Σύνδρομο Burn Out: Το τεστ του ψυχολόγου Herbert Freundenberger

Το σύνδρομο Burn Out είναι μια σύγχρονη έννοια. Επηρεάζει όλους τους τύπους ανθρώπων, ειδικά όσοι εργάζονται υπό πίεση, έχουν συχνές συναλλαγές με άλλους ή

Σύνδρομο Burn Out: Το τεστ του ψυχολόγου Herbert Freundenberger

Το σύνδρομο Burn Out είναι μια σύγχρονη έννοια. Επηρεάζει όλους τους τύπους ανθρώπων, ειδικά όσοι εργάζονται υπό πίεση, έχουν συχνές συναλλαγές με άλλους ή έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Το σύνδρομο είναι πιο κοινό μεταξύ αυτών που θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους στον εαυτό τους, στάση η οποία συνήθως προκύπτει από την έντονη επιθυμία για επιτυχία σε συνδυασμό με άλλους εξωγενείς πιεστικούς παράγοντες.

Όταν το σύνδρομο Burn Out εμφανιστεί, τότε, συχνά παρατηρείται μια αίσθηση ανίας που κάνει τα άτομα να ανταποκρίνονται ολοένα και λιγότερο στην εργασία τους, απαιτούν μεγάλους χρόνους για να πάρουν ακόμα και την πιο απλή απόφαση και μπορεί να χρειάζονται τον διπλάσιο χρόνο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Για τα θύματα του συνδρόμου, η ζωή παύει να είναι τόσο συναρπαστική.

Advertisment

Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το σύνδρομο Burn Out δεν αποτελεί καινούργια είδηση, ότι είναι απλά κατάθλιψη με μια καινούργια ταμπέλα. Αλλά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που διαφοροποιούν το σύνδρομο burnout από την κατάθλιψη, σε τέτοιο βαθμό που τόσο οι αιτίες όσο και η αντιμετώπισή τους είναι ιδιαίτερα διακριτές.

Έχει ειπωθεί ότι μετά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι αστυνομικοί είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από στρες. Ο Δρ William Kroes, πρώην επικεφαλής της έρευνας για το στρες που διεξήγαγε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Απασχόλησης και Ασφάλειας (NIOS), συμπέρανε ότι οι αστυνομικοί υποφέρουν περισσότερο από burn out από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα.

Ωστόσο, το burnout, δεν μπορεί να συνδεθεί εύκολα με έναν επαγγελματικό κλάδο. Μπορεί να προκληθεί σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης ή δυσαρέσκειας που προκαλείται από την αφοσίωση σε έναν σκοπό, έναν τρόπο ζωής ή σε μια σχέση που δεν κατάφερε να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν στιγμές που όλοι νιώθουμε μικρά διαστήματα burnout, όταν για παράδειγμα νιώθουμε ότι δεν μας ενθουσιάζει πλέον η ιδέα των ευθυνών της εργασίας μας. Ωστόσο, συνήθως, μετά από λίγο ανακάμπτουμε και επανερχόμαστε.

Advertisment

Το θετικό είναι ότι το σύνδρομο Burn Out είναι απολύτως αναστρέψιμο, όσο σοβαρό κι αν είναι. Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε μια ανάσα από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας διακοπές, αναλαμβάνοντας ένα διαφορετικό πόστο στην εργασία μας, γνωρίζοντας καινούργιους ανθρώπους ή υιοθετώντας μια νέα οπτική απέναντι στους στόχους μας.

Ο ψυχολόγος Herbert Freundenberger αναφέρει τις μοναδικές ιδιότητες αυτού του νεοαποκτηθέντος συνδρόμου στο βιβλίο του: Burn-Out: The High Cost of High Achievement. Στο βιβλίο του περιγράφει πως το Burn Out συμβαίνει σε μαθητές, εργαζόμενους, μέλη οικογενειών και προσφέρει ενδιαφέρουσες λύσεις για την αντιμετώπισή του. Το παρακάτω τεστ βασίζεται στο βιβλίο του.

Βαθμολογήστε την κάθε ερώτηση – δήλωση από το 1 έως το 5 όπου 1 = Ισχύει ελάχιστα ή καθόλου και 5 = Ισχύει απόλυτα

[viralQuiz id=193]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση