,

WWF: Απογοητευτική η εικόνα της πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα

Υπάρχει μια κρίση η οποία δεν αφορά μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά κοντεύει να γίνει ανθρωπιστική κρίση σε παγκόσμια εμβέλεια δίχως να

WWF: Απογοητευτική η εικόνα της πλαστικής ρύπανσης στην Ελλάδα

Υπάρχει μια κρίση η οποία δεν αφορά μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά κοντεύει να γίνει ανθρωπιστική κρίση σε παγκόσμια εμβέλεια δίχως να το καταλαβαίνουμε. Η παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), συνεχίζει και επιδεινώνεται και θα γίνει πολύ χειρότερη αν δεν αναλάβουμε επιτέλους άμεση δράση.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης «Επιλύοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσω της ανάληψης ευθυνών», ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος της ευθύνης για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, οφείλεται σε εμάς τους ίδιους και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμάτων μας.

Advertisment

Είναι πολύ σημαντικό αν όχι απολύτως αναγκαίο, να αντιληφθεί η κάθε κοινωνική ομάδα τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα σκεπτόμενη τη μακροχρόνια βλάβη που προκαλούν τα πλαστικά στη φύση και τους ανθρώπους. Πρόκειται για συλλογική δουλειά και δεν αρκεί μόνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει και για τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων και τους τελικούς καταναλωτές των προϊόντων.

Το WWF προχώρησε σε μια τρομακτική αποκάλυψη. Πιο συγκεκριμένα, προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, σύντομα θα βρεθούν στη φύση επιπλέον 104 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων ως το 2030.

Μάλιστα, την ίδια χρονιά, τα πλαστικά σκουπίδια αναμένεται να γίνουν 300 εκ. τόνοι στις θάλασσες. Κάτι ακόμη σημαντικότερο είναι ότι το 75% των πλαστικών που υπάρχουν συνολικά παγκοσμίως σήμερα είναι απόβλητα με το 1/3 από αυτά μα έχει ήδη καταλήξει στη φύση.

Advertisment

Ειδικά για την Ελλάδα που εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών, μια αναποτελεσματική και βλαβερή μέθοδος διαχείρισής τους, εμφανίζει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ποσοτήτων που εμφανίζονται στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και των ποσοτήτων που αναφέρονται στις εθνικές της εκθέσεις, με το WWF να συστήνει ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Μάλιστα, όπως σημειώνουν υπάρχει μεγάλη χαλαρότητα του πολιτικού συστήματος σχετικά με την επιβολή των νόμων για σωστή διαχείριση των απορριμάτων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση