Αυχενικό σύνδρομο: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Το αυχενικό σύνδρομο είναι η «πάθηση» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αποτελεί κοινό πρόβλημα ανάμεσα σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία (συνήθως σε γραφείο), αλλά

Αυχενικό σύνδρομο: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Το αυχενικό σύνδρομο είναι η «πάθηση» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αποτελεί κοινό πρόβλημα ανάμεσα σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία (συνήθως σε γραφείο), αλλά και σε όσους ασχολούνται πολύ με το κινητό τους τηλέφωνο.

Αποτελεί, λοιπόν, όλο και συχνότερο φαινόμενο που όμως επιδεινώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με προβλήματα αυχενικής σπονδύλωσης. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μια σειρά εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και περιλαμβάνει εκφύλιση των δίσκων, συσσώρευση «αλάτων» και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων.

Advertisment

Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία. Ο πόνος απλώνεται και στα πλάγια και κάτω σημεία του αυχένα και της πλάτης, κυρίως στους ώμους. Ορισμένες φορές, ο πόνος και η δυσφορία συνδυάζονται με έντονο πονοκέφαλο, που υποχωρεί δύσκολα.

Ένα ποσοστό ασθενών αναπτύσσει και νευρολογικά προβλήματα, ειδικά στα χέρια και στους βραχίονες με αισθητηριακές απώλειες και προβλήματα στους μύες. Συχνά επίσης, ο πόνος και η δυσκαμψία συνδυάζονται με ίλιγγο.

Φυσικά, κάθε πόνος στην αυχενική περιοχή δεν δηλώνει και παρουσία αυχενικού συνδρόμου. Ο πόνος στο λαιμό και στον αυχένα έχει διάφορες εξηγήσεις (όπως φλεγμονές, νεοπλάσματα και κήλη). Επιπλέον, ένα άλλο συχνό πρόβλημα που εκδηλώνεται με έντονο πόνος σε εκείνη την περιοχή είναι η ψύξη.

Advertisment

Ωστόσο, όσον αφορά στο αυχενικό σύνδρομο συγκεκριμένα, οι κύριες αιτίες εμφάνισης και προοδευτικής ανάπτυξής του είναι η κακή στάση του σώματος σε καθιστική κυρίως στάση, οι πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, αλλά και ορισμένα επαγγέλματα που περιέχουν δόνηση (όπως γυμναστική).

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει κυρίως αλλαγή του τρόπου ζωής. Το άτομο χρειάζεται ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, αλλά και χρήση κολάρου. Επίσης, αν ο πόνος είναι έντονος, απαιτούνται ορισμένες συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Ωστόσο, αν προλάβουμε το πρόβλημα στην αρχή, μπορούμε να το αντιστρέψουμε με ήπια γυμναστική, ήπιες και ελαφριές κινήσεις του κεφαλιού και του αυχένα. Φυσικά, χρειάζεται να συμβουλευτούμε πρώτα έναν ειδικό γιατρό ώστε να μας συμβουλεύσει ως προς τις κινήσεις και τον τύπο άσκησης που θα ακολουθήσουμε.

Πηγή: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση