Οι φανατικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων αποκτούν τη δική τους ειδική λωρίδα στα πεζοδρόμια των πόλεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το προσδιορίζει ως «αφηρημένο βάδισμα», αλλά δεν χρειαζόμαστε έναν επιστημονικό όρο για να αντιληφθούμε πόσο αφηρημένο είναι πραγματικά. Το βλέπουμε

Οι φανατικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων αποκτούν τη δική τους ειδική λωρίδα στα πεζοδρόμια των πόλεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το προσδιορίζει ως «αφηρημένο βάδισμα», αλλά δεν χρειαζόμαστε έναν επιστημονικό όρο για να αντιληφθούμε πόσο αφηρημένο είναι πραγματικά. Το βλέπουμε στην καθημερινότητα, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους της πόλης. Οι φανατικοί χρήστες κινητών εκμεταλλεύονται τον χρόνο βαδίσματος ή ακόμα χειρότερα οδήγησης, για να στείλουν μηνύματα, να παρακολουθήσουν βίντεο, να διαβάσουν ειδήσεις ή να εκτελέσουν οικονομικές συναλλαγές.

Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο καθυστερούν όλους τους υπόλοιπους πολίτες που προσπαθούν να φτάσουν στις δουλειές τους, αλλά προκαλούν και ατυχήματα, είτε σκοντάφτοντας και πέφτοντας οι ίδιοι, είτε τραυματίζοντας και άλλους ανθρώπους. Δεν είναι λίγα τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν χρήστες κινητών να πέφτουν στο δρόμο, σε σιντριβάνια σε πινακίδες και φανάρια, ακόμα και σε αυτοκίνητα.

Advertisment

Αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους αυτής της νέας συνήθειας, οι managers ενός πολύ μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πόλη Shaanxi της Κίνας εφάρμοσαν μια καινοτόμα στρατηγική για να προστατεύσουν τους πελάτες και τους περαστικούς• λωρίδες πεζοδρομίου ειδικά για χρήστες κινητών. Η συγκεκριμένη λωρίδα είναι βαμμένη σε έντονα χρώματα, σε κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα, έχουν πλάτος 80 εκατοστών και μήκος 100 μέτρων.

Είναι ειδικά σχεδιασμένη για όλους εκείνους που δεν θέλουν να κοιτάξουν κάπου αλλού εκτός από τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. «Δεν προτρέπουμε τους πεζούς να κοιτούν τα κινητά τους» αναφέρει ο Cao Hanjia, ο εκπρόσωπος του εμπορικού κέντρου. «Αλλά δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τις δραστηριότητες των ανθρώπων και να τους πούμε ότι δεν επιτρέπεται να κοιτάτε το κινητό σας ενώ περπατάτε».

Ωστόσο, οι λωρίδες περιέχουν μηνύματα που προτρέπουν τους πεζούς να κοιτάξουν μπροστά τους και να προσέχουν. Ένα μήνυμα γράφει: «Παρακαλούμε μην κοιτάτε κάτω για το υπόλοιπο της ζωής σας».

Advertisment

Το πρόβλημα στην Κίνα είναι πολύ χειρότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες• ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου 68.000 πεζοί σκοτώνονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι πάνω από το ένα τέταρτο από τους 260.000 ανθρώπους που σκοτώνονται ετησίως σε τροχαία δυστυχήματα.

Γι’ αυτό και η Shaanxi δεν είναι η μόνη πόλη που αποφάσισε να πειραματιστεί με τις ειδικές λωρίδες για χρήστες κινητών τηλεφώνων. Το 2014, ένας δρόμος της πόλης Chongqing χωρίστηκε σε δύο τομείς. Στη μία πλευρά, η χρήση κινητού απαγορεύεται και στην άλλη οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους, αλλά με δική τους ευθύνη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες
«Βοήθεια Στο Σπίτι» | Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για ευάλωτους δημότες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση