, ,

Ο πρόεδρος της Βολιβίας διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία» από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales τόνισε την ανεξαρτησία της κυβέρνησής του από τους παγκόσμιους αυτούς οργανισμούς και από την επιζήμια επίδρασή τους στα

Ο πρόεδρος της Βολιβίας διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία» από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales τόνισε την ανεξαρτησία της κυβέρνησής του από τους παγκόσμιους αυτούς οργανισμούς και από την επιζήμια επίδρασή τους στα έθνη, ανέφερε η Telesur Tv.

«Σαν σήμερα το 1944, στο Bretton Woods των ΗΠΑ αποφασίστηκε η ίδρυση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας» έγραψε ο Morales στο twitter. «Αυτές οι οργανώσεις υπαγόρευσαν τη μοίρα της Βολιβίας και του υπόλοιπου κόσμου. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταφέρει πλήρη ανεξαρτησία από αυτές».
Ο Morales σημείωσε ότι η παρελθοντική εξάρτηση από τους οργανισμούς αυτούς ήταν τόσο μεγάλη που είχαν αντιπροσωπείες στη χώρα του και συμμετείχαν ακόμα και στις συνεδριάσεις της κυβέρνησής του.

Advertisment

Η Βολιβία τώρα έχει εκκινήσει διαδικασίες για να γίνει μέλος της κοινής αγοράς της Νότιας Αμερικής, τη Mercosur και ο Morales μάλιστα συμμετείχε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής της στην Αργεντινή. Κάποιες από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις αντίστασης τα τελευταία 60 χρόνια στόχευαν στις οικονομικές πολιτικές που επιβάλλονταν στη χώρα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι περισσότερες διαδηλώσεις είχαν στόχο να εμποδίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα λιτότητας, που περιελάμβαναν περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Από το 2006, ένα χρόνο μετά την εκλογή του Morales, ο προϋπολογισμός σε προγράμματα κατά της φτώχειας, στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας αυξήθηκε μέχρι και πάνω από 45%.

Η κυβέρνηση του Morales έκανε κάποιες μεγάλες αλλαγές στο έθνος των Άνδεων. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: μείωση της φτώχειας από το 60% σε λιγότερο από 40%, μείωση στο ποσοστό αναλφαβητισμού από το 13% στο 3%, κρατικοποίηση των υδρογονανθράκων, τετραπλασιασμό του κατώτερου βασικού μισθού, αύξηση της κάλυψης σε όλα τα σύνορα και ανάπτυξη των υποδομών στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στην ενέργεια και στη βιομηχανία. Και πάνω απ’ όλα, σταθερότητα, μια ασυνήθιστη λέξη για μια μακρά πολιτική αστάθεια στην ιστορία της Βολιβίας, και η οποία σήμερα, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες και σε εκείνη την ήπειρο, αποτελεί πραγματικό προνόμιο.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Save the Date - Save Lives! Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση