό απλά ακούστε το σώμα σας και πως νιώθει μετά από ένα ποτήρι γάλα, μετά από ένα γεύμα που περιέχει ζωικά προϊόντα. Παρατηρήστε πόσο εύκολο είναι να χωνέψετε αυτά που τρώτε.

Απλά πριν από κάθε γεύμα διερωτηθείτε πως το φαγητό έφτασε στο πιάτο σας. Από ποιες μεθόδους επεξεργασίας έχει περάσει. Απλές ερωτήσεις οι οποίες μας κάνουν πιο συνειδητούς στο τι τρώμε και πως μας επηρεάζει.

Το φαγητό είναι κάτι απλό αλλά ταυτόχρονα και περίπλοκο.

Είναι απλό γιατί το σώμα δεν χρειάζεται περίπλοκα φαγητά ή συνδυασμούς πολλών συστατικών για να επιβιώσει και να είναι υγιές. Και είναι περίπλοκο γιατί σήμερα το φαγητό είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης, ικανοποίησης των συναισθηματικών ανισορροπιών ή απλά ικανοποίησης διαφόρων πιστεύω τα οποία έχουν δοθεί από την κοινωνία, τους γονείς και τις βιομηχανίες. Είναι ένας άλλος τρόπος κέρδους, απλά για να κρατηθούμε απασχολημένοι.

Είναι απλά κάτι για να σκεφτούμε. Απλά τροφή για σκέψη …

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση