Τα φυσικά καθαρτικά μπορεί να είναι ορισμένα βότανα, τροφές, ροφήματα, μεταλλικά στοιχεία κλπ. και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα.
Τα τελευταία χρόνια αυτό το πρόβλημα φαίνεται να απασχολεί όλο και συχνότερα τον κόσμο, εξαιτίας των ανθυγιεινών διατροφικών τους προγραμμάτων, του στρες και των γρήγορων ρυθμών ζωής.
Advertisment
Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε φάρμακα, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και πολύ συχνά αυτά τα σκευάσματα επιδεινώνουν μακροπρόθεσμα την κατάσταση.
Με τον καιρό, τα φάρμακα μπορεί να αρχίσουν να αποδυναμώνουν τη φυσική ικανότητα να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα, αυξάνοντας την εξάρτηση από αυτά.
Την επόμενη φορά που θα νιώθετε έντονο φούσκωμα και εκείνη την αίσθηση της δυσκοιλιότητας, μη στραφείτε στη λύση των φαρμάκων. Δοκιμάστε κάποιο φυσικό καθαρτικό για να επιλύσετε πιο ομαλά το πρόβλημα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια από τα καλύτερα.
Advertisment
11 φυσικά καθαρτικά που ανακουφίζουν άμεσα από τη δυσκοιλιότητα
1. Πικραλίδα
Η πικραλίδα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών που ωφελούν την πεπτική υγεία.
Η κατανάλωσή της ενισχύει την υγιή κινητικότητα του εντέρου και μειώνει την πιθανότητα εξαρχής ανάπτυξης τέτοιου προβλήματος. Ρυθμίζοντας την εντερική κίνηση, η πικραλίδα προλαμβάνει ακόμα κι από σοβαρότερα γαστρεντερικά προβλήματα.
Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής της είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα πικραλίδας με ξερά φύλλα που θα μουλιάσετε για λίγο σε σχεδόν βρασμένο νερό.
2. Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος θεωρείται από τα αποτελεσματικότερα καθαρτικά που έχει να μας προσφέρει η φύση. Προσφέρει μια καλή ισορροπία τόσο αδιάλυτων, όσο και διαλυτών φυτικών ινών, που δουλεύοντας μαζί, λειτουργούν ως φυσικό αποτοξινωτικό.
Η συχνή κατανάλωσή του προλαμβάνει από δυσκοιλιότητα και άλλες πεπτικές δυσλειτουργίες. Για την ακρίβεια, ένα διατροφικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει λιναρόσπορο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει μια σειρά πεπτικών προβλημάτων, όπως κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη νόσο του Crohn.
Να θυμάστε, όμως, ότι ο λιναρόσπορος πρέπει πάντα να καταναλώνεται αλεσμένος -ο ολόκληρος δε χωνεύεται πλήρως και έτσι ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά του στοιχεία.
3. Λάπαθα
Τα λάπαθα χρησιμοποιούνται σε πολλά μέρη του κόσμου ως λαχανικά και ως βασικό συστατικό σαλάτας. Προσφέρει πολυάριθμα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C και αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται συχνά για φαρμακευτικούς σκοπούς και κυρίως για να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά, σε σάντουιτς ή ως συστατικό σε πουρέ.
4. Κόκκινο τσάι (Rooibos)
Όσοι ακολουθούν την τυπική Δυτική δίαιτα συχνά ταλαιπωρούνται από διάφορες πεπτικές παθήσεις, που δεν είναι γνωστές σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το πεπτικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε προβλήματα που επιδεινώνονται λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων, του fast food και των μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης.
Το κόκκινο τσάι μπορεί να ανακουφίσει από τέτοια προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα, καθώς είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ειδικά στην κουερσετίνη. Η κουερσετίνη βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στηρίζει το πεπτικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Είναι επίσης γνωστό ότι ανακουφίζει από κράμπες, από ναυτίες και δυσπεψίες και μειώνει τα αλλεργικά συμπτώματα.
5. Μινθέλαιο
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτό το ξεχωριστό αιθέριο έλαιο αποτελεί μια αρκετά αποτελεσματική φυσική εναλλακτική λύση στη μείωση των εντερικών σπασμών, αλλά και στην ανακούφιση από φούσκωμα και δυσπεψία, καθώς χαλαρώνει τους μύες σε εκείνο το σημείο.
Οι σπασμολυτικές ιδιότητές του βοηθούν και το στομάχι, ενισχύοντας την ομαλή πέψη των λιπαρών, κάτι που επιτρέπει και στο φαγητό να μεταφερθεί ευκολότερα από το στομάχι στο λεπτό έντερο.
Θεωρείται επίσης ότι ανακουφίζει και από τα επώδυνα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αν ήδη αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, αναμίξτε δύο σταγόνες 100% μινθέλαιου με μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας.
Κάντε απαλό μασάζ στην κοιλιά σας, ενώ εισπνεύστε παράλληλα το άρωμα. Επαναλάβετε δύο με τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να δείτε αποτελέσματα.
6. Τσάι μέντας
Παρόμοια με το μινθέλαιο, το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει στα πεπτικά προβλήματα, προσφέροντας μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Το τσάι δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας, στη δυσπεψία, στον πόνο της γαστρεντερικής οδού και στη δυσκοιλιότητα.
Η περιεκτικότητά του σε μενθόλη μπορεί να χαλαρώσει τους κοιλιακούς μύες και να βοηθήσει στην ομαλή, απαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα μειώνει και την αίσθηση του στρες.
Φυσικά, η κατανάλωσή του είναι ευχάριστη όλες τις ώρες της μέρας, αλλά προτιμήστε να το απολαμβάνετε πριν από ένα γεύμα ή πριν τον ύπνο. Μην προσθέτετε γάλα ή ζάχαρη, αφού θα εξουδετερώσετε τα καταπραϋντικά του αποτελέσματα.
7. Τζίντζερ
Το τζίντζερ αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό αποτοξίνωσης. Θεωρείται ότι βοηθά ενισχύοντας την πέψη, τον ιδρώτα, αλλά και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Η δράση του στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών που συνήθως συσσωρεύονται στο ήπαρ, στο έντερο και σε άλλα όργανα.
Οι αποτοξινωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε τζιντζερόλη και shoga, βασικά συστατικά του που προσφέρουν σπασμολυτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο γαστρεντερικό σύστημα.
Αυτοί οι φορείς φαίνεται να συντηρούν τα πεπτικά εκείνα ένζυμα που αδρανοποιούν τα οξέα, ενισχύοντας τη συνολική πεπτική διαδικασία και ανακουφίζοντας έτσι από δυσπεψίες, δυσκοιλιότητα, αέρια και φούσκωμα.
8. Μπανάνες
Υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι αθλητές επιλέγουν την μπανάνα ως ιδανικό σνακ. Τους βοηθά όχι μόνο να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά τους λόγω του καλίου, αλλά το κάλιο αυτό τους βοηθά και στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, κάτι που αντιμετωπίζει το φούσκωμα και ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν πηκτίνη, μια ουσία πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που όπως προείπαμε, ομαλοποιούν την πεπτική διαδικασία, απορροφώντας το παραπανίσιο νερό από το έντερο.
9. Καφέ ρύζι
Πιθανώς να έχετε ακούσει ότι το ρύζι ανακουφίζει από διάρροιες, αλλά αν καταναλώσετε συγκεκριμένα καφέ ρύζι, πετυχαίνετε το αντίθετο· ομαλοποιείτε δηλαδή την εντερική κίνηση.
Το άσπρο, συνηθισμένο ρύζι περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες, ενώ το καφέ ρύζι περιέχει πολλές περισσότερες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως σίδηρο και βιταμίνες Β, αλλά επίσης αποτελεί και μια πρωτεΐνη που πέπτεται εύκολα.
Λειτουργώντας όπως και οι μπανάνες, μέσω των διαλυτών του ινών, ισορροπούν το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.
10. Ζεστό νερό
Αν έχετε ανάγκη να αντιμετωπίσετε γρήγορα τη δυσκοιλιότητα, αλλά δεν διαθέτετε άμεσα καμία από τις παραπάνω τροφές, μια λύση που εύκολα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το ζεστό νερό.
Είναι αρκετά αποτελεσματικό. Βοηθά στη διάσπαση των τροφών, έτσι ώστε να μπορούν αυτές να κινηθούν ομαλά στην πεπτική οδό. Το κρύο νερό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, σκληραίνοντας τα έλαια των τροφών και αφήνοντας υπολείμματα λίπους στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου, κάτι που επιβραδύνει τη συνολική πέψη.
Γι’ αυτό προτιμήστε αρκετά ζεστό νερό, ώστε να ενισχύσετε την πεπτική διαδικασία, να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να το καταναλώνετε κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού, που ενισχύει και το μεταβολισμό.
11. Συμπληρώματα μαγνησίου
Πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ανακούφιση στα συμπληρώματα μαγνησίου, που τους βοηθούν να χαλαρώσουν το έντερό τους και παρέχουν ένα φυσικό καθαρτικό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για φυσικό ωσμωτικό τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι χαλαρώνει το έντερο, αντλώντας νερό σε εκείνα τα σημεία. Το νερό μαλακώνει την περιοχή, διευκολύνοντας την επίσκεψη στην τουαλέτα.
Είναι απαλό και δεν δημιουργεί κοιλιακό πόνο. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελεί ένα από τα σημάδια έλλειψης μαγνησίου στον οργανισμό σας, οπότε με αυτό τον τρόπο, φτάνετε στη ρίζα του προβλήματος.