Γιατί είναι ωραίο να μεγαλώνεις;

Νομίζετε ότι το σώμα σας παίρνει την κατιούσα όσο μεγαλώνετε; Αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τη Μπάρμπαρα Στράουτς, το μεσήλικο μυαλό έχει αναπτύξει «ισχυρά

Νομίζετε ότι το σώμα σας παίρνει την κατιούσα όσο μεγαλώνετε; Αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τη Μπάρμπαρα Στράουτς, το μεσήλικο μυαλό έχει αναπτύξει «ισχυρά συστήματα που ξεπερνούν τις δυσκολίες περίπλοκων προβλημάτων για να φτάσουν σε συγκεκριμένες λύσεις.

Χειρίζεται πιο ήρεμα τα συναισθήματα και τις πληροφορίες. Είναι πιο εύκαμπτο, πιο ευέλικτο, ακόμα και πιο ευδιάθετο». Σε τέσσερις από έξι διανοητικές ικανότητες, η κορύφωση έρχεται στη μέση ηλικία. Ο μεσήλικας αναγνωρίζει καλύτερα τις λεπτές αποχρώσεις και τα διφορούμενα. Μπορεί να συλλάβει με μεγαλύτερη ακρίβεια καταστάσεις, να κάνει τους συσχετισμούς και να δει το ευρύτερο πλαίσιο με αποτέλεσμα την καλύτερη κρίση. Και στην αναζήτηση της σοφίας -τι είναι και ποιος την έχει- μια μελέτη συμπεραίνει ότι κορυφώνεται γύρω στα 65, έπειτα από μια σταθερή συσσώρευση στη διάρκεια της ζωής.

Advertisment

Επιπλέον, έρευνες, οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι το σώμα με τα χρόνια γίνεται καλύτερο και συγκεκριμένα στους παρακάτω 5 τομείς.

1. Έχετε λιγότερες ημικρανίες

Όποιος το έχει ζήσει, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία ημικρανία και τον πόνο, τη ναυτία και την ευαισθησία που τις συνοδεύει. Τα καλά νέα είναι ότι καθώς τα χρόνια περνούν μπορείτε να πείτε «αντίο» σε αυτόν τον ανεπιθύμητο επισκέπτη. Σύμφωνα με μερικούς νευροβιολόγους, οι ημικρανίες ξεκινούν στην ηλικία των 20 και από τα 25 μετά αρχίζουν να ελαττώνονται. Συγκεκριμένα, σουηδική έρευνα που έγινε σε διάστημα 12 ετών διαπίστωσε ότι συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικία τα 55 έτη, είχαν πτώση 30% στους πόνους από ημικρανίες. Ταυτόχρονα, το 80% όσων συνέχισαν να έχουν ημικρανίες ανέφεραν ότι βίωναν λιγότερα περιστατικά σε σχέση με παλαιότερα.

Advertisment

2. Τα μαλλιά σας αντέχουν περισσότερο χωρίς λούσιμο

Για τους άντρες και τις γυναίκες που έχουν μακριά μαλλιά, η συντήρηση μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική. Αν έχετε από φυσικού σας λιπαρά μαλλιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού χρειάζεται να τα λούζετε καθημερινά. Τα καλά νέα, ειδικά για όσους έχουν λιπαρά μαλλιά, είναι ότι καθώς τα χρόνια περνούν, υπάρχει μικρότερη συγκέντρωση λιπαρότητας στη ρίζα των μαλλιών, κάτι που σημαίνει ότι τα μαλλιά σας δείχνουν μια χαρά, ακόμα κι αν δεν τα λούζετε κάθε μέρα.

3. Λιγότερα κρυολογήματα

Θυμάστε όταν ήσασταν πιο νέοι και μόνο που ακούγατε κάποιον να φτερνίζεται, αρρωσταίνατε; Αυτό δεν συμβαίνει πια. Σύμφωνα με το American Lung Association οι ενήλικες κρυώνουν κατά μέσο όρο 2 με 4 φορές κάθε χρόνο, ενώ τα παιδιά 6 με 8 φορές. Για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, ο αριθμός είναι ένα κρύωμα τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας αποκτά ανοσία σε περισσότερους ιούς.

4. Τα δόντια σας δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα

Η ευαισθησία στα δόντια είναι συχνό φαινόμενο όταν κάποιος διανύει τα 20, τα 30 και τα 40 σύμφωνα με μελέτη του NIH. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Οργανισμό, τα νεύρα στα δόντια μας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνουμε. Αν και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην σας ενοχλούν κάθε μέρα, δεν πρέπει να σταματήσετε να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο.

5. Νιώθετε περισσότερο χαρούμενοι

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά μετά τα 50 όλα μοιάζουν πιο θετικά. Σε δημοσκόπηση που έγινε, φάνηκε ότι οι νέοι ενήλικες νιώθουν χαρούμενοι αλλά, ίσως λόγω της πίεσης και των προκλήσεων της καθημερινότητας, η ευτυχία δεν είναι τόσο έντονη. Μετά τα 50, όμως, το αίσθημα της ευτυχίας αυξάνεται. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι 85 ετών ανέφεραν ότι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από όσο ένιωθαν στα 18 τους.

Μέρος του άρθρου προέρχεται από τη huffingtonpost.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας “συνδέεται” με αυτόν του σκύλου μας
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση