,

Πώς μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τα παιδιά χωρίς να το απαιτήσουμε

Βοηθήστε το παιδί στο να μάθει να συνεργάζεται. Ενθαρρύνετέ το και επιβραβεύστε το κάθε φορά που συνεργάζεται.

Πώς μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τα παιδιά χωρίς να το απαιτήσουμε

Η ζωή ενός γονιού αποδεικνύεται συχνά εξαντλητική και πολλές φορές όταν το παιδί μας δεν βρίσκεται σε καλή διάθεση ή είναι κουρασμένο, δεν φαίνεται να θέλει να συνεργαστεί. Τότε είναι που η υπομονή του γονιού δοκιμάζεται.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ζητήσουμε από το παιδί μας να κάνει κάτι: Ο ένας αφορά στα ζητήματα για τα οποία δεν δεχόμαστε καμία διαπραγμάτευση και ο οποίος τους διδάσκει την έννοια των κανόνων. Στον δεύτερο του δίνουμε τη δυνατότητα της επιλογής, η οποία τους βοηθά να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αισθάνονται βέβαιοι, σίγουροι και ασφαλείς με τις επιλογές τους.

Σαφώς ο πιο παιδαγωγικός τρόπος για τα παιδιά, εκτός από τις περιπτώσεις που η περίσταση το απαιτεί, είναι να τους δίνουμε τη δυνατότητα της επιλογής λίγο καμουφλαρισμένη. Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε ένα παιδί αν θέλει να φορέσει το μπουφάν όταν πρόκειται να βγει έξω για παιχνίδι, το πιθανότερο είναι ότι θα απαντήσει αρνητικά. Ρωτώντας το όμως ποιο μπουφάν θέλει να φορέσει, για παράδειγμα το μπλε ή το πορτοκαλί (και θεωρώντας δεδομένο ότι θα φορέσει μπουφάν), του δίνετε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και έτσι το παιδί αισθάνεται κυρίαρχο των επιλογών του.

Πώς θα δώσετε αποτελεσματικές οδηγίες: Xαμηλώστε στο επίπεδο των ματιών του παιδιού και με ήρεμη φωνή ξεκινήστε την πρόταση με το όνομά του. Επικεντρωθείτε σε θετικές οδηγίες, Αυτές αποδεικνύονται πιο πετυχημένες καθώς βοηθούν το παιδί να συγκεντρώνεται στο να κάνει αυτό που θέλετε και όχι σε αυτό που δεν θέλετε.

Αν επαναλαμβάνετε συνεχώς τι δεν «θέλετε» ή τι δεν «πρέπει» να κάνει, η απάντησή του θα είναι αντιδραστική. Βοηθήστε το παιδί στο να μάθει να συνεργάζεται. Ενθαρρύνετέ το και επιβραβεύστε το κάθε φορά που συνεργάζεται.

Αν το παιδί αρνείται να συνεργαστεί ίσως θα έπρεπε να αναλογιστείτε αν περιμένετε πολλά από εκείνο και επιπλέον μη ξεχνάτε ότι εσείς οι ίδιοι είστε το καλό παράδειγμα. Με αγάπη, τρυφερότητα και υπομονή θα φτάσετε σύντομα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε