, , , ,

Το πλέξιμο ωφελεί σημαντικά την καρδιά και τον εγκέφαλο

Μία συνήθεια που έρχεται από τα παλιά, μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη.

Το πλέξιμο, μία συνήθεια που έρχεται από τα παλιά, μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη.

Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι μία στις τρεις γυναίκες 25 έως 35 ετών έχει αρχίσει να μαθαίνει πλέξιμο, ενώ ακόμα και άνδρες και παιδιά σχολικής ηλικίας ασχολούνται με αυτό. Τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει είναι πολλά και ποικίλα. Ο δρ Χέρμπερτ Μπένσον, καθηγητής Ψυχοσωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λέει στην εφημερίδα «New York Times» ότι η μονοτονία των κινήσεων και η συγκέντρωση που απαιτείται προκαλούν χαλάρωση όπως αυτή που σχετίζεται με τον διαλογισμό και τη γιόγκα.

Advertisment

Διαβάστε: Το πλέξιμο έχει παρόμοια οφέλη με το διαλογισμό

Έτσι, όταν κάποιος περάσει από το στάδιο του αρχάριου, το πλέξιμο και το βελονάκι μπορεί να ελαττώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή του πίεση και να μειώσουν τα επιβλαβή επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο αίμα του.

Άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι 54% εθελοντών με κατάθλιψη νιώθουν ευτυχισμένοι ή πολύ ευτυχισμένοι όταν πλέκουν, ενώ άτομα που βασανίζονται από χρόνιους πόνους κατορθώνουν να αποσπάσουν την προσοχή τους από αυτούς και να μειώσουν την αντίληψή τους, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Advertisment

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι μελέτη του 2011 που έδειξε ότι δραστηριότητες όπως το πλέξιμο μπορεί να αποτρέψουν την εκφύλιση των νοητικών δεξιοτήτων λόγω ηλικίας.

Επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, αξιολόγησαν 1.321 εθελοντές 70 έως 89 ετών και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν χόμπι το πλέξιμο είχαν μειωμένες πιθανότητες να πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή και απώλεια μνήμης, κάτι που δεν ίσχυε για όσους διάβαζαν ή έπαιζαν μουσικά όργανα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση