H Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου – Παπακώστα, βρίσκεται κάθε ημέρα όλο και πιο κοντά στην ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο αναζητά στους κήπους Σαλαλάτ στην Αλεξάνδρεια τα τελευταία 12 χρόνια. Η ίδια εργάζεται συνολικά 22 ολόκληρα χρόνια στην Αλεξάνδρεια, με σοβαρότητα και πολλή επιμονή.
Όπως αποκαλύπτει, η Καλλιόπη Λιμναίου – Παπακώστα, η ανασκαφή έχει αποδώσει σπουδαίες πληροφορίες σχετικά με την τοπογραφία της αρχαίας πόλης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στο Βασιλικό Τετράγωνο, της βασιλικής συνοικίας. Εκεί ακριβώς βρίσκονταν τα ανάκτορα, τα σημαντικά δημόσια κτίρια όπως η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο και Βασιλικό Νεκροταφείο. Ωστόσο όμως όπως δηλώνει και η ίδια δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Advertisment
Η ομάδα της Καλλιόπης Παπακώστα, σε αντίθεση με τις άλλες αρχαιολογικές αποστολές, προσέγγισε διαφορετικά τις πληροφορίες που διάθεταν από τις πηγές σχετικά με το κέντρο της αρχαίας Αλεξάνδρειας. Έτσι, στην περιοχή γύρω από τον Τάφο του Αλαβάστρου κατάφερε να φτάσει ως τα θεμέλια της πόλης που ίδρυσε ο Αλέξανδρος το 331 π.Χ. και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.
Όμως η ομάδα της έχει εφαρμόσει άλλη μια ευρεσιτεχνία για να υπερκεράσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν άλλες ομάδες, αφού βρήκαν τρόπο να αντλούν το νερό του υδροφόρου ορίζοντα (κάτι που εμπόδιζε τις άλλες ομάδες) σε 24ωρη βάση και έτσι κατάφεραν να συνεχίσουν τις ανασκαφές σε μεγαλύτερο βάθος δηλαδή ως τα 10 μέτρα.
Advertisment
Το 2009, η ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει ένα ελληνιστικό μαρμάρινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο πλέον εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο. Το άγαλμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο των τελευταίων 100 ετών, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο αποκαλύφθηκε και ένα ψηφιδωτό έργο τέχνης. Το ψηφιδωτό περιλαμβάνει ασπρόμαυρους ρόμβους σε ένα διακοσμημένο πλαίσιο και έχει μεταφερθεί για συντήρηση.
Η Παπακώστα ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύψει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς όλες οι πηγές συντελούν στο γεγονός ότι εκεί βρίσκεται το σημείο που είναι θαμμένος.