Το άγχος για τον ύπνο προκαλεί αϋπνία: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το άγχος για τον ύπνο προκαλεί αϋπνία Ο Μορφέας πολλές φορές καταφέρνει να μας ξεφεύγει. Ανυπομονούμε για τον ύπνο, αλλά πολλές φορές τον χάνουμε.

Το άγχος για τον ύπνο προκαλεί αϋπνία: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το άγχος για τον ύπνο προκαλεί αϋπνία

Ο Μορφέας πολλές φορές καταφέρνει να μας ξεφεύγει. Ανυπομονούμε για τον ύπνο, αλλά πολλές φορές τον χάνουμε. Όμως, αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της υγείας του εγκεφάλου μας. Τον χρειαζόμαστε.

Advertisment

Οι άνθρωποι έχουμε κιρκαδιανούς ρυθμούς, εξελιχθήκαμε έτσι και αυτό σημαίνει συγκεκριμένο μοτίβο ύπνου. Χωρίς τον ύπνο, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, να μάθουμε, να θυμόμαστε και να νιώθουμε σωστά. Είναι τόσο σημαντικός που χωρίς αυτόν χάνουμε την ικανότητα να υπερασπιζόμαστε ή να θρέφουμε τον εαυτό μας.

Ένας πλήρης κύκλος ύπνου διαρκεί 90 λεπτά και περιλαμβάνει τον REM και τον NREM. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί τρεις με έξι φορές κάθε νύχτα. Η επίτευξη και η λειτουργία του ύπνου απαιτούν τη συγχρονισμένη δραστηριότητα των συνδέσεων του θαλάμου, του υποθαλάμου, του εγκεφαλικού φλοιού και του στελέχους του εγκεφάλου.

Δυστυχώς, γινόμαστε οι χειρότεροι εχθροί του ίδιου του ύπνου μας

Πολλοί από εμάς το βιώνουν συχνά αυτό. Αγχωνόμαστε τόσο για τον ύπνο και αυτό διαταράσσει τη μεταφορά των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στον ύπνο. Χρειάζεται να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τον οργανισμό και τον εγκέφαλο μας στο να κάνουν αυτό που είναι προγραμματισμένοι από τη φύση να κάνουν.

Advertisment

1. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε όσο είναι δυνατό την ίδια ώρα κάθε πρωί. Πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι άνθρωποι αναπτυσσόμαστε και ζούμε με κιρκαδιανό ρυθμό και αυτό είναι απαραίτητο για έναν υγιή εγκέφαλο. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταράσσεται, τα αποτελέσματα είναι ελλιπής λειτουργία του εγκεφάλου και κατάπτωση/ αποσυντονισμός. Ακόμα κι αν κοιμάστε συγκεκριμένο αριθμό ωρών, αν δεν είναι περίπου τις ίδιες ώρες, δεν έχει τόση σημασία.

2. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός όχι μόνο συνεισφέρει στη φυσική λειτουργία του ύπνου, αλλά επίσης μας βοηθά να φέρουμε το σώμα μας σε κατάσταση χαλάρωσης, ηρεμίας και ύστερα αναστοχασμού, μειώνοντας έτσι τον πανικό και το άγχος. Δείτε εδώ απλές ασκήσεις χαλάρωσης και τεχνικές διαλογισμού για αρχάριους

3. Πάρτε νωρίς το δείπνο σας

Πάρτε το δείπνο σας τρεις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου και προσπαθήστε να τρώτε εύπεπτα γεύματα που δεν απαιτούν έντονη δραστηριότητα των ορμονών. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα να αποφεύγουμε το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα τηγανητά, τα γλυκά και τις επεξεργασμένες τροφές.

4. Βγείτε έξω το πρωί

Περάστε έξω είκοσι λεπτά από το πρωινό σας ανάμεσα στις 6 και 10, ανάλογα με το πότε ξημερώνει στην περιοχή σας. Η γωνία του ήλιου εκείνη την ώρα της ημέρας στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο σας ότι είναι μια νέα ημέρα- και έτσι ξεκινά και πάλι ο ημερήσιος κύκλος σας.

5. Γυμναστείτε σε τακτική βάση

Δεν χρειάζεται να γίνετε αθλητής. Περπατήστε, κάντε γιόγκα, κάντε τζόκινγκ, πεζοπορία, ποδήλατο. Κάντε το αίμα σας να τρέξει και να κινητοποιήσει τους μύες σας, να ενεργοποιήσει την καρδιά και τους πνεύμονες σας.

6. Δείτε και αγγίξτε τη φύση

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η συχνή έκθεση στην ησυχία της φύσης, ξεκουράζει τον εγκέφαλο μας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αγγίζει με ξεχωριστό τρόπο την ψυχή μας.

7. Χρησιμοποιήστε νευροτονωτικά

Κάποια από τα πιο αγαπημένα για χαλάρωση και αναζωογόνηση περιλαμβάνουν τη λεβάντα, το λουλούδι του πάθους και το μελισσόχορτο. Αυτά τα φυτά μέσω της χαλάρωσης που προσφέρουν, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φόβου που έχουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να αποκοιμηθούμε, όταν έρθει το βράδυ.

8. Ή φυσικά υπνωτικά

Τα φυσικά υπνωτικά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, όταν ξεκινάμε την προσπάθεια εγκαθίδρυσης των ρυθμών μας. Αυτά περιλαμβάνουν τη μελατονίνη, τη βαλεριάνα, 5-HTP, την κάβα και την L-θεανίνη. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για την κατάλληλη χρήση και κυρίως δόση.

Αφήστε τον φόβο στην άκρη, εμπιστευθείτε το σώμα σας, γίνετε σύμμαχος του και αφού καταφέρετε να διορθώσετε τους ρυθμούς σας, σεβαστείτε τους και… όνειρα γλυκά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση