8 λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων και πώς να τα αποφύγουμε

Ακόμα κι αν πλένουμε τα ρούχα μας για χρόνια και πιστεύουμε ότι ξέρουμε πώς να βάζουμε πλυντήριο, τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη μπορούν να καταστρέψουν

8 λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων και πώς να τα αποφύγουμε

Ακόμα κι αν πλένουμε τα ρούχα μας για χρόνια και πιστεύουμε ότι ξέρουμε πώς να βάζουμε πλυντήριο, τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη μπορούν να καταστρέψουν τα υφάσματα, την εφαρμογή τους και φυσικά το χρώμα τους.

8 λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων και πώς να τα αποφύγουμε

Ξεχωρίζουμε μόνο τα λευκά από τα σκούρα ρούχα

Όσο πιο αποτελεσματικά ξεχωρίζουμε τα ρούχα μας πριν τα πλύνουμε στο πλυντήριο, τόσο πιο φρέσκα και καινούρια μένουν. Ξεχωρίστε τα πολύ βρώμικα ρούχα από τα ελαφρώς βρώμικα, αλλά και τα βαριά ή σκληρά υφάσματα, όπως τα τζιν από τα ευαίσθητα (γυρίστε τα τζιν ανάποδα, πλύνετέ τα σε κρύο νερό και με λίγες στροφές και αν έχετε στεγνωτήριο, βάλτε το σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να αποφύγετε το ξεθώριασμα). Για να αποφύγετε τα σεντόνια σας από το να μπερδευτούν, πλύνετε κάθε σετ ξεχωριστά και συμπληρώστε το πλυντήριο με μικρότερα σε μέγεθος ρούχα, όπως εσώρουχα. Τα τελευταία εμποδίζουν το στρίψιμο και το μπέρδεμα των σεντονιών.

Advertisment

Βάζουμε απορρυπαντικά κατευθείαν πάνω στα ρούχα

Κι όμως, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να ετοιμάσετε το πλυντήριο. Για την καλύτερη κατανομή του απορρυπαντικού (αρά και για καθαρότερα ρούχα), βάλτε πρώτα μέσα τα ρούχα, ύστερα, βάλτε το απορρυπαντικό σε ειδικό δοχείο ή ακόμα καλύτερα στη θέση που έχει το πλυντήριο, ώστε να αναμιχθεί σταδιακά με το νερό.

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι σημαντικό να πλένονται τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσετε

Χρησιμοποιούμε πολύ το στεγνωτήριο

Αν έχετε χρόνο να απλώσετε τα ρούχα σας, κάντε το. Έτσι, δεν θα κάνετε μόνο εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά θα προστατεύσετε και τα ευαίσθητα υφάσματα των ρούχων, όπως τα κολάν σας, τα οποία χαλάνε εύκολα. Αν αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο, αμέσως μόλις τελειώσει, βγάλτε και διπλώστε τα ρούχα, για να μην τσαλακωθούν πολύ.

Advertisment

Ανακατεύουμε τις κάλτσες με τα υπόλοιπα ρούχα

Έχετε κουραστεί να χάνετε μία κάλτσα κατά μέσο όρο κάθε φορά που βάζετε πλυντήριο; Δοκιμάστε να τοποθετείτε τις κάλτσες πρώτες στο πλυντήριο και ύστερα προσθέστε όλα τα υπόλοιπα. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να ανακατευθούν και να χαθούν ανάμεσα σε άλλα ρούχα.

Αφήνουμε ανοιχτά τα φερμουάρ

Τα ανοιχτά φερμουάρ μπορούν να σημαδέψουν και να σκίσουν ευαίσθητο ρουχισμό, αλλά επίσης μπορούν να γρατζουνίσουν την πόρτα του πλυντηρίου. Βεβαιωθείτε ότι τα κλείνετε πριν τα ρίξετε στο πλυντήριο. Επίσης, το ίδιο μπορεί να συμβεί με ξεκούμπωτα σουτιέν. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε μέσα σε μια μαξιλαροθήκη.

Μην αφήνετε κουμπωμένα τα πουκάμισα και τα φορέματα

Ναι, τα φερμουάρ χρειάζεται να είναι κλειστά, αλλά τα κουμπιά όχι. Αν τα πλύνετε τα πουκάμισα κλειστά, βλάπτετε τα κουμπιά, τα οποία μπορεί να σκίσουν και τις κουμπότρυπες.

Τρίβουμε τους λεκέδες

Μπορεί να νομίζετε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε έναν λεκέ είναι να τον τρίψετε με απορρυπαντικό. Όμως, αυτή δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, ο λεκές μπορεί τελικά να απλωθεί περισσότερο. Αντιθέτως, πιέστε απαλά τον λεκέ και δουλέψτε από μέσα προς τα έξω. Και φυσικά όσο νωρίτερα τον καθαρίσετε, τόσο πιθανότερο να φύγει.

Πλένουμε ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα

Αν ένα ρούχο έχει την ταμπέλα «στεγνό καθάρισμα», μεταχειριστείτε το με προσοχή. Ορισμένα ρούχα βέβαια δεν χρειάζονται στεγνό καθάρισμα. Αν έχετε φυσικές ίνες, όπως λινό και μετάξι, είναι πιο ασφαλές να τα πλύνετε στο χέρι και να τα απλώσετε. Αλλά για ρούχα όπως δέρμα, σουέτ και κοστούμια, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις οδηγίες της ετικέτας τους.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση