,

Πώς να διαχειριστείτε τη μνήμη σας ώστε να τα θυμάστε όλα χωρίς σκληρή προσπάθεια

Νιώθετε πνιγμένοι από τη μεγάλη ποσότητα γνώσεων που απαιτείται να θυμάστε κάθε μέρα; Η Ψηφιακή Εποχή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν να

Πώς να διαχειριστείτε τη μνήμη σας ώστε να τα θυμάστε όλα χωρίς σκληρή προσπάθεια

Νιώθετε πνιγμένοι από τη μεγάλη ποσότητα γνώσεων που απαιτείται να θυμάστε κάθε μέρα; Η Ψηφιακή Εποχή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν να είμαστε σε μια συνεχή κατάσταση υπερφόρτωσης. Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες που αγωνίζονται για να λάβουν την προσοχή μας, που δυσκολευόμαστε να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Η μνήμη μας προσβάλλεται άμεσα από αυτό τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, χωρίς να χρειάζεται να μεταμορφωθείτε σε έναν σούπερ υπολογιστή.

Διεισδύστε στο αποθηκευτικό σύστημα του εγκεφάλου σας, κατανοώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της μνήμης

Ο εγκέφαλός μας διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα αποθήκευσης δεδομένων. Αν ορίσουμε τα όρια του νου μας με τεχνολογικούς όρους, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε περίπου 2.5 εκατομμύρια gigabytes πληροφοριών. Αν αυτό λοιπόν αληθεύει, τότε γιατί πολλοί από εμάς ξεχνάμε συχνά το λόγο που μπήκαμε στο δωμάτιο ή τι φάγαμε για πρωινό; Μπορούμε να αποθηκεύσουμε πάρα πολλές πληροφορίες, αλλά αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας, χρειάζεται να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες του εγκεφάλου μας.

Advertisment

Βραχύχρονη μνήμη

Αν χρειαστήκατε ποτέ να ανακαλέσετε πράγματα που έπρεπε να ψωνίσετε από το σούπερ μάρκετ χωρίς να τα καταγράψετε σε μια λίστα, τότε μάλλον θα έχετε σίγουρα ξεχάσει κάποια από αυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας έστειλε τη λίστα των ψώνιων σας στη βραχύχρονη μνήμη. Και αυτή μπορεί να συγκρατήσει μόνο επτά με εννιά στοιχεία για μια περίοδο περίπου 30 δευτερολέπτων.

Μακρόχρονη μνήμη

Ο εγκέφαλός σας, όμως, μπορεί επίσης να συγκρατήσει κάποιες αναμνήσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δε δημιουργούνται όλες αυτές βέβαια με ισότιμο τρόπο- κάποιες διαρκούν για μερικές ώρες, μέρες και άλλες για μια ζωή. Η καθαρότητα των αναμνήσεων αυτών βασίζεται στο επίπεδο εγρήγορσης της αντίληψής σας εκείνη τη στιγμή που κωδικοποιούνταν.

Λειτουργική μνήμη

Αν ο εγκέφαλός σας αποθήκευε τα πάντα με ισότιμο τρόπο, δίνοντάς τους την ίδια σημασία, εκείνες οι πληροφορίες θα έφραζαν το σύστημα αρχειοθέτησής σας. Η μνήμη που χρησιμοποιείτε για να επεξεργαστείτε και να συλλογιστείτε τον κόσμο αποτελεί τη λειτουργική σας μνήμη. Ο εγκέφαλός σας είναι σαν ένας τεράστιος σκληρός δίσκος και η λειτουργική σας μνήμη αποτελείται από τα ανοικτά αρχεία στην επιφάνεια εργασίας σας. Όπως και τα αρχεία στον υπολογιστή σας, τα στοιχεία της μακρόχρονης μνήμης μπορεί να αλλάξουν, όταν αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά μέσω της λειτουργικής μνήμης.

Advertisment

4 χρήσιμες τεχνικές ενίσχυσης της μνήμης

Εγκαταλείψτε τις ολονύκτιες επαναλήψεις

Όταν χρειαζόμαστε να μάθουμε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών πριν από μια εξεταστική ή μια παρουσίαση, συνηθίζουμε να κάνουμε μια σύντομη, γρήγορη επανάληψη πριν τον ύπνο. Αυτή η τεχνική όμως είναι αναποτελεσματική για δύο λόγους. Αν θέλετε να θυμάστε περισσότερα, χρειάζεται να δώσετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί και αφού εκείνος δεν αποθηκεύει όλα τα δεδομένα με ισότιμο τρόπο, δεν θα πετύχετε τίποτα αν αντιμετωπίζετε όλες τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο.

Όταν κατανέμετε σωστά τον χρόνο μελέτης σας σε ένα διάστημα κάποιων ημερών ή εβδομάδων, τότε μπορείτε να θυμάστε περισσότερα πράγματα με πολύ λιγότερες επαναλήψεις. Μπορείτε να ερευνήσετε ποια κομμάτια δεν έχετε μάθει καλά και να δώσετε μια παραπάνω βαρύτητα, χωρίς να χάσετε χρόνο άσκοπα. Ή να δώσετε περισσότερη έμφαση στα πιο σημαντικά για εσάς, αφήνοντας τις λεπτομέρειες εκτός της επανάληψης.

Κατανοήστε ότι μπορείτε να θυμάστε άλλες πληροφορίες σε κατάσταση συγκέντρωσης και άλλες σε χαλαρή κατάσταση

Όταν αποθηκεύουμε πληροφορίες σε κατάσταση συγκέντρωσης, θέτουμε τις βάσεις για την επέκταση της γνώσης μας. Σε αυτή τη φάση, οικοδομείτε ένα πλαίσιο μνήμης, εργαζόμενοι ενεργά ώστε να κατανοήσετε έννοιες. Όμως, δεν μπορείτε να μείνετε σε αυτή την έντονη κατάσταση για πάντα· όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσετε να μαθαίνετε. Στη χαλαρή κατάσταση, ο εγκέφαλός σας συνεχίζει να δέχεται πληροφορίες, απλά με έναν πιο απλό τρόπο. Η λύση σε ένα πρόβλημά σας μπορεί να έρθει ακόμα και σε αυτή την χαλαρή κατάσταση.

Μεταχειριστείτε την τεχνική του διαχωρισμού για να δώσετε νόημα στις έννοιες

Η χρήσης αυτής της τεχνικής σας επιτρέπει να απομνημονεύσετε διάφορα στοιχεία, καταχωρώντας τα σε συγκεκριμένες ομάδες νοημάτων. Αυτό γίνεται αν διαχωρίσετε τις πληροφορίες σας, χρησιμοποιώντας διάφορα έξυπνα εργαλεία όπως ακρωνύμια ή φράσεις. Αυτά τα κόλπα λειτουργούν, επειδή μπορείτε να προσδώσετε νόημα σε πράγματα για τα οποία δεν έχετε έντονη αισθητηριακή μνήμη ή συναισθηματική σύνδεση. Συσχετίζοντας στοιχεία μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενοι και την ιδιαιτερότητα της γλώσσας σας, μπορείτε να διευκολύνετε τη μετέπειτα ανάκληση.

Χρησιμοποιήστε τη ψηφιακή τεχνολογία για την ενίσχυση της μνήμης σας

Η Ψηφιακή Εποχή μπορεί να έχει αποδειχτεί μπελάς με τον καταιγισμό των πληροφοριών, αλλά μας έχει επίσης προσφέρει εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την εισροή των δεδομένων. Υπάρχουν εφαρμογές που σας επιτρέπουν να κρατάτε σημειώσεις, και να τις συνδέετε με άλλες ιδέες σας, βελτιώνοντας τη διαδικασία ανάκλησης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση