Γράφει η Γεωργία Χρήστου
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Πυγμαλίων ήταν βασιλιάς της Κύπρου και κατά τον Απολλόδωρο, ήταν επίσης και χαρισματικός γλύπτης.
Κάποτε, ο Πυγμαλίων έφτιαξε ένα γυναικείο άγαλμα, τόσο τέλειο, που το ερωτεύτηκε παράφορα, τόσο, που η Θεά Αφροδίτη τον λυπήθηκε και γι’ αυτό, έδωσε στο άγαλμα ζωή.
Advertisment
Ο Πυγμαλίων μόλις είδε το άγαλμα να ζωντανεύει και να γίνεται αληθινή γυναίκα (το όνομα αυτής Γαλάτεια) την παντρεύτηκε αμέσως και από την ένωσή τους γεννήθηκαν η Μεθάρμη και ο Πάφος , ιδρυτής της ομώνυμης πόλης της Κύπρου.
Πώς ο Μύθος του Πυγμαλίωνα ενέπνευσε την Επιστήμη;
Το 1965, οι Rosenthal και Jacombson διεξήγαγαν πείραμα σε κάποιο δημόσιο δημοτικό σχολείο, με σκοπό να προσδιορίσουν, αν και κατά πόσο, οι αλλαγές στις προσδοκίες των δασκάλων για κάποιους μαθητές, θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές, στις επιδόσεις των μαθητών.
Διάλεξαν μια ομάδα μαθητών, από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν χαμηλές επιδόσεις και αλλοίωσαν τα γραπτά τους με τέτοιο τρόπο ώστε οι απαντήσεις τους να φαίνονται ιδιοφυείς στους δασκάλους που τα διόρθωναν. Ύστερα ζήτησαν από αυτούς τους δασκάλους να διδάξουν τα παιδιά αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο. Στο τέλος του πειράματος, οι μαθητές υποβλήθηκσν ξανά στις ίδιες δοκιμασίες και σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις, όπως ακριβώς ανάμεναν οι δάσκαλοι από αυτούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν εντυπωσιακά και συνολικά, η έρευνα απέδειξε ότι οι αλλαγές στις προσδοκίες των δασκάλων, μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές, στις επιδόσεις των μαθητών, λειτουργώντας σαν μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.
Advertisment
Διαλέγοντας μια ομάδα μαθητών με χαμηλές επιδόσεις και νέους μαθητές, για τους οποίους οι δάσκαλοι δεν είχαν εικόνα των επιδόσεών τους, αλλοίωσαν τα αποτελέσματα των δοκιμασιών τους, κάνοντας τους μαθητές αυτούς, να φαίνονται ιδιοφυείς στους δασκάλους τους. Το πείραμα αυτό, είχε διάρκεια περίπου ένα χρόνο.
Στο τέλος του πειράματος, οι μαθητές υποβλήθηκσν ξανά στις ίδιες δοκιμασίες και σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις, όπως ακριβώς ανάμεναν οι δάσκαλοι από αυτούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν εντυπωσιακά και συνολικά, η έρευνα απέδειξε ότι οι αλλαγές στις προσδοκίες των δασκάλων, μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές, στις επιδόσεις των μαθητών, λειτουργώντας σαν μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.
Το πείραμα των Rosenthal και Jacombson άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο για περισσότερες έρευνες και μελέτες, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα. Και δεν έμεινε μόνο εκεί.
Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
Η Κβαντική Φυσική φαίνεται ότι έχει αλλάξει το σύμπαν, με ένα πολύ ριζοσπαστικό τρόπο.
Η Κβαντική Θεωρία, η πιο επιτυχημένη επιστημονική θεωρία στην ανθρώπινη ιστορία (μέχρι σήμερα φυσικά), πρεσβεύει ότι ζούμε μέσα σε ένα συμμετοχικό σύμπαν, που σημαίνει ότι, αυτό που θεωρούμε ως εξωτερική πραγματικότητα, συνδέεται με τον τρόπο που το παρατηρούμε.
Οι έρευνες απέδειξαν πως τα κβάντα, τα οποία αποτελούν τα πάντα στο σύμπαν αλλάζουν, καθώς οι επιστήμονες παρατηρούν και μετρούν και για την ακρίβεια αλλάζουν σύμφωνα με αυτό που υπάρχει μέσα στο μυαλό τους κατά την ώρα της παρατήρησης.
Γίνεται σαφές ότι υπάρχει μια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στα κβάντα και στη συνειδητότητα του παρατηρητή.
Αν επίσης, το σύμπαν είναι πράγματι συμμετοχικό, τότε και ο ανθρώπινος εγκέφαλός μας συμμετέχει σε κβαντικό επίπεδο και επηρεάζει τα κβάντα και επομένως, την πραγματικότητά μας.
Ας θυμηθούμε σε αυτό το σημείο, το πείραμα στο δημοτικό σχολείο, των Rosenthal και Jacombson.
Η ακράδαντη πίστη των δασκάλων στο ότι οι μαθητές τους ήταν ιδιοφυείς, έκανε τους μαθητές αυτούς, πραγματικά ιδιοφυείς.
Τι νομίζετε λοιπόν ότι θα συμβεί, αν πιστέψουμε ότι είμαστε υπέροχοι, όμορφοι, πλούσιοι, υγιείς;
Ότι έχουμε άριστες και εποικοδομητικές σχέσεις με τους γύρω μας;
Ότι το παιδί μας είναι μελετηρό, πανέξυπνο και θα διαπρέψει στη ζωή του;
Ότι ζούμε με ειρήνη, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη στον πλανήτη μας;
Μήπως είναι η ώρα να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε το ρόλο μας του δημιουργού και καλύτερα, του καλού δημιουργού;
Ο Πυγμαλίων ερωτεύτηκε τόσο πολύ, που ο μεγάλος του έρωτας, ζωντάνεψε το άγαλμα, για να μπορέσει να ζήσει τον έρωτά του.
Ας ερωτευτούμε κι εμείς τόσο πολύ, σαν τον Πυγμαλίωνα!
Ας ερωτευτούμε τη ζωή, την υγεία, την ομορφιά, την ειρήνη, την αδελφοσύνη και ό,τι άλλο μας εμπνέει και ας γίνουμε οι δημιουργοί, της πραγματικότητας που ονειρευόμαστε!