Μία γυναίκα και ένας άντρας, ερωτευμένοι και αγαπημένοι αποφασίζουν πως ήρθε ο καιρός να παντρευτούν. Λένε και τα πιστεύουν (τουλάχιστον μέχρι εκείνη την ώρα) λόγια και όρκους αγάπης και αποκλειστικότητας. Θα είναι πιστοί ο ένας στον άλλον, δεν θα λένε ψέματα και δεν θα προδώσουν ποτέ ο ένας τον άλλον και κάπως έτσι περνούν τα χρόνια.
Μέχρι που συμβαίνει κάποια στιγμή το απροσδόκητο. Και ο ένας απατάει τον άλλον. Γιατί; Τι τον/την οδήγησε σε αυτή την πράξη; Άλλα δεν είχαν «συμφωνηθεί»; Και τώρα τι κάνουμε; Πως αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα κατάσταση στη σχέση μας;
Advertisment
Καταρχήν, καλό είναι μετά από συζήτηση με το/τη σύντροφό μας να δούμε με ποια αίτια οδηγήθηκε στην πράξη της απιστίας. Είχε ανάγκη να ξεφύγει από την καθημερινότητα του/της; Είχε την ανάγκη να δει αν «περνάει ακόμα η μπογιά του/της»; Έψαχνε δηλαδή την επιβεβαίωση; Ήθελε να μας «τιμωρήσει»; Να μας εκδικηθεί για κάτι που μπορεί να έχει προκύψει μέσα στη σχέση;
Όπως και να έχει, η πράξη της απιστίας δεν είναι μία πράξη που δικαιολογείται. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως, ίσως να μπορούσαμε να δώσουμε κάποια ελαφρυντικά. Όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση μίας απιστίας όπου θεωρείται μεμονωμένο γεγονός, υπό συνθήκες πίεσης ή μέθης που τον/την καθιστούν πιο ευάλωτο για πιο συγκροτημένες σκέψεις, ενώ το ζευγάρι μπορεί να είναι ακόμα ερωτευμένο.
Το θέμα είναι και τώρα τι κάνουμε;
Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση, καθώς έχει κλονιστεί η αγάπη και η εμπιστοσύνη του ζευγαριού. Είναι μία κατάσταση που δεν ξεχνιέται εύκολα και ακόμα πιο δύσκολα συγχωρείται. Για να επιβιώσει μία τέτοια σχέση, θα πρέπει να το θέλουν και οι δυο.
Advertisment
Θα πρέπει η μία πλευρά να έχει κατανοήσει την επιπολαιότητα της πράξης του, να αναλάβει τις ευθύνες του, να δεχτεί την όποια αντίδραση του/της συντρόφου του. Η άλλη πλευρά μετά το πρώτο σοκ, θα πρέπει να είναι ανοιχτή στο να αποδεχτεί το λάθος του συντρόφου του/της, να δεχτούν δηλαδή την πραγματική μεταμέλεια του συντρόφου.
Θα πρέπει να κάνετε μία ειλικρινή συζήτηση μεταξύ σας, προκειμένου να αποσαφηνίσετε τις όποιες απορίες σας και να επιλύσετε κάθε σας ενδοιασμό. Δείξτε και τα δυο μέλη της σχέσης υπομονή και επιμονή και τότε ίσως να ευοδωθεί κάθε σας προσπάθεια για επανασύνδεση. Σίγουρα, θα πάρει κάποιο καιρό καθώς αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη, δύσκολα ξανακερδίζεται. Όμως αν ξεπεράσετε αυτό το σκόπελο, η σχέση θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά.
- Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την απιστία ως ζευγάρι - 6 Μαρτίου 2019
- Εφηβεία: Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τα «δύσκολα» χαρακτηριστικά της - 28 Φεβρουαρίου 2019
- Η φιλαργυρία «βλάπτει» σοβαρά τα συναισθήματα - 25 Φεβρουαρίου 2019