, ,

Επιστήμονες κατάφεραν να «ανεβάσουν» γνώση στον εγκέφαλο

Μπορεί η "άμεση γνώση" να γίνει πραγματικότητα;

Είναι μία από τις πιο έντονες επιθυμίες του ανθρώπου και ένα επιστημονικό σύνορο που διακαώς ψάχνει τρόπο να κατακτήσει. Από ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζονται παρακάτω από άρθρο της Lifo, η δυνατότητα της “άμεσης γνώσης” θα είναι μια πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον, με τις εξελίξεις που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια επιστημονική πρόοδος να διαφαίνονται άκρως ενδιαφέρουσες.

Επιστήμονες του Εργαστηρίου HLR, με έδρα την Καλιφόρνια, ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν ένα σύστημα που είναι σε θέση να επιταχύνει και να ενισχύσει την ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου στην εκμάθηση δεξιοτήτων μέσω νευροδιέργεσης, προσεγγίζοντας την μέθοδο άμεσης εκμάθησης.

Advertisment

Οι επιστήμονες, μελέτησαν τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο ενός επαγγελματία πιλότου, και στη συνέχεια, εξέπεμψαν τα ίδια σήματα μέσω ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο μιας ομάδας εθελοντών που μάθαιναν να πιλοτάρουν μέσω ενός εξομειωτή πτήσης. Τα ευρήματα των ερευνητών, που εκτίθενται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιτημονική επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience, έδειξαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν τα νευροδιεγερτικά κύματα στον εγκέφαλό τους, μέσω ειδικής κάσκας, κατάφεραν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους κατά την εκμάθηση 33% ταχύτερα, από όσους δεν υποβλήθηκαν στη μέθοδο.

«Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα στο είδους του. Είναι ένα σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου», εξηγεί ο Δρ Matthew Phillips, και συνεχίζει λέγοντας, «Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ανάπτυξή του έχει σοβαρή επιστημονική βάση. Επιλέξαμε το πιλοτάρισμα ενός αεροσκάφους, επειδή ως δραστηριότητα απαιτεί τη συνέργεια των γνωστικών και κινητικών κέντρων. Όταν μαθαίνουμε κάτι οι συνδέσεις του εγκεφάλου υπόκεινται στο φαινόμενο της νευρο-ελαστικότητας, και αλλάζουν σχήμα. Έχει αποδειχτεί ότι κάποιες από τις λειτουργίες του μυαλού μας, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, τις οποίες διεγείρουμε με την μέθοδό μας».

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου HLR, ευελπιστεί ότι η μέθοδός της μόλις τελειοποιηθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή στην εκμάθηση κι άλλων ειδών δεξιοτήτων όπως οι ξένες γλώσσες, η προετοιμασία για εξετάσεις και η οδήγηση αυτοκινήτου.

Advertisment

Το βίντεο που εξηγεί την μέθοδο:

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση