Το αρχαίο αντίδοτο για την αντιμετώπιση της μέθης!

Του Θοδωρή Λαϊνά Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι το hangover είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Του Θοδωρή Λαϊνά

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι το hangover είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο γραμμένος στα ελληνικά αποκαλύπτει μια μέθοδο που ακολουθούσαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια όσοι ήθελαν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μέθης. Φορούσαν ένα κολιέ από βότανα και πιο συγκεκριμένα από φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης.

Advertisment

Η αποκάλυψη

Πριν από περίπου ένα αιώνα ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή της αρχαίας Αιγυπτιακής πόλης της Οξυρρύγχου ένας πραγματικός θησαυρός. Επρόκειτο για περίπου 500 χιλιάδες αρχαίους παπύρους. Οι περισσότεροι ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και η διαδικασία του καθαρισμού, της αποκατάστασης και τελικά της μετάφρασης τους αποτελεί μια εξαιρετικά αργή διαδικασία. Αυτές τις μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο πακέτο από μεταφρασμένους παπύρους την οποία επιμελήθηκαν ειδικοί του University College London. Οι ιατρικοί πάπυροι φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Sackler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για περίπου 30 ιατρικούς παπύρους ένας εκ των οποίων είναι ηλικίας 1900 ετών και γραμμένος στα ελληνικά. Ο πάπυρος αυτός περιέχει πληροφορίες για το πώς αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή τα συμπτώματα που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του παπύρου αυτός που είχε πιει αρκετά πρέπει να πλέξει φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης (Ruscus racemosus L.) και να τα φορέσει γύρω από τον λαιμό του. Το φυτό αυτό θεωρείτο κατάλληλο για θεραπεία του πονοκέφαλου αλλά και τα συμπτώματα της μέθης. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν το κολιέ της δάφνης δεν αναφέρεται στον πάπυρο αλλά όποιος έχει απορία δεν έχει παρά να κάνει μια δοκιμή…

Advertisment

www.tovima.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Η μετατροπή των δεδομένων σε μουσική μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τη φύση
Μπορούν οι μεγαδομές να επιβραδύνουν την περιστροφή της Γης; Να τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη
Explainer video: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας το «ανακυκλωμένο» νερό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση