11 ενδιαφέροντα στοιχεία για την πατάτα

Μπορεί να βρίσκεται σε κάθε σπίτι και να καταναλώνεται όσο λίγα τρόφιμα, αλλά ορισμένα πράγματα πιθανώς να μην τα γνωρίζετε για την πατάτα.

1.Στη ρωσική λαϊκή ιατρική, οι ψητές πατάτες χρησιμοποιούνταν σαν γιατρικό για τις καρδιοπάθειες.

2.Στην Ελλάδα, την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Advertisment

3.Μία μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της, μας δίνει το 46% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας της βιταμίνης Β6 και το 33% του μαγγανίου.

4.Ο ισχυρός πολιτισμός των Ίνκας βασίστηκε στην πατάτα. Όταν οι Ισπανοί κατέστρεψαν τον πολιτισμό τους, έφεραν την πατάτα στην Ευρώπη.

5.Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από την πατάτα.

Advertisment

[irp]

6.Μια μόνο σακούλα με πατατάκια περιέχει 20% της μέγιστης ασφαλούς πρόσληψης διατροφικού ακρυλαμιδίου και οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από αυτό.

7.Οι κάτοικοι της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση πατάτας, με μια μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση της τάξης των 94 κιλών ετησίως (2005).

8.Οι πατάτες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού. Επομένως, μπορούν να βοηθήσουν να νιώθουμε χορτασμένοι χωρίς να λαμβάνουμε μεγάλη ποσότητα.

[irp]

9.Οι πατάτες από τη φύση τους δεν περιέχουν νάτριο ούτε χοληστερόλη και λιπαρά.

10.Οι τηγανητές πατάτες προστατεύονται καλύτερα από την οξείδωση αν τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, αν μαγειρευτούν σε αρκετό παρθένο ελαιόλαδο (να τις σκεπάζει) και χαμηλή θερμοκρασία (120 βαθμούς), αν σερβιριστούν μόλις αρχίζουν να ροδίζουν και αν τις ραντίσουμε με αρκετό λεμόνι.

11.Η πατάτα αφαιρεί τη σκουριά, αν την κόψουμε στη μέση και την τρίψουμε επάνω της. Αν η σκουριά είναι πολύ σκληρή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι ή σαπούνι, για να ενισχύσουμε τη δράση της. Καθαρίστε τα σκεύη της κουζίνας σας, τα είδη υγιεινής, ακόμη και το αυτοκίνητό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δάσος στο Μεξικό «μετακόμισε» για να σώσει πεταλούδες που απειλούνται με εξαφάνιση!
Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση