, , ,

Τα «έξυπνα» τηλέφωνα βλάπτουν τα παιδιά!

Όλοι μας το έχουμε δει κατά καιρούς και μερικές φορές ίσως νιώθουμε και κάποιες ενοχές! Βρίσκεστε για δείπνο σε ένα εστιατόριο, όταν βλέπετε μια

Όλοι μας το έχουμε δει κατά καιρούς και μερικές φορές ίσως νιώθουμε και κάποιες ενοχές! Βρίσκεστε για δείπνο σε ένα εστιατόριο, όταν βλέπετε μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Τα παιδιά είναι ήσυχα, αλλά όχι επειδή τρώνε ή ακούνε τους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκονται κολλημένα σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή.

Παρόλο που τα ηλεκτρονικά είναι εξαιρετικά για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, αποτελούν επίσης ένα δεκανίκι για τους γονείς. Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρησιμοποιεί τάμπλετ, τηλέφωνα ή υπολογιστές για να κρατήσει το παιδί του απασχολημένο, έχει τη δυνατότητα να βασιστεί σε αυτά τα εργαλεία αντί να έχει ενεργό ρόλο ο ίδιος. Μάθετε τι μπορεί να προκαλέσουν οι ώρες που περνά το παιδί σας μπροστά σε μια οθόνη.

Advertisment

Αύξηση του χρονικού διαστήματος μπροστά στην οθόνη

Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη δεν αποτελούσε πάντα πρόβλημα. Πριν από την έλευση των smartphone και των τάμπλετ, τα παιδιά παρακολουθούσαν μόνο τηλεόραση. Περνώντας χρόνο έξω, πηγαίνοντας εκδρομές και στο σχολείο, ήταν αδύνατο να κάθονται πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη. Ωστόσο, στατιστικά τα περισσότερα παιδιά περνούν ώρες ολόκληρες μπροστά από διάφορες οθόνες καθημερινά!

Αυτό είναι πολύ βλαβερό, ιδίως κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Παιδιάτρων συνιστά τα παιδιά να μην περνούν καθόλου χρόνο μπροστά στην οθόνη πριν από την ηλικία των 2 ετών, αλλά από αυτή την ηλικία το 90% των παιδιών παρακολουθεί τηλεόραση τακτικά. Ο χρόνος αυτός συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Advertisment

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ρίχνοντας μια ματιά στους έφηβους σήμερα, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται στην επικοινωνία στην πραγματική τους ζωή. Παρατηρήστε μια ομάδα εφήβων και θα δείτε ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ασχολούνται με τα κινητά τους αντί ο ένας με τον άλλο.

Οθόνες υπάρχουν παντού

Ένα μέρος του κινδύνου προέρχεται από το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ευρέως διαθέσιμες. Σε πολλά σπίτια υπάρχουν πάνω από 1 τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και φορητοί υπολογιστές, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολο για ένα παιδί να έχει πρόσβαση σε μια οθόνη όποτε θελήσει. Ακόμα χειρότερα, πολλοί κατασκευαστές ενισχύουν την αύξηση του χρόνου κατασκευάζοντας τάμπλετ και συσκευές φιλικές προς το παιδί. Όταν ένα παιδί διαθέτει τη δική του συσκευή και η πρόσβαση σε αυτή δεν περιορίζεται, τη χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Τι προκαλεί η οθόνη στον παιδικό εγκέφαλο

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: η εκπαιδευτική τηλεόραση και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι απλώς κοροϊδία όταν πρόκειται για μωρά και νήπια. Με απλά λόγια, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν καταλαβαίνουν τίποτα από το εκπαιδευτικό υλικό που τους παραδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι καλύτερα να μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού με άλλους ανθρώπους και της ανάγνωσης.

Τα παιδιά θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους ή άλλους ανθρώπους το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, η οποία δεν υπάρχει όταν αφήνονται να μαθαίνουν μέσα από μια οθόνη. Όταν το παιδί σας κοιτάζει επίμονα την οθόνη είναι εις βάρος των λεκτικών δεξιοτήτων, της συναισθηματικής ανάπτυξης και της προσοχής του. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στα σχολικά χρόνια, γεγονός που δυσκολεύει τα παιδιά να εκπαιδευτούν σωστά στο σχολείο, να συγκεντρώνονται και δημιουργήσουν ισχυρές συναισθηματικές σχέσεις.

Αν και ο περιορισμός του χρόνου που τα παιδιά σας ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι δύσκολος, η προσπάθεια θα φέρει θετικά αποτελέσματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να δώσετε στο παιδί σας μια ηλεκτρονική συσκευή για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει, δοκιμάστε να του διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε μαζί μια συζήτηση.

Πηγές:

1) https://well.blogs.nytimes.com/2015/07/06/screen-addiction-is-taking-a-toll-on-

2) children/https://www.healthychildren.org/English/family-life/Media/Pages/Why-to-Avoid-TV-Before-Age-

3) 2.aspxhttps://www.psychologytoday.com/blog/mental-wealth/201402/gray-matters-too-much-screen-time-damages-the-brain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση