Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την ψυχική υγεία

Μια διεθνής μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιατρικής και Οδοντιατρικής του

Μια διεθνής μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Psychiatry».

Ο λέκτορας Ψυχιατρικής Vicent Balanzá και ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο La Fe συμμετείχε στην επιστημονική ανάλυση που έγινε από τα μέλη της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα της Διατροφικής Ψυχιατρικής (ISNPR) σχετικά με τη σημασία, την έρευνα και το μέλλον της διατροφικής ιατρικής, αφού «είναι αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η ποιότητα της διατροφής και οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία».

Advertisment

Στην πραγματικότητα, η διατροφή «αποτελεί βασικό παράγοντα για την πληθώρα και τις επιπτώσεις πολύ συχνών ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική στην Ψυχιατρική όσο και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως η Καρδιολογία ή η Ενδοκρινολογία», αναφέρει ο Balanzá.

Η ISNPR είναι μια επιστημονική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την προώθηση της υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών μέσω διατροφικών παρεμβάσεων. Ο Balanzá είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ISNPR και ισχυρίζεται ότι προκειμένου να προσφέρει υψηλή απόδοση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος «πρέπει να έχει επαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα απαραίτητα αμινοξέα, τις βιταμίνες της ομάδας Β (Β12 και φυλλικό οξύ), τη βιταμίνη D και τα μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Μια ισορροπημένη και υψηλής ποιότητας διατροφή, όπως η Μεσογειακή, παρέχει όλα τα παραπάνω, αλλά σε περιπτώσεις ελλείψεων ενδείκνυται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής».

Μια ευρεία προσέγγιση της Ψυχιατρικής

Advertisment

Με τη δημοσίευση στο περιοδικό «The Lancet Psychiatry», εμπειρογνώμονες στη Διατροφική Ψυχιατρική από όλο τον κόσμο προτείνουν να γίνει μια συζήτηση για τον αυξανόμενο ρόλο της διατροφής στην Ψυχιατρική και την Ψυχική Υγεία. Ο Vicent Balanzá αναφέρει: «Σε επίπεδο πληθυσμού, έχουμε επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και νοητικής φθοράς. Γνωρίζουμε πλέον ότι μειώνει και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Όλα αυτά αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για τη διατήρηση αυτού του πολιτιστικού και υγιεινού θησαυρού που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Επιπλέον, η αιτιολογία των ψυχικών ασθενειών είναι εξαιρετικά περίπλοκη όπως επίσης και η θεραπεία τους. Ο ερευνητής καταλήγει: «Η προσδοκία ότι κάποιος ασθενής με ψυχολογικά προβλήματα θα ανακάμψει μόνο με φάρμακα αποτελεί μια πολύ περιορισμένη άποψη της πραγματικότητας. Στο άρθρο μας υποστηρίζουμε ότι το μέλλον της Ψυχιατρικής απαιτεί μια ευρύτερη προσέγγιση στην οποία οι διατροφικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι και παρέχουν περισσότερα πλεονεκτήματα στην υγεία, τη λειτουργία και την ποιότητα της ζωής».

Ο Vicent Balanzá Martínez είναι επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια από το 2005 και κατέχει τη θέση του λέκτορα. Από το 2002 εργάζεται ως ψυχίατρος και συντονιστής στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας στην Catarroja και είναι ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας στο Δίκτυο Ψυχικής Υγείας (CIBERSAM).

Η ερευνητική του πορεία επικεντρώνεται στη νευρογνωστική λειτουργία στη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή, καθώς και στις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των γνωστικών προβλημάτων. Πιο πρόσφατα, ο ίδιος ασχολήθηκε με τα στάδια της διπολικής διαταραχής και με τις διατροφικές παρεμβάσεις (Διατροφική Ψυχιατρική). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά τα οποία έχουν περισσότερες από 1000 αναφορές και ο δείκτης h-index του είναι 19.

Συμμετείχε επίσης σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και εθνικά και διεθνή συνέδρια Ψυχιατρικής, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα της Διατροφικής Ψυχιατρικής (ISNPR) καθώς και της ομάδας Διεθνούς Εταιρείας που ασχολείται με τη Διπολική Διαταραχή (ISBD).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;
Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση