Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για καλοκαιρινή κατάθλιψη; Αυτές οι δύο λέξεις δεν φαίνεται να μπορούν να συνδυαστούν, σωστά; Ή μήπως μπορούν;

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διασκεδαστικών στιγμών, των ζεστών ημερών, της παραλίας, των διακοπών, των παγωτών και των θετικών σκέψεων. Άρα τι εννοούμε όταν μιλάμε για καλοκαιρινή κατάθλιψη; Αυτές οι δύο λέξεις δεν φαίνεται να μπορούν να συνδυαστούν, σωστά; Ή μήπως μπορούν;

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) συμβαίνει όταν εμφανίζεται κατάθλιψη με την έναρξη μια εποχής, συνήθως του χειμώνα. Αλλά σε κάποιες άλλες περιστάσεις, η εποχιακή κατάθλιψη εμφανίζεται το καλοκαίρι.

Advertisment

Τι προκαλεί την εποχιακή καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Η καλοκαιρινή λοιπόν εποχιακή κατάθλιψη είναι συχνή σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Σχεδόν το 4-6 % των ανθρώπων στις ΗΠΑ πάσχουν από αυτή τη διαταραχή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε :

• Βιολογικές μεταβολές που προκαλούν την εποχιακή κατάθλιψη

• Έλλειψη ελέγχου του καθημερινού μας προγράμματος λόγω διακοπών

Advertisment

• Έλλειψη αυτοπεποίθησης όσον αφορά στην εικόνα του σώματός μας

• Οικονομική κρίση λόγω ανάγκης σχεδιασμού των διακοπών

• Η ζέστη

Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση μιας κατάθλιψης, πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρότερη, είναι βεβαίως η λήψη επαγγελματικής βοήθειας. Αν μιλήσετε σε ένα τρίτο άτομο, θα βοηθηθείτε, ώστε να δείτε μια καλύτερη οπτική στη ζωή σας. Συνεπώς, ακόμα και αν γνωρίζετε ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού, θα αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα, μην περιμένετε μέχρι τότε. Αντιθέτως, μιλήστε σε κάποιον. Μαζί με αυτό όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια απλά βήματα για να βελτιώσετε λίγο τα πράγματα.

1. Προβλέψτε διάφορα ενδεχόμενα και προσχεδιάστε

Αν νιώθετε απλά καλά πριν το καλοκαίρι, σκεφτείτε μπροστά. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα, ώστε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν χωρίς εσάς, ώστε εσείς να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Προγραμματίστε ακριβώς τα ταξίδια σας και εξοικονομήστε χρήματα για τις διακοπές. Απλά προετοιμαστείτε για παν ενδεχόμενο, ώστε όσο γίνεται να έχετε έλεγχο των καταστάσεων.

2. Ακολουθήστε ένα καθορισμένο πρόγραμμα

Ο προσχεδιασμός δεν είναι αρκετός, αν δεν ακολουθήσετε το πρόγραμμα, μόλις η κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της. Μπορεί να μην έχετε ξαφνικά να κάνετε τίποτα στο σπίτι και όλη την υπόλοιπη μέρα σας. Οπότε θέστε μια απλή ρουτίνα όπως και αν έχουν τα πράγματα γι’ αυτές τις διαφορετικές μέρες. Η καταγραφή τους σε ένα ημερολόγιο επίσης θα βοηθήσει.

3. Μην διαταράξετε το πρόγραμμα του ύπνου σας

Το καλοκαίρι μπορούν να συμβούν πολλά διασκεδαστικά πράγματα και εσείς θα έχετε ελεύθερο χρόνο να τα απολαύσετε. Μάλιστα, συνήθως τα καλοκαιρινά βράδια έχουμε πολλούς λόγους για να κοιμηθούμε αργότερα από το συνηθισμένο. Αλλά είναι καλύτερα να κρατάτε μια ισορροπία. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε επαρκώς κάθε μέρα. Διασκεδάστε όσο θέλετε, χωρίς να τιμωρείτε το σώμα σας.

4. Μείνετε με παρέα

Αν μένετε συνεχώς μόνοι, θα επιδεινώσετε τα πράγματα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι στην κατάθλιψη και στην πολύ ζέστη, το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε μέσα και να μην κάνετε τίποτα. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που χρειάζεται να αποφύγετε. Αποσπάστε την προσοχή σας όσο περισσότερο γίνεται, κάντε σχέδια με άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάτε σε κάποιο πάρτι· απλά κάντε παρέα με τους φίλους σας.

5. Καταναλώστε πολύ νερό

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Η έλλειψη νερού στον οργανισμό σας θα επηρεάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, κάτι που σίγουρα θα χαλάσει τη διάθεσή σας. Συνεπώς, πίνετε συνεχώς νερό και μείνετε υγιείς.

6. Ασκηθείτε

Όχι για το τέλειο σώμα! Σας το προτείνουμε, για να διατηρήστε το νου και το σώμα σας υγιή. Μια καλή προπόνηση την ημέρα αποτελεί μια από γνωστότερες θεραπείες για κάθε είδος κατάθλιψης. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή για έντονη γυμναστική, πηγαίνετε για κολύμπι ή βρείτε έναν καλά κλιματιζόμενο χώρο για να ασκηθείτε.

7. Μην πιέσετε το σώμα σας πολύ

Ένα υγιές σώμα μπορεί σίγουρα να σας κάνει να νιώθετε πιο σίγουροι με τον εαυτό σας, αλλά αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να υπερβάλλετε. Τραφείτε υγιεινά, αλλά βασικά, κάντε το με μέτρο. Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να οργανώνει πάρτι, επειδή όλοι οι υπόλοιποι μπορεί να το κάνουν. Μην σκέφτεστε συνεχώς το πόσο καλά υποτίθεται ότι περνούν οι άλλοι, ενώ εσείς όχι. Βρείτε πράγματα για να κάνετε που να σας κρατούν χαρούμενους/ες και όχι ό,τι είναι στη μόδα ή ό,τι πρέπει να γίνει.

8. Ανακαλύψτε τους λόγους

Υπάρχει συνήθως κάποιος παράγοντας που πυροδοτεί αυτή σας την κατάθλιψη. Μπορεί να πανικοβάλλεστε που πρέπει να αντιμετωπίζετε όλους εκείνους τους «χαρούμενους» ανθρώπους το καλοκαίρι, να θυμάστε ένα τέλειο καλοκαίρι με μια παλιά σας σχέση ή έναν θάνατο ή και έναν επώδυνο χωρισμό. Μπορεί δηλαδή άθελά σας να συσχετίζετε το καλοκαίρι με κάποια περιστατικά. Βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει λυπημένους, τη συσχέτιση που σας επηρεάζει τόσο πολύ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση