Χένρι Μίλερ: Κάθε πράγμα για το αύριο, αλλά το αύριο δεν ερχόταν ποτέ

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κτίσεις κάτι όταν στον άνθρωπο αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να το καταστρέψει. Παντού κρύο, εκεί υπάρχει κόσμος που μοχθεί

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κτίσεις κάτι όταν στον άνθρωπο αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να το καταστρέψει.

Παντού κρύο, εκεί υπάρχει κόσμος που μοχθεί μέχρι θανάτου και όταν κάνουν ένα παιδί, του μαθαίνουν το ευαγγέλιο της “δουλειάς” που κατά βάθος, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το δόγμα της αδράνειας.

Advertisment

Οι γονείς μου ήταν αυτού κάθε αυτού Βόρειοι (σκανδιναβοί), δηλαδή ηλίθιοι!

Κάθε λανθασμένη αντίληψη την είχαν εκείνοι. Το δόγμα της καθαριότητας, για να μην πω της δικαιοσύνης. Ήταν οδυνηρά καθαροί. Αλλά μέσα τους “βρωμούσαν”.

Δεν είχαν ανοίξει ποτέ την πόρτα που είχε σχέση με την “ψυχή”! Δεν ονειρευόντουσαν ποτέ να βουτήξουν στο σκοτάδι!

Advertisment

Μετά το φαγητό γρήγορα έπλεναν τα πιάτα και τα έβαζαν στο ντουλάπι, μετά το διάβασμα δίπλωναν την εφημερίδα και την έβαζαν στο ράφι, μετά το πλύσιμο των ρούχων τα σιδέρωναν και τα δίπλωναν και τα έβαζαν στα συρτάρια. Κάθε πράγμα για το αύριο, αλλά το αύριο δεν ερχόταν ποτέ!

Το παρόν ήταν μονάχα μια γέφυρα και πάνω σε αυτή την γέφυρα αυτοί εξακολουθούν να στενάζουν, και δεν υπάρχει ένας ηλίθιος, ποτέ, να ανατινάξει αυτή την γέφυρα!

Henry Miller

Το είδαμε στο Ιαθείην

Διαβάστε επίσης: Όταν ο Henry Miller κάθισε στο θρόνο του Μίνωα

Ο Χένρυ Μίλλερ (Henry Miller), (26 Δεκεμβρίου 1891 – 7 Ιουνίου 1980) ήταν Αμερικανός συγγραφέας του οποίου το έργο άσκησε σημαντική επιρροή στη λογοτεχνία την περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συγγραφείς της γενιάς του. Ως πεζογράφος διακρίνεται για το άμεσο, ελεύθερο και έντονα αυτοβιογραφικό ύφος του. Ανάμεσα στα κυριότερα έργα του συγκαταλέγονται ο Τροπικός του Καρκίνου, ο Τροπικός του Αιγόκερω και η τριλογία Η Ρόδινη Σταύρωση. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου
Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!
Τουρκία: Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον Καζαντζάκη, παρουσία Βαρθολομαίου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση