Δεν υπάρχει ισχυρή και ασθενής μνήμη. Αυτό που υπάρχει είναι εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη μνήμη

Σου συμβαίνει να ξεχνάς κάποια πράγματα (κωδικούς, τηλέφωνα, ονόματα, ψώνια, μαθήματα, τεχνικές, διευθύνσεις, ραντεβού κ.λ.π.); Μερικά από αυτά είναι σημαντικά και μπορεί να σου

Δεν υπάρχει ισχυρή και ασθενής μνήμη. Αυτό που υπάρχει είναι εκπαιδευμένη και ανεκπαίδευτη μνήμη

Σου συμβαίνει να ξεχνάς κάποια πράγματα (κωδικούς, τηλέφωνα, ονόματα, ψώνια, μαθήματα, τεχνικές, διευθύνσεις, ραντεβού κ.λ.π.); Μερικά από αυτά είναι σημαντικά και μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα μια μηχανή καταγραφής αυτών που μαθαίνουμε (αισθανόμαστε) με απεριόριστη χωρητικότητα. Τα πάντα αποθηκεύονται μέσα του. Απλώς άλλα τα θυμόμαστε εύκολα, άλλα δύσκολα και άλλα μας διαφεύγουν για πάντα.

Οι άνθρωποι από τα πανάρχαια χρόνια έπρεπε να μαθαίνουν να θυμούνται πρόσωπα (φίλους, εχθρούς), πράγματα (χρήσιμα, άχρηστα), τοποθεσίες, είδη φαγητού (βρώσιμα ή μη), ζώα (φιλικά, επικίνδυνα) κ.λ.π. Τα πάντα είχαν να κάνουν με την επιβίωσή τους και εν συνεχεία με την πρόοδό τους. Υπάρχουν διάφορες μορφές μνήμης και διάφορα μέρη του εγκεφάλου θα πρέπει να συνεργαστούν για να ανακαλέσουμε κάτι.

Advertisment

Το πόσο έντονα καταγράφουμε κάτι, το πόσο προσεκτικά το αρχειοθετούμε και οι διάφορες τεχνικές απομνημόνευσης (συνειδητές, ασυνείδητες) παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούμε να θυμηθούμε κάτι. Επίσης, το πόσες φορές το μαθαίνουμε (επανάληψη, πρακτική) και πόσες φορές το ανακαλούμε συνεισφέρουν σημαντικά στην «παγίωση» της μνήμης.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Όλοι έχουμε μνήμη. Δεν υπάρχει ισχυρή ή ασθενής μνήμη. Αυτό που υπάρχει είναι εκπαιδευμένη ή ανεκπαίδευτη μνήμη. Υπάρχουν βεβαίως περιπτώσεις, σπάνιες εξαιρέσεις, που κάποιοι μας θαμπώνουν με τα κατορθώματά τους. Αλλά γενικώς υπάρχουν εξηγήσεις σε όλα. Η πλειοψηφία των επιστημόνων απορρίπτουν αυτό που οι «χολιγουντιανοί» αποκαλούν φωτογραφική μνήμη.

Κάποια πράγματα βοηθούν και ενδυναμώνουν τη μνήμη και κάποια την εξασθενίζουν. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε πράγματα όπως η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, η συστηματική εξάσκηση του μυαλού. Στη δεύτερη κατηγορία συναντάμε προβλήματα υγείας, προχωρημένη ηλικία, έλλειψη άσκησης και εξάσκησης, τοξίνες, φάρμακα κ.λ.π.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Ακόμα και 10 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης ενισχύουν τη μνήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα και Πώς να διαχειριστείτε τη μνήμη σας ώστε να τα θυμάστε όλα χωρίς σκληρή προσπάθεια

Η ιστορία του ανθρώπου χρωματίζεται κατά περιόδους από διάφορες τάσεις. Η περίοδος του ’60 χαρακτηρίζεται από το κίνημα των χίπις, του ’70 από το φεμινισμό, το ’80 από το Fitness, το ’90 από την υγιεινή διατροφή. Τώρα είμαστε στην εποχή των νευροεπιστημών και ανακαλύπτουμε τα μυστικά και τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού. Σίγουρα είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο εργαλείο και συνεχώς έρχονται στο φως νέες και εκπληκτικές ιδιότητες που διαθέτει. Το θέμα είναι να μάθουμε να τις καλλιεργούμε και να τις χρησιμοποιούμε. Κάθε ικανότητα χρειάζεται εξάσκηση, εφαρμογή. Μόνο έτσι δυναμώνει και αναβαθμίζεται, αποκαλύπτοντας όλο το βεληνεκές της και το φάσμα της.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν προχωρημένοι στην εφαρμογή των τεχνικών της μνημονικής. Μάθαιναν από μικροί να επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και να ανακαλούν τεράστιους όγκους πληροφοριών με ταχύτητα και ακρίβεια. Και όλα αυτά με τη σωστή εξάσκηση του μυαλού τους. Ήταν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, που τους βοήθησαν να πρωτοπορήσουν και να διαπρέψουν σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς στις μέρες μας, η μνήμη μας υφίσταται συνεχόμενες και πολύπλευρες επιθέσεις. Η τεχνολογία και η εύκολη γραφή έχει υποβαθμίσει και υποκαταστήσει την αναγκαιότητα της χρήσης της. Πιο ο λόγος να μάθουμε και να εξασκούμαστε σε κάτι που δεν μας είναι απαραίτητο και υπάρχει εύκολη εναλλακτική (βιβλία, ατζέντες, βίντεο, φωτογραφικές, σημειωματάρια ηλεκτρονικά και μη);

Αυτός είναι ένα εύκολος αλλά επιπόλαιος συλλογισμός. Η ενδυνάμωση του μυαλού είναι προτεραιότητα. Τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν εκεί. Η κάθε λογής εκπαίδευση του μυαλού επιδρά συνολικά και πολύπλευρα πάνω του και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Ό,τι είναι καλό για το μυαλό μας, είναι καλό και για το σώμα μας και αντιστρόφως. Η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται εν πολλοίς από τη σωματική και τη διανοητική μας υγεία. Αν τα παραβλέψουμε ή τα εγκαταλείψουμε, μας εγκαταλείπουν και αυτά.

Σήμερα πολύς κόσμος πάει στα γυμναστήρια, στα γήπεδα και γυμνάζεται συστηματικά και στοχευμένα. Είναι καιρός να ασχοληθούμε συνειδητά και με την εκπαίδευση του μυαλού μας. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την ισορροπία του «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ξεκίνα σήμερα να δουλεύεις το μυαλό σου. Είναι ένας μυς που συνεχώς μεταβάλλεται και χρειάζεται δουλειά για να «ανθίσει» και να αναπτυχθεί. Θέλει δουλειά, προσπάθεια και πειθαρχεία. Τα οφέλη όμως πολλά και σημαντικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

WISDOM OF HAPPINESS fb cover 851x360 px2 (1)
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση