,

Εγκυμοσύνη και απώλεια ελέγχου

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, είναι το στάδιο που από γυναίκα γίνεται και μητέρα. Καθώς «κάθε

Εγκυμοσύνη και απώλεια ελέγχου

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, είναι το στάδιο που από γυναίκα γίνεται και μητέρα. Καθώς «κάθε φορά που γεννιέται ένα μωρό, γεννιέται και μια νέα μητέρα».

Αυτή η περίοδος που προετοιμάζει τη μέλλουσα μητέρα να «δεχτεί» το μωρό είναι γεμάτη με ποικίλες αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Πολλές αλλαγές επιτελούνται η μια μετά την άλλη οι οποίες δε γίνεται να αφήνουν ψυχικά ανεπηρέαστη τη γυναίκα, όσο χαρούμενη και να είναι για τον ερχομό του μωρού της.

Advertisment

Ακολουθούν παραδείγματα αλλαγών και συνάμα απώλειας ελέγχου για τις νέες μητέρες καθώς και τρόποι διαχείρισης

Τι σημαίνει απώλεια ελέγχου;

Ενώ παλιά εσείς είχατε τον έλεγχο πάνω στο σώμα σας, εσείς αποφασίζατε από το τι θα φάτε, πότε θα το φάτε, πότε θα κοιμηθείτε μέχρι τον αριθμό των υπερωριών στη δουλειά, τώρα πολλές από αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει κάποιος άλλος για εσάς και αυτό ίσως είναι κάτι δύσκολο να αποδεχτείτε.

Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης στις μέρες μας δεν είναι όπως ήταν πρώτα που σήμαινε ξεκούραση και προετοιμασία για τον ερχομό του πελαργού.

Τώρα οι ρυθμοί παραμένουν γρήγοροι και οι απαιτήσεις της ζωής παραμένουν οι ίδιες όπως ήταν και πριν την εγκυμοσύνη, αν όχι και ακόμη περισσότερες ακριβώς λόγω της εγκυμοσύνης αυτής.

Advertisment

Επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό τα αποθέματα ενέργειας σας να εξαντλούνται όπως επίσης και η αίσθηση του ελέγχου.

Η απώλεια ελέγχου με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό ή ακόμα και σε υποθάλπουσα οργή προς το μωρό το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο τύψεων και θλίψης.

Ποιά είναι η λύση για να μειωθεί αυτό ακριβώς το αίσθημα αβοηθητότητας που ενδέχεται να προκαλέσει η έλλειψη ελέγχου; Αφενός με το να λάβετε δράση σε όποιους τομείς της ζωής σας μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο και αφετέρου με το να αποδεχτείτε ότι σε κάποιους τομείς δε θα μπορείτε να τον έχετε.

Πώς μπορώ να βοηθηθώ;

Αρχικά ενημερωθείτε σε σχέση με την κατάστασή σας. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσετε κάποιο βαθμό ελέγχου. Μιλήστε με τη μαία σας ή το γυναικολόγο σας, ρωτήστε γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει και βρείτε τα κατάλληλα βιβλία-εγχειρίδια ώστε να αποκτήσετε μια αίσθηση του τι να περιμένετε και ποια από αυτά μπορείτε να προλάβετε ή να διαχειριστείτε.

Προσαρμόστε το τρόπο ζωής σας στις νέες συνθήκες. Δε γίνεται να συνεχίσετε τη ζωή σας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα χωρίς να αισθάνεστε ανεπαρκής. Μάθετε να λέτε όχι και να βάζετε όρια στη δουλειά και στο σπίτι.

Όταν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο αναρωτηθείτε ” τι μπορώ να κάνω;” Νιώθετε ζαλάδα; Κάντε ένα διάλειμμα, ξαπλώστε. Ανησυχείτε για το βάρος σας; Προσέξτε τη διατροφή σας ή πηγαίνετε σε ένα διατροφολόγο. Κάντε όμως κάτι, μη μπαίνετε σε ένα κυκεώνα αρνητικών σκέψεων.

Η αναποφασιστικότητα νικιέται με ένα μόνο πράγμα, τη δράση. Αλλά ξεκινήστε με μικρά μικρά βήματα, κάθε αλλαγή προϋποθέτει χρόνο. Επίσης μη διστάσετε να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

Κάποιες φορές όμως συμβαίνει να χάσει κάποιος τον έλεγχο και όσο και να προσπαθεί να τον ανακτήσει, να μη μπορεί. Μπορούμε όμως να έχουμε πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων; αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος.

Σε αυτή την περίπτωση αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αφεθείτε. Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας και από εκεί και πέρα αποδεχτείτε την κατάσταση και τον εαυτό σας. Μη ξεχνάτε ότι εντέλει είστε άνθρωποι, όχι υπερ-άνθρωποι.

Ωστόσο μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σε περίπτωση που αισθανθείτε ότι σας δυσκολεύει συναισθηματικά η εγκυμοσύνη. Σπάστε τον κύκλο σιωπής που η εγκυμοσύνη “οφείλει” να φέρνει μόνο θετικά συναισθήματα.

Είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος της ζωής σας και είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να αισθάνεστε άγχος, θυμό ή θλίψη. Η συμβολή ενός ειδικού έστω και προληπτικά σε αυτή την περίοδο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική.

Ουρανία Ζερικιώτη, ψυχολόγος MSc, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία – Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Το Δέντρο της θεραπείας (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση