Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η μέρα αυτή περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα κάθε χρόνο και επιδιώκει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες πως τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να ενταχθούν πλήρως σε κάθε έκφανση της ζωής, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, μια κίνηση που οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Advertisment
Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) υπολογίζει πως παγκοσμίως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία.
Πάνω από 169 είναι τα κράτη που έχουν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Ωστόσο, παγκοσμίως μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) αναφέρονται ρητά στο σύνταγμά τους στην απαγόρευση διάκρισης κατά των ατόμων με αναπηρία και στην ισότητα.
Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινά στη ζωή τους ακόμα και στη χώρα μας, αφού από τη μία η κυβέρνηση δεν λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας και ισότητάς τους, δεν μεριμνεί όσο θα χρειαζόταν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, και από την άλλη οι ίδιοι οι πολίτες αγνοούν τους όποιους υπάρχοντες κανόνες (θέσεις parking για ΑΜΕΑ, παρεμπόδιση κίνησης αμαξιδίων) ενισχύοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.
Advertisment
Τα άτομα με αναπηρία ζητούν να αντιμετωπίζονται ισάξια, ζητούν μια αξιοπρεπή ζωή και ίσες ευκαιρίες σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας. Ζητούν το αυτονόητο: τον σεβασμό όλων μας. Η αλλαγή ξεκινά από εμάς και τα παιδιά μας. Με αφορμή λοιπόν τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ας κάνουμε εμείς την αρχή κι ας διευκολύνουμε τη ζωή τους.