, , ,

Πώς διαβάζοντας στα παιδιά, τα βοηθάμε να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες

Οι περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους για ύπνο, λέγοντάς τους μια ιστορία ή διαβάζοντάς τους ένα παιδικό βιβλίο. Το διάβασμα στα παιδιά σας

Πώς διαβάζοντας στα παιδιά, τα βοηθάμε να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες

Οι περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους για ύπνο, λέγοντάς τους μια ιστορία ή διαβάζοντάς τους ένα παιδικό βιβλίο. Το διάβασμα στα παιδιά σας προσφέρει πραγματικά πολλά οφέλη, αφού πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει πόσο πολύ μπορεί να επιδράσει στην ανάπτυξή τους.

Όπως η νευροεπιστήμονας Erin Clabough Ph.D εξηγεί, το διάβασμα είναι «το ελάχιστο δυνατό που ένας γονιός πρέπει να κάνει, για να διασφαλίσει την επιτυχία του». Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα σε αυτό. Το θέμα είναι ότι πολλοί γονείς (αν όχι οι περισσότεροι) διαβάζουν στα παιδιά τους για να τα κάνουν να νυστάξουν ή επειδή θα τα εμπνεύσει να αποδώσουν καλύτερα στο σχολείο (για διδακτικούς λόγους δηλαδή).

Advertisment

Και υπάρχουν εκείνες οι φορές, όπως εξηγεί η Clabourg, που μπορεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και προσοχή και να είμαστε πιο δημιουργικοί. Να κάνουμε διαφορετικές φωνές, να τους εξηγούμε περισσότερα για τον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων ή να τα βοηθάμε να κατανοήσουν ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

Και αν και αυτή είναι μια καλή αρχή, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τόσα περισσότερα πράγματα που τα βιβλία μπορούν να σας προσφέρουν από αυτό. Και ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτείτε όλη τη δυναμική τους, όπως το θέτει η Clabourg, είναι «να σταματήσετε απλά να διαβάζετε στα παιδιά σας και να αρχίσετε να τα εμπλέκετε στη διαδικασία».

Έχει βρεθεί ότι οι ενήλικες που διαβάζουν λογοτεχνία και μυθοπλασία μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα την ψυχική και πνευματική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται κάποιος, τις εναλλαγές της και εμφανίζουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα μυθιστορήματα, ο αναγνώστης μπορεί να βυθιστεί στις λεπτομέρειες των συναισθημάτων ενός χαρακτήρα, στις πιο ενδόμυχες σκέψεις του και μέσω αυτής της γνώσης, μπορούν να συνδέσουν και να γεμίσουν τα κενά ανάμεσα στην προσωπικότητα ενός χαρακτήρα και στα κίνητρά και τις προοπτικές του. Αυτή η διεργασία ενδυναμώνει την έμφυτη αίσθηση ενσυναίσθησης του αναγνώστη.

Advertisment

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στην ενήλικη μυθοπλασία και στα παιδικά βιβλία είναι ότι τα δεύτερα δεν περιλαμβάνουν τόσο περίπλοκη γραφή και πλοκή.  Εντούτοις, αν προσεγγισθεί σωστά, «κάθε βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξει την ενσυναίσθηση και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Ακόμα και τα χειρότερα βιβλία», τονίζει η Clabough.

Και αυτό μπορείτε να το πετύχετε, επιτρέποντας στα παιδιά σας να συλλογιστούν πάνω στην ιστορία και να εμπλακούν σε αυτή, παίρνοντας αποφάσεις. Θέτοντάς το απλά, κάντε μια παύση στην ιστορία και ρωτήστε τα τι θα έκαναν, αν ήταν ο ήρωας/ η ηρωίδα της ιστορίας. Αυτό τους επιτρέπει να μπουν στη θέση του άλλου και να συλλογιστούν.

«Ο συλλογισμός επιτρέπει σε ένα παιδί να πάρει ενεργά μια απόφαση, παρά να ακούει παθητικά τη συνέχεια του βιβλίου. Η εξάσκηση αυτή προκαλεί αλλαγές στις συνάψεις του εγκεφάλου και ενδυναμώνει τα νευρωνικά μονοπάτια του», υποστηρίζει η Clabough. Επιπροσθέτως, επιτρέποντάς τους να φανταστούν ότι βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και ζώντας τις εμπειρίες του κύριου χαρακτήρα, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση, αφού βασικό κλειδί γι’ αυτή είναι να μπει κανείς «στα παπούτσια» του άλλου.

Και ποια είναι τα οφέλη της ανάπτυξης ενσυναίσθησης στα παιδιά σας; Η Clabough τονίζει ότι οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, έχουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, γίνονται καλύτεροι εργοδότες, συνεργάτες, διαπραγματευτές και φίλοι. Οπότε, αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τη δική τους περιπέτεια, πριν συνεχίσετε την ανάγνωση του βιβλίου ή την αφήγησή σας και δείτε πώς σκέφτονται την επίλυση του προβλήματος.

Η Clabough παρομοιάζει την στεγνή ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου χωρίς παύσεις για εμπλοκή με την απλή παρακολούθηση μιας ταινίας. «Μας ρουφά η πλοκή και πεθαίνουμε να μάθουμε τι γίνεται μετά. Αλλά είμαστε ακόμα έξω από αυτό, βλέποντας απλά κάποιον να παίρνει αποφάσεις. Η αληθινή μαγεία υπάρχει όμως μέσα στο κεφάλι μας, όταν δοκιμάζουμε τη ζωή ενός άλλου».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση