, ,

Έλληνας ερευνητής κερδίζει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας με μια ελληνικής έμπνευσης εφαρμογή

Με μία ελληνικής έμπνευσης και κατασκευής εφαρμογή, ο Έλληνας ερευνητής Ιωάννης Ταρνανάς έκανε περήφανη τη χώρα μας αποσπώντας την πρωτιά στα βραβεία που απονεμήθηκαν

Έλληνας ερευνητής κερδίζει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας με μια ελληνικής έμπνευσης εφαρμογή

Με μία ελληνικής έμπνευσης και κατασκευής εφαρμογή, ο Έλληνας ερευνητής Ιωάννης Ταρνανάς έκανε περήφανη τη χώρα μας αποσπώντας την πρωτιά στα βραβεία που απονεμήθηκαν στη Βουδαπέστη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Altoida: Είναι ο συνδυασμός του γερμανικού alter που σημαίνει ηλικία και του αρχαίου οίδα που σημαίνει «γνωρίζω». Η επονομαζόμενη εφαρμογή Altoida υπόσχεται πως θα προβλέπει την ενδεχόμενη εμφάνιση Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια στους χρήστες που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Θα μπορεί να πετύχει την συγκεκριμένη διάγνωση μέσα από τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των προαναφερθέντων χρηστών.

Advertisment

Η επιτυχία όμως δεν σταματά εκεί, καθώς η συγκεκριμένη εφεύρεση θεωρείται η πρώτη επικυρωμένη λύση που μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της ίδιας πάθησης και σε ανθρώπους που είναι άνω των 50 ετών. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά ελπιδοφόρο να είναι για το μέλλον της χώρας μας στον τομέα της υγείας.

Εν συνεχεία της επιτυχίας αυτής, ο κύριος Ταρνανάς δεν είναι ο μόνος που κατάφερε να πάρει μια παγκόσμια αναγνωσιμότητα καθώς και ο Έλληνας καθηγητής Γιάννης Ποντίκης, ο οποίος με το project του “recover” κατόρθωσε να εξασφαλίσει μία θέση στον τελικό της διοργάνωσης μεταξύ άλλων 38 υποψηφίων, διεκδικώντας το ίδιο έπαθλο (ΕΙΤ Ιnnovators Awards).

Το λυπηρό της υπόθεσης όμως είναι πως και οι δύο προτιμούν να καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους σε χώρες του εξωτερικού (σε Ελβετία και Βέλγιο αντίστοιχα) καθώς το επιστημονικό υπόβαθρο της Ελλάδας δεν τους επιτρέπει να αναδιπλώσουν την τεχνογνωσία τους όπως επιθυμούν.

Advertisment

Την επιβεβαίωση της ορθής απόφασης των δύο επιστημόνων έρχεται να δώσει και η κυρία Σερέτη, η οποίο είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Head of stakeholder relations section. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά της η Ελλάδα καθιστά πολύ δύσκολη την παραμονή νέων επιχειρηματιών στη χώρα καθότι το επίπεδο ευκαιριών, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και φορολογίας είναι πολύ χαμηλό, εφιστώντας έτσι την προσοχή στην ανάγκη δημιουργίας κινήτρων προς τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παραπληγικός άνδρας με εμφύτευμα εγκεφάλου παίζει σκάκι σε H/Y μόνο με τη σκέψη!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση