Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400.000 είδη φυτών στον κόσμο και ευλόγως μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα θυμάστε όλα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αναγνωρίσουμε μόνο μέχρι δέκα φυτά, ακόμα κι αν θα θέλαμε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αν θέλετε να οξύνετε τις γνώσεις σας στον υπέροχο αυτό κόσμο των φυτών, σας έχουμε υπέροχα νέα. Όπως και για σχεδόν τα πάντα, υπάρχει μια εφαρμογή πλέον και γι’ αυτά!
Αν ποτέ περπατήσετε κοντά σε ένα συγκεκριμένο φυτό που θα θέλατε να αναγνωρίσετε ή διαθέτετε εκτενείς γνώσεις πάνω στα είδη των φυτών που θα θέλατε να μοιραστείτε, τότε η εφαρμογή PlantNet είναι για εσάς. Είναι διαθέσιμη τόσο για iPhone, όσο και για Android, και στην ουσία λειτουργεί σαν το shazam. Είναι εκπληκτικό αν σκεφτείτε τι μπορεί πλέον η τεχνολογία να κάνει για εμάς.
Advertisment
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή plantnet;
Η εφαρμογή λειτουργεί συλλέγοντας δεδομένα από ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο που ανεβάζει φωτογραφίες και πληροφορίες για τα φυτά. Επιστήμονες από γαλλικούς ερευνητικούς οργανισμούς όπως οι Cirad, IRA, Inria/IRD, και το Δίκτυο Tela Botanica Network δημιούργησαν την εφαρμογή αυτή. Η εφαρμογή διαθέτει λογισμικό οπτικοποίησης που αναγνωρίζει πολλά είδη φυτών, εφόσον έχουν φωτογραφηθεί και καταχωρηθεί επαρκώς στη βάση δεδομένων. Η PlantNet τώρα δουλεύει στην καταχώρηση περισσότερων των 4.100 ειδών της άγριας χλωρίδας στη Γαλλία και η λίστα των ειδών παρέχεται μέσα από την εφαρμογή. Ο αριθμός των ειδών και οι φωτογραφίες τους αυξάνονται όσο περισσότεροι χρήστες συνεισφέρουν στη βάση δεδομένων.
Αν και ένα μικρό συγκριτικά ποσοστό έχει αναγνωριστεί μέχρι τώρα, όσο περισσότεροι χρήστες συμμετέχουν και όσο περισσότεροι συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες συνεισφέρουν, τόσο πιο πλούσια θα γίνει η εφαρμογή. Επομένως, αν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, κατεβάστε την εφαρμογή και ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!
Ποια είναι η αξία της εφαρμογής;
Αν και μέχρι τώρα ακόμα δεν έχει εστιάσει σε βρώσιμα φυτά, αυτή η εφαρμογή θέτει το κατάλληλο πλαίσιο για τη συλλογή βοτάνων, όπως και για την αναγνώριση των ασφαλών προς βρώση τροφών στη φύση και βεβαίως ποια πρέπει να αποφεύγονται. Στο μέλλον, μια τέτοια πιο συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει, ώστε να αδράξουμε τα οφέλη που απλόχερα μας προσφέρει η φύση. Γιατί όχι μόνο τα ελεύθερα, άγρια φυτά και βότανα είναι καθαρότερα και δεν έχουν παρασιτοκτόνα, αλλά μπορούμε επίσης να τα γευτούμε φρεσκότερα και να απολαύσουμε τα περισσότερα θρεπτικά οφέλη τους.
Advertisment
Παράλληλα, αυτή η εφαρμογή θα κινητοποιήσει αναπόφευκτα τους ανθρώπους για να βγαίνουν περισσότερο για περπάτημα στη φύση, σε μονοπάτια και στα πάρκα, καθώς με αυτό τον οδηγό στα χέρια τους, η διαδικασία αυτή γίνεται διασκεδαστικότερη και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα.