,

Επηρεάζει το περιβάλλον τη γεύση μας; Η επιστήμη απαντά

Η αίσθηση της γεύσης μας ρυθμίζει πολλές από τις διατροφικές μας επιλογές, καθώς τείνουμε να επιλέγουμε τροφές που έχουν πιο ευχάριστη γεύση σε σύγκριση

Επηρεάζει το περιβάλλον τη γεύση μας; Η επιστήμη απαντά

Η αίσθηση της γεύσης μας ρυθμίζει πολλές από τις διατροφικές μας επιλογές, καθώς τείνουμε να επιλέγουμε τροφές που έχουν πιο ευχάριστη γεύση σε σύγκριση με τις άλλες. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυτό που γευόμαστε στέλνει βασικά σήματα στον εγκέφαλό μας, ειδοποιώντας μας αν η τροφή έχει χαλάσει.

Η γεύση ήταν κρίσιμη σε όλη την πορεία μας πάνω στον πλανήτη και κράτησε το είδος μας ζωντανό. Εντούτοις, πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη των ίδιων γεύσεων. Σύμφωνα με ένα νέο πείραμα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell, αυτό που γευόμαστε όταν τρώμε επηρεάζεται σημαντικά από το πού βρισκόμαστε όταν παίρνουμε το γεύμα μας.

Advertisment

Όταν τρώμε, δεν αντιλαμβανόμαστε μόνο τη γεύση και το άρωμα των τροφών• λαμβάνουμε επίσης αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον μας – τα μάτια, τα αυτιά, ακόμα και τις αναμνήσεις από το περιβάλλον μας. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στη Journal of Food Science.

Η γευστική αντίληψη αλλάζει

Για να ελέγξουν πώς το περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί να μεταβάλει την γευστική του αντίληψη, οι ερευνητές ζήτησαν από 50 άτομα να συμμετέχουν σε ένα πείραμα εικονικής πραγματικότητας. Μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας ο κάθε συμμετέχων βίωνε εικονικά τρία διαφορετικά περιβάλλοντα: ένα θάλαμο δοκιμών, ένα παγκάκι σε πάρκο και μία φάρμα με αγελάδες.

Διαβάστε επίσης – Δυσάρεστη γεύση στο στόμα: Πιθανές αιτίες και τρόποι πρόληψης

Advertisment

Σε κάθε ένα από αυτά τα οπτικά πλαίσια, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα δείγμα μπλε τυριού – όλα ίδια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους ζήτησαν να αξιολογήσουν πόσο πολύ απολάμβαναν το τυρί τους σε κάθε συνθήκη και να αξιολογήσουν το πόσο αλμυρό και πικάντικο ήταν.

Αποδείχτηκε πως το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητα επηρέαζε τις γευστικές αντιλήψεις των συμμετεχόντων. Όταν κατανάλωναν δείγμα τυριού στη φάρμα, το αξιολογούσαν ως πιο πικάντικο.

Η μελέτη αυτή παρέχει επίσης κι άλλα χρήσιμα ευρήματα, όπως το ότι οι επιστήμονες μπορούν εύκολα και ανέξοδα να προσαρμόσουν την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητα ώστε να χρησιμεύσει στην αξιολόγηση φαγητού, κύρια μέθοδο ανάλυσης στον τομέα της επιστήμης τροφίμων. Αυτός ο επιστημονικός τομέας εστιάζει στο πώς τα άτομα αντιλαμβάνονται και αποκρίνονται σε διαφορετικά είδη τροφών και ποτών και αυτό το είδος ερευνών έχει πολυάριθμες εφαρμογές.

Μία σημαντική εφαρμογή, για παράδειγμα, είναι η βελτίωση της εμπειρίας του φαγητού για τους ηλικιωμένους. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, μπορεί να χάσουμε κάποιο μέρος της γεύσης μας και έτσι να μη θεωρούμε ιδιαίτερα ευχάριστο το φαγητό. Η εικονική πραγματικότητα και τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνας επιτρέπει στους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν μία σειρά συνθηκών με ευκολία, ώστε να βελτιώσουν την εμπειρία του φαγητού.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081017432000145

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1750-3841.14275?referrer_access_token=ueox9HQNkg_V4LfgHMWPZ4ta6bR2k8jH0KrdpFOxC67kzGCg9Lq_APFcVt3nn1gMZySCfUNYvvjaaNnOBt9oC3l0d7frAJaq5JQKG_cRRlM0EdwLmzdQAjU1SrHpnHs0uYlLzpyT3-xK_7–sEcAwg%3D%3D

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση