Ουσίες και εθισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

Μύθοι και αλήθειες για την εξάρτηση από εθιστικές ουσίες αλλά και για την διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Άρθρο της Dr. Patricia L. Ryding

Από το 2009, ο αριθμός των τοξικομανών που ακολουθούν θεραπεία σε ειδικά κέντρα είναι απίστευτα χαμηλός  και αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να κάνουν διάκριση ανάμεσα στους μύθους και τις πραγματικότητες της εθιστικής συμπεριφοράς. Η κατανόηση του τι περνά ένα άτομο που είναι εθισμένο θα βοηθήσει και το ίδιο αλλά και τα αγαπημένα του πρόσωπα να ανακαλύψουν την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας προκειμένου να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την ανάρρωση. Πριν δούμε τα γεγονότα που σχετίζονται με τον εθισμό, είναι σημαντικό να εξαλειφθούν ορισμένες συνήθεις λανθασμένες αντιλήψεις.

Advertisment

Μύθοι

1. Μπορώ να σταματήσω αποκλειστικά με τη δύναμη της θέλησής μου. Μπορώ να σταματήσω όποτε θέλω

Όταν κάποιος είναι πραγματικά εθισμένος σε ουσίες, σημαίνει ότι το σώμα του έχει αποκτήσει μια φυσική ανάγκη γι’ αυτές. Για τον κάθε άνθρωπο λειτουργούν διαφορετικές θεραπείες. Όσον αφορά το τσιγάρο, ίσως λειτουργήσει η διακοπή χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για πιο σοβαρούς εθισμούς όπως πχ στην ηρωίνη ή τα οπιοειδή. Για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών, η μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ανάρρωση.

2. Οι τοξικομανείς είναι άστεγοι, αγράμματοι και τεμπέληδεςΟυσίες και εθισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

Είναι πολύ πιο πιθανό να υποπτευθείτε ότι ο άστεγος άντρας που βλέπετε στον δρόμο παίρνει ναρκωτικά παρά η μητέρα της διπλανής πόρτας. Ανεξαρτήτως από την ηλικία, το φύλο, την οικονομική κατάσταση ή την ανατροφή, ο εθισμός μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και να εντοπίσουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα. Το να έχει κάποιος μια σταθερή δουλειά και μια υπέροχη οικογένεια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει εθισμούς.

3. Αφού δεν έχω πιάσει πάτο ακόμα, σημαίνει ότι δεν χρειάζομαι απεξάρτηση

Όταν κάποιος «πιάνει πάτο» ίσως είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται βοήθεια, αλλά αυτό δεν του δίνει περισσότερες πιθανότητες να έχει μια πετυχημένη θεραπεία. Η αντίληψη ότι πρέπει να ζητάμε βοήθεια μόνο όταν η ζωή μας έχει καταστραφεί είναι ολέθρια. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Οι περισσότεροι που πηγαίνουν σε κέντρο αποτοξίνωσης το κάνουν είτε εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης ή με την προτροπή των φίλων και της οικογένειάς τους.

Advertisment

Πολλοί από εκείνους που κάνουν θεραπεία δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνουν καλύτερα για χάρη του εαυτού τους. Ωστόσο, όποιος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και βρίσκεται σε συνεχή πίεση προκειμένου να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το πρόβλημά του ανταποκρίνεται καλύτερα σε σύγκριση με όσους δεν το κάνουν.

4. Το μόνο που χρειάζομαι είναι αποτοξίνωση

Αν και αποτοξίνωση είναι το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της ανάρρωσης, αφορά μόνο μια πτυχή του εθισμού: τη φυσική ανάγκη του σώματος για το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Ενώ η αποτοξίνωση είναι μια αρχή, η αποκατάσταση βοηθά στην αντιμετώπιση των διανοητικών και συναισθηματικών πτυχών του εθισμού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ανεξαρτήτως από την αποτοξίνωση, την αποκατάσταση και την ανάρρωση, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον εθισμό. Η κατάχρηση ουσιών και η εξάρτηση πρέπει να αντιμετωπίζονται κάθε μέρα, ασχέτως αν το άτομο κάνει χρήση ή όχι.

Ουσίες και εθισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

Τα γεγονότα

Διαβάστε τι ισχύει για το εθισμό:

1. Η αποκατάσταση δεν είναι τόσο ακριβή όσο ο εθισμός

Πράγματι, τα κέντρα αποκατάστασης είναι κοστοβόρα. Ωστόσο, όταν κάποιος παραμένει εθισμένος σε κάποια ουσία, συνήθως τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα. Για κάθε ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη και αποκατάσταση εξοικονομούνται 7 ευρώ με τη μείωση της χαμένης παραγωγικότητας, της εγκληματικότητας, της παιδικής κακοποίησης ή / και παραμέλησης και της έλλειψης στέγης, γεγονός που σημαίνει περισσότερα έξοδα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την κοινότητα στο σύνολό της.

2. Η υποτροπή είναι εξαιρετικά συνηθισμένη

Δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για τη θεραπεία λόγω κατάχρησης ουσιών. Γι’ αυτό τον λόγο, ενώ η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε ανάρρωση και νηφαλιότητα, κάποιους τους οδηγεί σε υποτροπή ή ακόμα και θάνατο λόγω κατάχρησης ουσιών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιτυχία είναι δυνατή ακόμα και μετά από κάποια υποτροπή.

Ο εθισμός είναι μια μάστιγα που συνεπάγεται συχνές υποτροπές, αλλά η συνεχής υποστήριξη και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τέτοιων περιστατικών. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ζωή ενός εθισμένου άτομου, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι η αναζήτηση αποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει την προοπτική εύρεσης εργασίας ως και 40% για έναν ασθενή που έχει επιτυχημένη θεραπεία.

3. Ο εθισμός δεν αποτελεί ελάττωμα του χαρακτήρα

Παρ’ όλο που είναι αλήθεια ότι η χρήση ναρκωτικών και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί επιλογή, ο εθισμός και η συνέχεια της χρήσης δεν είναι. Η παρατεταμένη χρήση οποιασδήποτε ουσίας έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλο και τη χημεία του σώματος, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σωματική και ψυχική ανάγκη για συνέχιση της χρήσης. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών και καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ δεν είναι «κακοί», απλώς είναι κολλημένοι σε νοσηρές και εθιστικές συνήθειες.

Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση συχνά είναι περισσότερο κυκλοθυμικοί και καταθλιπτικοί και έχουν προβλήματα μνήμης, κίνησης ή ακόμη και ομιλίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο εθισμός και η χρήση ναρκωτικών είναι οι αιτίες που προκαλούν τέτοιες αλλαγές στον χρήστη, δεν σημαίνει ότι το ίδιο το άτομο έχει αλλάξει.

Κατανοώντας τις αλήθειες και τους μύθους σχετικά με τον εθισμό, οι μέθοδοι υποστήριξης μπορούν να γίνουν ισχυρότερες και ακολούθως να βοηθήσουν ένα εθισμένο άτομο να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είναι εθισμένος σε κάποια ουσία, ζητήστε βοήθεια και φροντίστε να ενημερώνεστε σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν τη θεραπεία και την κατάχρηση ουσιών.

[toggle title="Πηγές"]

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3120118/

www.thenationalcouncil.org/wp-content/uploads/2013/05/Substance-Use-Disorders.pdf

www.psychguides.com/guides/cognitive-problem-symptoms-causes-and-effects/

www.shieldsforfamilies.org/download/art_0303_01.pdf

www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/treatment-statistics

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Χυμός παντζαριού: Τα οφέλη του για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση
Μικροπλαστικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και τι μπορεί να υπάρχει σε ένα μπουκάλι νερό
Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση