Η απεραντοσύνη του σύμπαντος επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μια φορά. Διεθνής επιστημονική ομάδα άνω των 200 αστρονόμων ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε χιλιάδες άγνωστους έως σήμερα γαλαξίες μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου ραδιοτηλεσκόπιων.
Το περιοδικό αστρονομίας «Astronomy & Astrophysics» αφιερώνει ένα ολόκληρο ειδικό τεύχος στις 26 νέες επιστημονικές εργασίες, οι οποίες αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία για τη φυσική των μαύρων οπών, την εξέλιξη των γαλαξιών και άλλων κοσμικών διαδικασιών.
Advertisment
Το εξελιγμένο σύστημα που διαθέτουν οι αστρονόμοι, το οποίο υπάγεται στη ραδιοαστρονομία, αποκαλύπτει φαινόμενα τα οποία δεν είναι ορατά με τα οπτικά τηλεσκόπια που εξετάζουν μέσω του ορατού μέρους του φάσματος. Τα τηλεσκόπια LOFAR (Low Frequency Array) έχουν παρατηρήσει μέχρι σήμερα το ένα τέταρτο του ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου σε χαμηλές ραδιοσυχνότητες και συνεχίζει σε άλλα μέρη του ουρανού. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα αναμένονται κι άλλες εξαιρετικές ανακαλύψεις στο άμεσο μέλλον.
Το συναρπαστικό με το LOFAR είναι ότι έχει ήδη εντοπίσει 320.000 πηγές ραδιοκυμάτων και σχεδόν όλες προέρχονται από γαλαξίες στο μακρινό σύμπαν, αλλά και από μακρινές μαύρες τρύπες. Αυτά τα ραδιοσήματα έχουν ταξιδέψει δισεκατομμύρια έτη φωτός μέχρι να προσεγγίσουν τη γη και να μπορέσουμε εμείς να τα εντοπίσουμε.
Το LOFAR, που σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας της Ολλανδίας (ASTRON), περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ραδιοκεραιών σε επτά χώρες, που συνδέονται μεταξύ τους από οπτικές ίνες υψηλής ταχύτητας δεδομένων.
Advertisment
Οι αντένες του συστήματος αυτού βρίσκονται διάσπαρτες και σχηματίζουν ένα εικονικό «πιάτο» ενός τεράστιου ραδιοτηλεσκοπίου με διάμετρο 1.300 χιλιόμετρα, το οποίο μπορεί να εντοπίσει σήματα περισσότερο από κάθε άλλο τηλεσκόπιο στη γη, μέχρι να ολοκληρωθεί το ακόμη μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο SKA (Square Kilometre Array).
Photo: Author/Depositphotos