,

Πώς οι “μάγοι” ξεγελούν το κοινό τους

Εδώ και αιώνες, οι ταχυδακτυλουργοί καταπλήσσουν το κοινό τους επηρεάζοντάς το με έναν ανεπαίσθητο, αλλά έντονο τρόπο. Βέβαια, δεν έχουν γίνει πολλές συστηματικές μελέτες

Εδώ και αιώνες, οι ταχυδακτυλουργοί καταπλήσσουν το κοινό τους επηρεάζοντάς το με έναν ανεπαίσθητο, αλλά έντονο τρόπο. Βέβαια, δεν έχουν γίνει πολλές συστηματικές μελέτες των ψυχολογικών παραγόντων και του καταλυτικού ρόλου τους στην εκτέλεση των μαγικών τρικ.

Πρόσφατα, μια ομάδα Καναδών ερευνητών συνδύασε την τέχνη της Ταχυδακτυλουργίας και της επιστήμης της Ψυχολογίας για να αποδείξει τον τρόπο που ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του κοινού, ακόμα κι αν εκείνο αισθάνεται ότι διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα – ένα εύρημα με πιθανές επιπτώσεις ακόμη και στην καθημερινή λήψη αποφάσεων.

Advertisment

Ο Jay Olson, επικεφαλής συγγραφέας της καινούριας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Consciousness and Cognition εξηγεί: « Ξεκινήσαμε με τον βασικό κανόνα της Ταχυδακτυλουργίας τον οποίο δεν κατανοούσαμε πλήρως: πώς οι ταχυδακτυλουργοί επηρεάζουν το κοινό προκειμένου, για παράδειγμα, να επιλέξει ένα συγκεκριμένο φύλλο τράπουλας χωρίς να το συνειδητοποιεί. Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι συνήθως κάνουν επιλογές που φαίνονται πιο σημαντικές ή που τραβούν την προσοχή τους, αλλά δεν γνωρίζουν την αιτία. Ο Olson είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο του McGill Raz Lab, το οποίο ερευνά ψυχολογικά φαινόμενα, όπως η προσοχή και η συναίσθηση.

Η έρευνα διεξήχθη σε δύο στάδια. Στο πρώτο, ο Olson (ο οποίος είναι επίσης επαγγελματίας ταχυδακτυλουργός) πλησίασε 118 άτομα στους δρόμους και τις πανεπιστημιουπόλεις και τους ζήτησε να διαλέξουν ένα φύλλο στο οποίο εκείνος έριχνε μια ματιά την ώρα που έριχνε την τράπουλα. Αυτή η διαδικασία διαρκούσε περίπου μισό δευτερόλεπτο, αλλά ο Olson χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική για να κάνει ένα από τα φύλλα – το «φύλλο στόχο» – πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Το 98% των συμμετεχόντων επέλεξε πράγματι το φύλλο στόχο, αν και οι 9 στους 10 ανέφεραν ότι ένιωθαν ότι μπορούσαν να επιλέξουν ελεύθερα. Πολλοί επινόησαν διάφορες εξηγήσεις για την απόφασή τους: μια κοπέλα, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι επέλεξε το φύλλο στόχο (το 10 Κούπα) επειδή «οι καρδιές είναι ένα συνηθισμένο σύμβολο ενώ το κόκκινο χρώμα ξεχωρίζει».

Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές δημιούργησαν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ένα απλό πρόγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν το ρίξιμο της τράπουλας με τη διαδοχική παρουσίαση 26 φύλλων στην οθόνη. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν σιωπηλά ένα φύλλο και στη συνέχεια να το πληκτρολογήσουν μετά από 28 διαφορετικές δοκιμές. Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες επέλεξαν το φύλλο στόχο στο 30% των δοκιμών. Ο Ronald Rensink, καθηγητής Ψυχολογίας και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ήταν αρκετά υψηλό, ήταν πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με την πρώτη μελέτη, πιθανόν επειδή πολλοί από τους κοινωνικούς παράγοντες που βρίσκονται στο επίκεντρο των μαγικών τρικ απουσίαζαν από τις συμβατικές εργαστηριακές συνθήκες. Σε μια παράσταση, για παράδειγμα, οι θεατές μπορεί να επηρεαστούν από την προσωπικότητα του ταχυδακτυλουργού, τις προσδοκίες που υπάρχουν αλλά και την πίεση να επιλέξουν ένα φύλλο γρήγορα».

Advertisment

Ο Amir Raz, πρώην επαγγελματίας ταχυδακτυλουργός και κάτοχος της Ερευνητικής Έδρας του Καναδά στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill εξηγεί: «Η μαγεία προσφέρει την ευκαιρία για έρευνα της συμπεριφοράς και την επεξεργασία των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών. Η μελέτη αυτή εντάσσεται σε ένα εκκολαπτόμενο κύμα πειραμάτων που συνδέει την τέχνη της Ταχυδακτυλουργίας με τις αρχές της Ψυχολογίας και των Νευρολογικών επιστημών. Αυτός ο συνδυασμός δίνει τη δυνατότητα να διευκρινιστούν οι θεμελιώδεις πτυχές της επιστήμης της συμπεριφοράς, αλλά και να αναπτυχθεί η τέχνη της Ταχυδακτυλουργίας».

Ο ταχυδακτυλουργός από το Βανκούβερ Alym Amlani, καθηγητής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Kwantlen στο Surrey, συνέβαλε επίσης στη μελέτη ενώ η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από το Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής Έρευνας του Καναδά.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
5 τρόποι να αλλάξετε την καθημερινότητά σας όταν η ζωή μοιάζει χωρίς νόημα
Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση