,

Τα προβιοτικά μειώνουν τις αρνητικές σκέψεις

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με τις αρνητικές σκέψεις, ενώ τα προβιοτικά μπορούν να τις μειώσουν. Ως αρνητική σκέψη ορίζεται μια

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με τις αρνητικές σκέψεις, ενώ τα προβιοτικά μπορούν να τις μειώσουν. Ως αρνητική σκέψη ορίζεται μια σπειροειδής σκέψη κατά την οποία το άτομο προχωράει από τη μία αρνητική σκέψη στην επόμενη. Συχνά αυτό αποδίδεται στο ότι το άτομο ξύπνησε στη λάθος πλευρά του κρεβατιού. Αλλά τώρα ανακαλύψαμε ότι μάλλον πρόκειται για μια περίπτωση «κακών ζωυφίων».

Θα μπορούσαν τα μικρά μικρόβια του εντέρου μας να συνδέονται με την αρνητική σκέψη; Θα θεωρείτε πως σίγουρα όχι. Ξανασκεφτείτε το. Μια μελέτη διαπιστώνει ότι τα προβιοτικά επηρεάζουν τις αρνητικές σκέψεις.

Advertisment

Έρευνα από το Leiden Institute for Brain and Cognition στην Ολλανδία έχει καθορίσει ότι τα βακτήρια του εντέρου ενός ατόμου πράγματι επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο σκέψης μας και τη γνωστική κατάσταση. Η έρευνα μελέτησε 40 υγιείς ανθρώπους για τέσσερις εβδομάδες. Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα δόθηκε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα κάθε ημέρα ενώ στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο για την ίδια περίοδο.

Μετά τις τέσσερις εβδομάδες, οι ασθενείς ελέγχθηκαν για αρνητικές σκέψεις και γνωστικές αντιδράσεις σε αρνητικές διαθέσεις τύπου θλίψη. Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μείωση στις αρνητικές σκέψεις στην ομάδα των προβιοτικών. Είχαν επίσης χαμηλότερες γνωστικές αντιδράσεις σε θλίψη σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με την κακή διάθεση».

Τα προβιοτικά είδη που χρησιμοποιούνται στη φόρμουλα είναι: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei, Lactococcus lactis και Lactobacillus salivarius.

Advertisment

Τι είναι η Γνωσιακή αντίδραση στη θλίψη;

Η έννοια της γνωστικής αντίδρασης αναπτύχθηκε ως μέρος της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και χρησιμεύει για να ερευνήσει την πηγή της κατάθλιψης ενός ατόμου. Οι μειωμένες αρνητικές σκέψεις έχουν συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η μέθοδος θεραπείας έχει δείξει ότι η αρνητική σκέψη συχνά βοηθά στην αποφυγή βελτίωσης ενός καταθλιπτικού ατόμου. Ωστόσο, η αρνητική σκέψη δεν καταλήγει απαραίτητα στην κατάθλιψη.

Έρευνα του Πανεπιστήμιο του Leiden έχει μελετήσει αυτό το στοιχείο της γνωστικής αντίδρασης στην κατάθλιψη και στην άσχημη διάθεση. Ένα ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε στο Leiden και ονομάζεται Leiden Index of Depression Sensitivity ( LEIDS ) βοηθά στον προσδιορισμό του βαθμού της αρνητικής σκέψης ενός ατόμου που οδηγεί στην αύξηση των καταθλιπτικών σκέψεων. Σε μια μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Willem Van der Does στο Πανεπιστήμιο του Leiden, 198 άνθρωποι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο LEIDS. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και γνωστικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τη γνωστική αντίδραση. Αλλά βρήκαν ότι ο δείκτης LEIDS δεν μετρά σωστά τη γνωστική αντίδραση κάποιου.

Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί σίγουρα να έχει αρνητικό τρόπο σκέψης, αλλά χωρίς να εμπίπτει σε κλινική κατάθλιψη. Αλλά οι αρνητικές σκέψεις μπορούν σίγουρα να συμβάλουν στη δυσκολία βελτίωσης ενός ατόμου με κλινική κατάθλιψη ώστε να την ξεπεράσει. Σίγουρα δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει μια πνευματική συνιστώσα που εμπλέκεται στην κατάθλιψη. Αλλά η αρνητική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας σπείρας που καταλήγει σε μια κατάσταση απελπισίας. Αλλά σίγουρα υπάρχει ελπίδα.

Τα Προβιοτικά και ο άξονας του εντερικού και νευρικού συστήματος

Το γεγονός ότι τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τον άξονα του εντερικού και νευρικού συστήματος έχει βρεθεί σε άλλες έρευνες. Το πνευμονογαστρικό νεύρο γεφυρώνει τον εγκέφαλο με την καρδιά και τον πεπτικό σωλήνα. Τονώνει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα ένα σταθερό ρυθμό της καρδιάς και των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου, οι οποίες αναφέρονται στη ρυθμική κίνηση των εντέρων που βοηθούν στην πέψη του φαγητού.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο επηρεάζει πολλές άλλες φυσιολογικές εκδηλώσεις, αλλά αυτές οι δύο παρέχουν μια σαφή οδό για τα προβιοτικά. Και αυτό διότι τα προβιοτικά παράγουν πολλά βιοχημικά σήματα που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μας, το ανοσοποιητικό σύστημα και την πεπτική οδό. Με άλλα λόγια, τα εντερικά βακτήρια δεν είναι στάσιμα, ζυμώνοντας την τροφή. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που επικοινωνούν μεταξύ τους και με το σώμα μας – ξενιστή τους.

Σε αντίθεση με τη θεραπεία της ανθρωπότητας του δικού μας ξενιστή – της γης -, τα εντερικά προβιοτικά νοιάζονται για τον ξενιστή τους, και θέλουν να παραμείνει υγιής. Έτσι, η βιοχημεία βοηθά στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του σώματός μας και στο ανοσοποιητικό.
Η διαπίστωση ότι τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την αρνητική σκέψη είναι συναρπαστική. Ωστόσο, δεν είναι απρόσμενο για εκείνους από εμάς που συνεχίζουν να εκπλήσσονται με τη νοημοσύνη αυτών των μικροσκοπικών έμβιων οργανισμών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση