Ο πόλεμος και η ακραία φτώχεια ανάγκασαν εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Με αφορμή την κορύφωση πλέον της προσφυγικής κρίσης, το attn.com κάνει ένα αφιέρωμα σε διάσημους που ακολούθησαν τον μεταναστευτικό δρόμο και κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία.
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Advertisment
Ελάχιστοι δεν έχουν ακούσει για την απίστευτη συμβολή του Αλμπερτ Αϊνστάιν στην επιστήμη. Η «Θεωρία της Σχετικότητας» έφερε την επανάσταση στην φυσική και την αστρονομία και τον έκανε τον σημαντικότερο, ίσως, επιστήμονα του 20ού αιώνα. Ο κορυφαίος φυσικός ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής και αντιμετώπισε τον έντονο διωγμό κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίλτερ.
Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, με προορισμό την Αμερική. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1933, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πρίνστον μέχρι την συνταξιοδότηση του, το 1945. Εκτός από την αγάπη του για τη φυσική, αγαπούσε επίσης και τη μουσική καθώς έπαιζε βιολί.
Μαντλίν Ολμπράιτ
Advertisment
Γεννήθηκε το 1937 στην Τσεχοσλοβακία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της δύο φορές. Αρχικά όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Ολμπράιτ και η οικογένειά της ( ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και εργαζόταν στην πρεσβεία στο Βελιγράδι ) κατέφυγαν στην Αγγλία. Η δεύτερη φορά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το «σπίτι» τους, ήταν λόγω της ανάληψης της Πράγας από τους κομμουνιστές, γεγονός που οδήγησε την οικογένεια Ολμπράιτ να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.
Δαλάι Λάμα
Το 1959, όταν κατέλαβαν το Θιβέτ οι Κινέζοι, ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία. Μετά τον θάνατο του Δαλάι Λάμα ο διάδοχός του εκλέγεται στο πρόσωπο του παιδιού, που την ώρα του θανάτου του γεννιέται και που, όπως ισχυρίζονται οι Λάμα, αναγνωρίζουν στο παιδί αυτό μερικά σημάδια που δείχνουν ότι είναι η νέα ενσάρκωση του Βούδα του Αβαλοκιτέσβαρα. Οι περισσότεροι Θιβετιανοί πρόσφυγες, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τους 30.000 μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα στα βουνά της βόρειας Ινδίας. Από τότε ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να συνεγείρει τη διεθνή κοινή γνώμη με σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ.
Ελί Βιζέλ
Ο Ελί Βιζέλ γεννήθηκε το 1928 σε μια μικρή πόλη στην Τρανσυλβανία. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μαζί με την οικογένειά του, καθώς και με άλλους Εβραίους που ζούσαν στην περιοχή, στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπου και έχασαν τη ζωή τους οι γονείς του και η μικρή του αδελφή. Αυτός και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Το 1958 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η νύχτα (La Nuit), στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη συνέχεια έγραψε πολλά βιβλία και παράλληλα ανέπτυξε έντονη ανθρωπιστική δράση υπέρ των ομάδων που υφίστανται διώξεις λόγω της θρησκείας τους, της φυλής τους ή της εθνικής τους καταγωγής. Ζει στις ΗΠΑ και είναι πλέον αμερικανός υπήκοος. Το 1986 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Φρεντερίκ Σοπέν
Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1810. Οι πληροφορίες για την ημερομηνία γέννησής του δεν είναι ακριβείς: σύμφωνα με κάποιες γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου, ενώ υπάρχει και η πληροφορία ότι είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.. Το 1830 έφυγε από την Πολωνία και πήγε στη Βιέννη, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στη χώρα του.
Στηβ Τζομπς
Ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν σημαντικά τον ανθρώπινο πολιτισμό την τελευταία δεκαετία ήταν ο γιος ενός Σύριου που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1954.