Η στάση της γιόγκα που αντιμετωπίζει τη σκολίωση

Νέες μελέτες δείχνουν πως η εκτέλεση μιας στάσης γιόγκα για 90 δευτερόλεπτα για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την κυρτότητα της

Νέες μελέτες δείχνουν πως η εκτέλεση μιας στάσης γιόγκα για 90 δευτερόλεπτα για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς με σκολίωση μέσα σε μόλις 3 μήνες.

Οι ασθενείς με σκολίωση που εφάρμοσαν τη στάση πλάγια σανίδα για 90 δευτερόλεπτα την ημέρα παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στην κυρτότητα της σπονδυλικής τους στήλης.

Advertisment

Οι ερευνητές, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο δρ Loren Fishman από το Κολλέγιο Παθολόγων Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Global Advances in Health and Medicine».

Η σκολίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη γέρνει προς τη μία πλευρά. Επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και ευθύνεται για πάνω από 600.000 επισκέψεις στον γιατρό κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός ότι η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι πιο συχνή στις ηλικίες από 10 ως 15 ετών.

Η σοβαρή σκολίωση ορίζεται ως η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης πάνω από 45 μοίρες και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν όμως διαθέσιμες και μη χειρουργικές τεχνικές για ασθενείς με κυρτότητα μικρότερη από 45 μοίρες, εκ των οποίων μια από τις πιο συνηθισμένες είναι ο κηδεμόνας.

Advertisment

Κάθε χρόνο, περίπου 30.000 παιδιά και έφηβοι με σκολίωση φορούν κηδεμόνα για περίπου 23 ώρες την ημέρα, ο οποίος βοηθά να ισιώσει η σπονδυλική στήλη καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια δημοφιλής μέθοδος που εφαρμόζεται πιο συχνά σε κορίτσια στην εφηβεία απαιτεί από τους ασθενείς να παρακολουθούν 40 δίωρες συνεδρίες 3 φορές την εβδομάδα για 3-4 μήνες. Στη συνέχεια, οι ασθενείς εφαρμόζουν δια βίου ασκήσεις για 30 λεπτά την ημέρα.

Ο δρ Fishman αναφέρει τα εξής: «Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς με σκολίωση είναι έφηβα κορίτσια, ο κηδεμόνας και οι μακροχρόνιες ασκήσεις είναι μέθοδοι που προκαλούν αμηχανία και οδυνηρά συναισθήματα. Κι όμως, η σκολίωση χωρίς θεραπεία μπορεί να χειροτερέψει κατά 7% ετησίως και να οδηγήσει σε αναπηρία και κινδύνους απειλητικούς για την υγεία».

Από τους ασθενείς ζητήθηκε να εκτελέσουν τη στάση πλάγιας σανίδας στην πιο αδύναμη πλευρά της σπονδυλικής στήλης

Στη μελέτη τους, ο δρ Fishman και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την αποτελεσματικότητα μιας βασικής στάσης γιόγκα γνωστής ως πλάγια σανίδα σε 25 συμμετέχοντες ηλικίας 14-85 ετών με ιδιοπαθή σκολίωση.

Η πλάγια σανίδα εφαρμόζεται ξαπλώνοντας στη μία πλευρά του σώματος με ίσια τα γόνατα και στήριγμα στο άνω μέρος του σώματος με τον αγκώνα και τον βραχίονα.

γιόγκα στάση

Μετά την αρχική εξέταση, μια ακτινογραφία και την αξιολόγηση από έναν ακτινολόγο, οι ασθενείς εκπαιδεύτηκαν στην εφαρμογή της στάσεως γιόγκα.

Την πρώτη εβδομάδα, τους δόθηκαν οδηγίες να εφαρμόσουν τη στάση στην πλευρά της σπονδυλικής στήλης στην οποία υπήρχε η καμπυλότητα επί 10-20 δευτερόλεπτα καθημερινά. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να την εφαρμόζουν στη συγκεκριμένη πλευρά άπαξ ημερησίως για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε από τους ασθενείς να εφαρμόσουν τη στάση από την πλευρά της κυρτότητας, ο δρ Fishman δηλώνει:

«Δεδομένου ότι η σκολίωση είναι μια κατάσταση ασυμμετρίας, ζήτησα από τους ασθενείς να εφαρμόσουν τη στάση γιόγκα μόνο στην αδύναμη πλευρά. Έτσι ενισχύονται οι μυς της σπονδυλικής στήλης στη συγκεκριμένη πλευρά, γεγονός που βοηθά στη μείωση της κυρτότητας».

Προσθέτει επίσης ότι το Εθνικό Ίδρυμα Σκολίωσης συστήνει στα άτομα με σκολίωση να εκτελούν 25 στάσεις γιόγκα προκειμένου να βελτιώσουν την κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης τους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν κλινικά αποτελέσματα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτού του γεγονότος και οι ασθενείς δεν συνιστάται να εκτελούν αυτές τις στάσεις μη συμμετρικά.

Η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης των ασθενών μετρήθηκε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης χρησιμοποιώντας την τεχνική της γωνίας Cobb και ελήφθησαν ακτινογραφίες ξανά όταν η μελέτη σταμάτησε.

Η γιόγκα βελτίωσε την κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης σε ποσοστό περίπου 32% σε όλους τους ασθενείς

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες εφάρμοζαν τη στάση της πλάγιας σανίδας για 1,5 λεπτό την ημέρα 6,1 ημέρες την εβδομάδα για 6,8 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης βελτιώθηκε κατά περίπου 32% σε όλους τους ασθενείς. Στους 19 ασθενείς που έκαναν γιόγκα για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, η κυρτότητα βελτιώθηκε κατά 40,9%. Από τους ασθενείς αυτούς, οι έφηβοι παρουσίασαν βελτίωση κατά 49,6% ενώ οι ενήλικες κατά 38,4%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν τα παρακάτω:

«Η μη συμμετρική ενδυνάμωση της πλευράς με την κυρτότητα μέσω της καθημερινής πρακτικής της πλάγιας σανίδας εφαρμόστηκε κατά μέσο όρο για 6,8 μήνες και μείωσε σημαντικά τις γωνίες της πρωτογενούς κυρτότητας. Τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούν την πραγματοποίηση περαιτέρω δοκιμών».

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της γιόγκα και για άλλα προβλήματα υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση