Ο Ip Man (Ιπ Μαν) γεννήθηκε το 1893 στη Φοσάν της Κίνας. Είναι γνωστός διότι υπήρξε δάσκαλος του Bruce Lee και βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη του συστήματος Kung Fu Wing Chun (Γουίνκ Τσουν ή Γουίνκ Τσαν), αφού αυτός ήταν που το απλοποίησε και, με τη βοήθεια των μαθητών του, το εξάπλωσε στη Δύση με την πλέον σύγχρονη μορφή του.

Αποτελώντας έναν χαρακτήρα άγνωστο για τους περισσότερους, ο Ip Man έγινε κυρίως γνωστός στη Δύση, μέσω του Bruce Lee, αλλά και πιο πρόσφατα μέσω των κινηματογραφικών ταινιών, των οποίων αντικείμενο είναι να διαδωθεί η ιστορία ζωής του, αλλά και να αναγνωριστεί η πολεμική του τέχνη. Πέθανε το 1972 από καρκίνο, εφτά μήνες πριν το θάνατο του Bruce Lee. Δεν έχουν διασωθεί πολλοί από τους συλλογισμούς του, αλλά παρακάτω παρατίθενται οι πιο σημαντικοί από αυτούς.

1. “Όλοι έχουμε να πολεμήσουμε εσωτερικούς δαίμονες κι αυτούς τους λέμε φόβο, μίσος και θυμό. Αν δεν τους κατακτήσεις, τότε η ζωή εκατό χρόνων θα είναι μια τραγωδία. Αν τους κατακτήσεις, τότε η ζωή μιας μέρας μπορεί να είναι θρίαμβος”

2. “Χαλάρωσε και ηρέμησε το μυαλό σου. Ξέχνα τον εαυτό σου και ακολούθα την κίνηση του αντιπάλου”

3. “Δεν έχει σημασία ποιος ξεκίνησε να διαβάζει πρώτος. Αυτός που φτάνει στο επίτευγμα είναι πρώτος”

4. “Είναι δύσκολο για ένα μαθητή να βρει έναν καλό δάσκαλο, αλλά είναι δυσκολότερο για έναν δάσκαλο να βρει έναν καλό μαθητή”

5. “Μαθητές του ίδιου δασκάλου θα έχουν διαφορετικές δεξιότητες”

6. “Το ιδανικό στις πολεμικές τέχνες είναι ο ανθρωπισμός. Η ολοκλήρωση χρησιμοποιεί ως στόχο την επιμέλεια”

Ip Man – (1893 – 1972)

Στέφανος Καράμπαλης

Συγγραφέας Στέφανος Καράμπαλης

Πολιτικός μηχανικός ΤΕ και εκπαιδευτής στο Wing Chun Kung Fu. Η ενασχόληση μου με την αρθρογραφία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς πάντα με βασάνιζαν σκέψεις, τις οποίες έπρεπε να αποτυπώσω στο γραπτό λόγο. Έχω συμμετάσχει ως έφηβος βουλευτής στη ΙΣΤ’ Σύνοδο, έπειτα από επιλογή της έκθεσής μου. Τα άρθρα μου έχουν κυρίως περιεχόμενο φιλοσοφικό και αυτοβελτίωσης, αλλά δε περιορίζονται μόνο σε αυτά. Αγαπάω τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση και τη… τοξοβολία! Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτόν τον κόσμο θα ήταν να υπάρχει περισσότερη αγάπη, σκέψη και ευαισθητοποίηση. Μα, μήπως να ξεκινήσω πρώτα από τον εαυτό μου;

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε