Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και τα μυστικά της γοήτευαν ανέκαθεν την ανθρωπότητα• έχουν γραφτεί ακόμα και τραγούδια, μυθιστορήματα και ποιήματα για το ανεξερεύνητο αυτό κομμάτι του δορυφόρου μας, αφού ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το προσεγγίσουμε.
Εκεί λοιπόν επιχειρεί απόψε, Παρασκευή, να φτάσει η Κίνα εκτός απροόπτου, η οποία έχει μπει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στον τομέα του διαστήματος. Μάλιστα, το διαστημικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει και την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη το 2030 και την ίδρυση βάσης σε αυτή.
Advertisment
Ένα κινεζικό μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος ετοιμάζεται, λοιπόν, να εκτοξευθεί απόψε με προορισμό την αθέατη σε εμάς πλευρά του φεγγαριού. Ο κινεζικός πύραυλος Long March 3B αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν καλά, να προσσεληνωθεί κατά προσέγγιση στις 3 Ιανουαρίου του 2019. Ποτέ έως τώρα δεν έχει καταφέρει η ανθρωπότητα να «αγγίξει» το πίσω μέρος του φεγγαριού, αφού όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές- ρωσικές αποστολές έχουν γίνει στην μπροστινή πλευρά του, οπότε υπάρχουν ακόμα ορισμένα άλυτα μυστήρια σχετικά με αυτό.
Οι από ψηλά, ωστόσο, παρατηρήσεις της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι – για άγνωστο ακόμα λόγο – διαθέτει ένα παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, όπως επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες από ό,τι η φωτεινή πλευρά. Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στην πραγματικότητα φυσικά, η «σκοτεινή» για εμάς πλευρά της σελήνης δεν είναι πάντα σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του ήλιου, όταν η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στον πλανήτη μας και τον ήλιο. Το ραντάρ της αποστολής θα μπορέσει να «εξετάσει» το έδαφος της σελήνης σε βάθος έως 100 μέτρα.
Advertisment
Διαθέτει επίσης αναλυτή σεληνιακής σκόνης, ηλεκτρικού πεδίου, σεληνιακό σεισμογράφο και άλλα πολλά όργανα μέτρησης. Μένει να δούμε τι ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις θα κάνει η νέα αυτή απόπειρα προσσελήνωσης της ανθρωπότητας σε ένα μέρος που παραμένει σχετικά ανεξερεύνητο και αθέατο στο ανθρώπινο μάτι.