,

Οι λίγοι θα αλλάξουν τον κόσμο. Τίποτε άλλο δεν τον άλλαξε ποτέ!

Tο επόμενο βήμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας είναι η πρόοδος προς έναν πολιτισμό βασισμένο στην ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, έναν πολιτισμό

Tο επόμενο βήμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας είναι η πρόοδος προς έναν πολιτισμό βασισμένο στην ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, έναν πολιτισμό του Όλου.

Dr. Ervin Laszlo, “Η μεγάλη κβαντική αλλαγή”

Advertisment

“Η ανθρώπινη συνειδητότητα δεν είναι κάτι πάγιο και αμετάβλητο: η πολιτισμική ανθρωπολογία δείχνει ότι αναπτύχθηκε βαθμιαία σε ένα διάστημα χιλιετιών. Μέσα στα τριάντα ή πενήντα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του σύγχρονου ανθρώπου, το ανθρώπινο σώμα δεν άλλαξε σημαντικά, ενώ η ανθρώπινη συνειδητότητα άλλαξε. Ποια θα είναι η επόμενη αλλαγή της; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απλώς θεωρητικό ενδιαφέρον: θα μπορούσε να καθορίσει την επιβίωση του είδους μας”.

Αρκετοί στοχαστές έχουν προσπαθήσει να ορίσουν το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας. Ο Ινδός σοφός Σρι Αουρομπίντο πίστευε ότι θα είναι η ανάδυση της υπερσυνειδητότητας σε μερικά άτομα. Παρόμοια, ο Ελβετός φιλόσοφος Τζιν Γκέμπσερ μίλησε για την επερχόμενη τετραδιάστατη ολοκληρωμένη συνειδητότητα, που θα προέλθει από τα προηγούμενα στάδια της αρχαϊκής, της μαγικής και της μυθικής συνειδητότητας. Ο Αμερικανός μύστης Ρίτσαρντ Μπακ παρουσίασε την κοσμική συνειδητότητα ως το επόμενο εξελικτικό στάδιο της ανθρώπινης συνειδητότητας, μετά την απλή συνειδητότητα των ζώων και την αυτοσυνείδηση των σύγχρονων ανθρώπων.

Η εξελικτική διαδικασία των έξι επιπέδων που έχει προτείνει ο Κεν Γουίλμπερ, οδηγεί από τη φυσική συνειδητότητα, που συνδέεται με την άβια ύλη στη βιολογική συνειδητότητα που συνδέεται με τα ζώα, στη νοητική συνειδητότητα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και στη λεπτή συνειδητότητα, που είναι αρχετυπική, δια-ατομική και διαισθητική. Αυτή με τη σειρά της οδηγεί στην αιτιώδη συνειδητότητα και, στο τελικό βήμα, στην υπέρτατη συνειδητότητα, την οποία ονομάζει Καθαυτή Συνειδητότητα.

Advertisment

Η χρωματική θεωρία σπειροειδούς δυναμικής του Κρις Κόουαν και του Ντον Μπεκ βλέπει τη σύγχρονη συνειδητότητα να εξελίσσεται από το “πορτοκαλί” στρατηγικό στάδιο που είναι υλιστικό, καταναλωτικό και προσανατολισμένο προς την επιτυχία, την εικόνα, την κοινωνική θέση και την ανάπτυξη, στο συναινετικό “πράσινο” στάδιο της ισότητας και του προσανατολισμού προς τα συναισθήματα, την αυθεντικότητα, την επικοινωνία, τη φροντίδα και την κοινότητα. Αυτό με τη σειρά του κινείται προς το οικολογικό “κίτρινο” στάδιο, που είναι εστιασμένο στα φυσικά συστήματα, την αυτο-οργάνωση, τις πολλαπλές πραγματικότητες και τη γνώση και κορυφώνεται με το ολιστικό “τιρκουάζ” στάδιο του συλλογικού ατομισμού, της Κοσμικής Πνευματικότητας και των αλλαγών της Γης.

Η σύνδεση ανάμεσα σε μια μεταστροφή της συνειδητότητας και μια μεταστροφή του πολιτισμού είχε προβλεφθεί από κουλτούρες των Ινδιάνων της Αμερικής, όπως τους Μάγια, τους Τσερόκι, τους Τάιτα, τους Ζίνγκουε, τους Χόπι, τους Ίνκα, τους Σενέκα και τους Ινουίτ. Αυτοί θεωρούσαν ότι σήμερα ζούμε κάτω από τον Πέμπτο Ήλιο της συνειδητότητας και βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εισόδου στον Έκτο Ήλιο. Ο Έκτος Ήλιος θα φέρει μια νέα συνειδητότητα και μαζί της ένα θεμελιώδη μετασχηματισμό του πολιτισμού.

Οι ιθαγενείς κουλτούρες είχαν δίκιο. Η επίτευξη της διαπροσωπικής συνειδητότητας πιθανότατα θα προάγει την πρόοδο προς έναν πολιτισμό βασισμένο στην ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, έναν πολιτισμό του Όλου. Όμως, θα έρθει γρήγορα ένας τέτοιος πολιτισμός; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα φτάνουν σε διαπροσωπική συνειδητότητα στα επόμενα χρόνια και αν δεν καταστρέψουμε το περιβάλλον και αποδεκατιστούμε, μια κρίσιμη μάζα μπορεί να το καταφέρει.

Αυτή η κβαντική μεταστροφή στον παγκόσμιο εγκέφαλο είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της ανθρωπότητας. Η Μάργκαρετ Μιντ είχε πει: “Ποτέ μην αμφιβάλλετε για τη δύναμη μικρών ομάδων ανθρώπων να αλλάξουν τον κόσμο. Τίποτε άλλο δεν τον άλλαξε ποτέ…”.

Οι μικρές ομάδες με εξελιγμένη συνειδητότητα θα αλλάξουν τον κόσμο – αν προλάβουν να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα έγκαιρα. Δεν υπάρχει πιο υψηλό ή πιο σημαντικό έργο στις μέρες μας, από το να δώσουμε ώθηση σε αυτή την εξέλιξη…

www.awakengr.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση