Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο κόσμο είναι να πείσετε ένα παιδί να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Ακόμη και μια μικρή μπουκιά ενός άγνωστου για τα παιδιά φαγητού είναι ικανή να προκαλέσει γκρίνια φωνές και κλάματα …κάνοντας τους περισσότερους γονείς να εγκαταλείψουν το επιχείρημα.
Όμως μια σωστή διατροφή, όπως όλοι γνωρίζετε και ανεξάρτητα από την ηλικία, θα πρέπει να περιέχει συνδυασμούς τροφών και ποικιλία λαχανικών.
Advertisment
Σε καμία περίπτωση η μονοφαγία – κάτι που λατρεύουν τα παιδιά- δεν είναι πρέπει να αποτελεί συνήθεια.
Υπάρχουν κάποια μυστικά που ενδεχομένως μπορούν να ξεγελάσουν τους μικρούς μας φίλους έστω και να δοκιμάσουν μερικά από τα τρόφιμα που ούτε καν θα σας επέτρεπαν να τους σερβίρετε.
Μια οδηγία προς τους γονείς, που θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ευκολότερης εισαγωγής και αποδοχής νέων γεύσεων από ένα παιδί, είναι το να σερβίρετε το νέο τρόφιμο στην αρχή του γεύματος και σε ευχάριστο κλίμα. Η αυξημένη πείνα του παιδιού στην αρχή του γεύματος θα ενισχύσει την πιθανότητα να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο.
Από την άλλη, έχει φανεί ότι όταν το παιδί συνδέει τη δοκιμή ενός νέου τροφίμου με θετικά συναισθήματα, οι πιθανότητες αποδοχής του αυξάνονται.
Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να προσφέρετε ένα νέο τρόφιμο σε ευχάριστη ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση και αποφύγετε τη δοκιμή όταν το παιδί σας είναι κακοδιάθετο ή άρρωστο, καθώς η πιθανή σύνδεση του τροφίμου με αρνητικές εμπειρίες ενδεχομένως να το αποθαρρύνει από το να το καταναλώσει στο μέλλον.
Από τι εξαρτάται το «διατροφικό ρεπερτόριο» ενός παιδιού;
Advertisment
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο λόγος για τον οποίο μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν συγκεκριμένα τρόφιμα είναι μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των εξαρτημένων συνθηκών –που ξεκινούν στη μήτρα και συνεχίζουν σε μεγάλη ηλικία- της διατροφικής προσαρμογής μας καθώς και βιολογικών παραγόντων.
Συνεπώς, τα παιδιά και οι γονείς τους δικαιούνται ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διαδικασία της «γευστικής εκπαίδευσης». Έχει φανεί ότι το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιούνται τα οικογενειακά γεύματα έχει καίρια επίδραση στις μετέπειτα γευστικές προτιμήσεις, διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διαιτητικής συμπεριφοράς. Οι προτιμήσεις και αποστροφές είναι σε μεγάλο βαθμό ατομικές, αλλά μπορεί να εκδηλώνουν σαφείς οικογενειακές και κοινωνικές συσχετίσεις. Από την αρχή οι γονείς διαδραματίζουν ένα ζωτικής σημασίας ρόλο και μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων και αποστροφών. Καθώς οι γευστικές προτιμήσεις είναι πολύ σταθερές και μπορεί να διαρκέσουν εφ’ όρου ζωής, θα πρέπει να αφιερώνεται ειδική φροντίδα στο περιβάλλον του γεύματος. Οι αρνητικές επιδράσεις, όπως οι διαμάχες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αφήνοντας στα παιδιά κάποιο περιθώριο τροφικών επιλογών και δείχνοντας κάποια ηρεμία σε σχέση με τις προσωρινές αποστροφές τους μπορεί να αποτελούν το κλειδί στην ανάπτυξη των διατροφικών προτιμήσεων.