,

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 8 φυσικές θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων

Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μήπως αντιμετωπίζετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα; Τα συμπτώματα αποτελούνται από άβολη και επώδυνη αίσθηση

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 8 σπιτικές θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων

Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μήπως αντιμετωπίζετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα; Τα συμπτώματα αποτελούνται από άβολη και επώδυνη αίσθηση φουσκώματος, κράμπες, δυσκοιλιότητα, διάρροια και πόνο.

Πολλές από τις συμβατικές θεραπείες γι’ αυτή τη νόσο κρύβουν απλά τα συμπτώματα και δεν αντιμετωπίζουν την πραγματική αιτία του ευερέθιστου εντέρου. Για την ακρίβεια, πολλοί γιατροί απλά λένε στους ασθενείς ότι το σύνδρομο είναι ένα συναισθηματικό ή ένα ψυχολογικό ζήτημα και χρειάζεται να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, συνταγογραφούν καταπραϋντική και σπασμολυτική φαρμακευτική αγωγή, που δεν φτάνουν στη ρίζα του προβλήματος.

Advertisment

Η σημασία της εντερικής υγείας και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το λεπτό έντερο έχει ένα προστατευτικό τοίχωμα που απομακρύνει τοξικές ουσίες, όπως βακτήρια και τροφές που δεν έχουν χωνευτεί. Επίσης αποτελεί το 60% του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν αυτό το εσωτερικό προστατευτικό τοίχωμα διαταραχθεί και αρχίσει να διασπάται, θα ενεργοποιήσει μια ανοσοποιητική απόκριση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό προστατευτικό στρώμα μπορεί να διασπαστεί:

–  Στρες

– Χρήση αντιβιοτικών

Advertisment

– Κατανάλωση τροφών γεμάτων ζάχαρη

– Υπερκατανάλωση αλκοόλ

– Μόλυνση του εντέρου

– Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Η απόκριση του ανοσοποιητικού, που πυροδοτείται από τη διάσπαση του εσωτερικού τοιχώματος επηρεάζει το νευρικό σύστημα και ερεθίζει όλο το έντερο, προκαλώντας και άλλα συμπτώματα όπως αλλεργίες, αρθρίτιδα, προβλήματα διάθεσης και αυτοάνοσα προβλήματα. Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί, ώστε να πάρουμε την υγεία του εντέρου μας στο σοβαρά.

Αν το μικροβιακό σύστημα στο έντερό σας βρίσκεται σε ανισορροπία, δεν είστε, ούτε θα νιώθετε υγιείς. Ο σκοπός είναι να διατηρήσετε τον πληθυσμό και τα επίπεδα των υγιών βακτηριών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Άλλοι λόγοι ανάπτυξης του Συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Αν και υπάρχουν δύο κύριοι, αναγνωρίσιμοι λόγοι για την εμφάνιση του συνδρόμου, η υπερβολική ανάπτυξη κακών βακτηρίων και οι διατροφικές ευαισθησίες, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι που μπορούν να εμφανίζουν συμπτώματα, όπως:

– Ελάχιστα πεπτικά ένζυμα

– Παράσιτα στο έντερο

– Έλλειψη μαγνησίου και ψευδαργύρου

– Τοξικότητα λόγων των βαρέων μετάλλων

8 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

1. Αποφύγετε τις τροφές που ενεργοποιούν τα συμπτώματα

– Γαλακτοκομικά προϊόντα: Χωνεύονται δύσκολα

– Ζάχαρη: Τα κακά για εμάς βακτήρια τρέφονται από τη ζάχαρη

– Επεξεργασμένο αλεύρι: Τα κακά βακτήρια τρέφονται επίσης από το αλεύρι

– Καφεΐνη: Ερεθίζει την πεπτική οδό και οδηγεί σε φλεγμονές

– Πικάντικες τροφές: Επιδεινώνουν τα συμπτώματα

– Δημητριακά: Περιέχουν φυτικό οξύ και άμυλο που ερεθίζει το εντερικό τοίχωμα.

– Γλουτένη: Η αφαίρεσή της μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα

– Αλλεργιογόνα: Οστρακοειδή, γλουτένη, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά.

2. Προτιμήστε τις παρακάτω τροφές

– Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση θα κρατήσει το πεπτικό σας σύστημα υγιές.

– Γαλακτοκομικά προϊόντα: Όπως κεφίρ, βιολογικό κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά

– Ζωμό κρέατος: Ο σπιτικός ζωμός περιέχει προλίνη και γλυκίνη, που φτιάχνει κολλαγόνο και αποκαθιστά τα προβλήματα στο εντερικό τοίχωμα

– Υγιεινά λιπαρά: λάδι καρύδας, αβοκάντο, αυγά, σολομό

– Φρούτα στον ατμό: Το στομάχι μπορεί να χωνέψει ευκολότερα τα αχλάδια και μήλα στον ατμό και αυτά θα σας παρέχουν τα απαραίτητα μέταλλα και τις βιταμίνες.

– Φρέσκος χυμός λαχανικών: Θα σας παρέχει τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και θα ενισχύσει την επούλωση των τοιχωμάτων του εντέρου.

– Άπαχη και καθαρή πρωτεΐνη

– Λαχανικά στον ατμό: Λαχανικά χωρίς άμυλο, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, κάλε και λαχανάκια Βρυξελλών

3. Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά

Τα προβιοτικά υψηλής ποιότητας θα βοηθήσουν την αποκατάσταση των φιλικών εντερικών βακτηρίων και την απομάκρυνση των βλαβερών. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το μη παστεριωμένο τυρί, το κεφίρ, το λάχανο τουρσί, το μηλόξιδο και το γιαούρτι. Μπορείτε βέβαια να προτιμήσετε και τα συμπληρώματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα συμπτώματα του συνδρόμου.

4. Καταναλώστε περισσότερα πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι υδατάνθρακες που δεν πέπτονται και θρέφουν τα υγιεινά βακτήρια. Μπορούμε να τα βρούμε στο πράσο, στα φασόλια, στο σκόρδο, στα κρεμμύδια και στα φύλλα της πικραλίδας. Άλλες φυσικές πηγές της περιλαμβάνουν φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά. Οι περισσότερες φυτικές ίνες περιέχονται στη φλούδα.

5. Συμπλήρωμα πεπτικού ενζύμου

Τα πεπτικά ένζυμα θα βελτιώσουν την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά θρεπτικά στοιχεία από την τροφή που καταναλώνετε. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει στην επούλωση του εντέρου. Για καλύτερα αποτελέσματα, πάρτε δύο πεπτικά ένζυμα πριν από κάθε γεύμα.

6. Χυμό αλόη βέρα

Ο φρέσκος χυμός αλόης βέρα χωρίς συντηρητικά και άλλα συστατικά καταπραΰνει τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου. Πιείτε ένα ποτήρι την ημέρα για να μειώσετε τα συμπτώματα.

7. Κουρκουμάς

Γνωστός για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Μια πιλοτική έρευνα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν δύο ταμπλέτες κουρκουμά για οκτώ εβδομάδες μείωσε τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Όχι μόνο μείωσε τις φλεγμονές, αλλά και τους κοιλιακούς μυϊκούς σπασμούς.

8. Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας μπορεί να μειώσει τους κοιλιακούς σπασμούς και τον πόνο που σχετίζεται με το ΣΕΕ. Σε μια αναθεώρηση τεσσάρων ερευνών που περιελάμβαναν τη χρήση κάψουλες με έλαιο μέντας για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ, παρατηρήθηκε μια μείωση 57% στους συμμετέχοντες που εμφάνιζαν επίμονα συμπτώματα. Μία με δύο κάψουλες 20 λεπτά πριν από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα άβολα συμπτώματα.

Διαβάστε: Διαβήτης: Τι είναι ο τύπος 1 και 2 και αντιμετώπιση με διατροφή, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/ajg2005275

https://www.nhs.uk/news/medication/peppermint-does-soothe-ibs/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση